JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Når HK-leder Christopher Beckham verver nye LO-medlemmer, passer han på å verve arbeidsgiverne også

Men det er ikke den eneste grunnen til at arbeidsgiverorganisasjonen Virke vokser.
VERVEGENERAL: Bildet av Christopher Beckham er tatt i forbindelse med HKs verveuke i februar 2018. Da fristet HK nye medlemmer med gullkantet avtalefestet pensjon. Forbundslederen vil også ha arbeidsgiverne organisert.

VERVEGENERAL: Bildet av Christopher Beckham er tatt i forbindelse med HKs verveuke i februar 2018. Da fristet HK nye medlemmer med gullkantet avtalefestet pensjon. Forbundslederen vil også ha arbeidsgiverne organisert.

Martin Guttormsen Slørdal

martin@lomedia.no

Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og Kontor, har vært på mange ververunder i bedrifter med mulige HK-medlemmer de siste årene. Han går rundt med flere typer «verveblokker» i baklomma.

– På den ene siden står det NHO og på den andre Virke. HK er opptatt av at også arbeidsgiverne må organisere seg. Da blir arbeidslivet ryddigere, sier han smilende.

Den norske modellen er bygget opp rundt et organisert arbeidsliv, forklarer Beckham. Da holder det ikke at arbeidstakerne er organisert. Det må også arbeidsgiverne være.

Er du organisert, får du være med å påvirke arbeidslivet på en helt annen måte. Bedriftene får en hånd på rattet og vi får en motpart å utvikle tariffavtalene med, sier han.

Vekst hos Virke

På den andre siden av bordet, overfor Christopher Beckham og Handel og Kontor, sitter ofte hovedorganisasjonen Virke. De organiserer nær 25.000 virksomheter som sysselsetter mer enn 300.000 ansatte i handels- og tjenestenæringen i Norge.

I en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo som ble publisert tidligere i år, går det fram at arbeidsgiverorganisasjonene har vokst jevnt og trutt, og særlig kraftig de siste ti årene. I dag jobber mer enn sju av ti arbeidstakere i privat sektor, i en bedrift som er medlem av en arbeidsgiverorganisasjon. Virke er den arbeidsgiverorganisasjonen i privat sektor som har vokst mest fra begynnelsen av 2000-tallet og fram til i dag.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, forventer at Virke kommer til å vokse enda mer i årene som kommer.

– I fremtiden kommer levering av tjenester til å bli mye viktigere. Det er her den økonomiske veksten kommer, tror Horneland Kristensen.

Mye delt: Skal flere få ekstrapensjonen AFP? Snart får du svaret

Tjenester – den nye oljen?

Organisasjonen vokser både fordi virksomhetene som allerede er medlemmer vokser, og fordi de rekrutterer nye, forteller Virke-sjefen.

– Det er disse delene av økonomien som vokser mest, og dette er viktig for landet vårt. Det er ikke bra hvis vi har for stort fokus på det arbeidslivet vi kommer fra, og ikke på der det skapes nytt, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

VOKSER I NYE BRANSJER: Ivar Horneland Kristensen sier at mye av veksten i økonomien skjer i bransjene Virke organiserer i. De ønsker å utvikle tariffavtalene for å gjøre dem mer konkurransedyktige.

VOKSER I NYE BRANSJER: Ivar Horneland Kristensen sier at mye av veksten i økonomien skjer i bransjene Virke organiserer i. De ønsker å utvikle tariffavtalene for å gjøre dem mer konkurransedyktige.

Martin Guttormsen Slørdal

Horneland Kristensen mener nemlig at det snakkes for mye om industrien i forbindelse med det grønne skiftet og omstillingene det norske arbeidslivet skal igjennom. Han minner om at over 50 prosent av verdiskapningen i privat sektor kommer fra handels- og tjenestenæringen. Skal vi opprettholde et velferdssamfunn slik vi kjenner det, er vi avhengig av å skape flere private arbeidsplasser i Norge, sier Virke-sjefen. Virke mener vi behøver 250.000 nye arbeidsplasser i privat sektor de neste tiårene.

– De virksomhetene som blir skapt og utviklet nå, er de som skal gi arbeidsplasser til folk i hele landet. Eksport av tjenester er et stort vekstområde, og blir en viktig faktor når Norge gradvis trapper ned olje- og gassvirksomheten, sier Horneland Kristensen.

Viktig info: Nå kommer den nye loven mot lønnstyveri. Dette må du vite

Færre med tariffavtale

Tallene fra Fafo viser at selv om organisasjonsgraden til arbeidsgiverne øker, faller tariffavtaledekningen i privat sektor. I 1998 oppga 63 prosent av lønnstakere i privat sektor at lønn ble fastsatt av en tariffavtale. I 2017 var den andelen sunket til 52 prosent. Det er imidlertid store forskjeller mellom bransjene og etter størrelsen på virksomhetene. Deler av industrien har høy avtaledekning, mens deler av privat tjenesteyting har lav avtaledekning, ifølge rapporten.

Kristine Nergaard, forskningskoordinator hos Fafo, sier det er vanskelig å peke på en enkelt grunn til at avtaledekningen faller, men at trenden bør bekymre både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene. Hun peker på at blant nye Virke-medlemmer finner man bransjer som ikke har vært organisert tidligere, som treningssentre og inkassobyråer.

– Tradisjonen med organisering og tariffavtaler står ikke så sterkt i disse bransjene, sier Nergaard.

Oversikt: Nå får alle pensjon fra første krone. Hva betyr egentlig det?

Vil ha konkurransedyktige tariffavtaler

Virke-sjefen Ivar Horneland Kristensen fronter mer enn gjerne det organiserte arbeidslivet og snakker om tariffavtaledekning så fort han har muligheten til det. For både Virke og LO er det et felles mål med høyere organisering og tariffavtaledekning enn det vi har i dag, legger han til.

En grunn til at vi får til bra ting i det norske arbeidslivet er at begge parter er ansvarliggjort. Det er en tillitsbasert modell som gjør oss best i klassen på omstilling, sier han.

Virke mener imidlertid at tariffavtalene bør utvikles og bli mer konkurransedyktige. Med det mener de ikke at rettighetene til arbeidstakerne skal svekkes, understreker Horneland Kristensen, men at det skal bli enda mer attraktivt å organisere seg. Virke-sjefen nevner utfordringer knyttet til AFP, høye lønnsnivåer på grunn av garantiordninger og lite fleksible arbeidstidsordninger, som grunner til at noen arbeidsgivere velger å stå utenfor det organiserte arbeidslivet.

Jeg kan forstå de virksomhetene som velger ikke å organisere seg fordi tariffavtalen vil gi dem en ulempe, sier Horneland Kristensen.

Aktuelt: Færre bedrifter har tariffavtale for sine ansatte. LO er bekymret for utviklinga

De færreste frykter en tariffavtale

I Fafo-rapporten «Arbeidsgiverorganisering og tariffavtaler» oppgir uorganiserte bedrifter at den viktigste grunnen til at de ikke er medlemmer, er at de er for små til å dra nytte av medlemskapet, eller at de ikke har behov for tjenestene som tilbys. De færreste av de spurte oppgir at de ønsker å unngå en tariffavtale:

Årsaker til at bedrifter ikke er organisert

Christopher Beckham i Handel og Kontor mener at tariffavtalene deres er konkurransedyktige i dag fordi de peker ut en retning på hvordan arbeidslivet skal være. Forbundslederen tror en ny AFP-ordning, der alle årene du jobber i en tariffestet bedrift teller, kan gjøre det mer attraktivt for unge arbeidstakere å organisere seg.

– Med en ny AFP-ordning vil tariffavtalene bli mer moderne, og dette vil styrke det norske arbeidslivet, tror Christopher Beckham.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse