1. MAI 1908: Parolene lød blant annet: 8 Timers Arbeidsdag - Arbeidere forener Eder - Bort med Overtidsarbeidet.
Thorkel Jens Thorkelsen, ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK
Sosiale ulikheter i helse:
Slik har arbeiderbevegelsen kjempet for bedre helse for arbeidsfolk
Ferie og fritid ble tidlig en kampsak for fagbevegelsen. Men først på 70-tallet begynte man for alvor å bekymre seg for hvordan arbeidsmiljøet påvirket folks helse.
sym@lomedia.no
«Vi blir fulle av støv og skitt. (...) Det blir å hoste opp støv hver eneste dag, slik drar du liksom med deg et stykke av arbeidsplassen hjem.»
Ordene tilhører en jernverksarbeider i Mo i Rana i 1970, gjengitt i Tore Linne Eriksens bok Rapport fra Rana.
«Vi pleier ofte å si det slik: Det er rart med en jernverksarbeider når han blir gammel. Han dør ikke, han bare ruster opp», forteller jernverksarbeideren.
På 1970-tallet er arbeidsmiljø og helse i ferd med å bli en prioritert oppgave for fagbevegelsen. I andre deler av samfunnet begynner folk å få øynene opp for miljøvern og økologi. Rovdriften på mennesker og miljøet preger debattene på mange landsmøter. Og i 1977 var arbeidsmiljøloven en realitet.
Fattig og syk
Samfunnsforskeren og presten Eilert Sundt konstaterte allerede på midten av 1800-tallet at det var store sosiale ulikheter i helse i Norge.
«Det er mere av sygdom og sygelighed inden fattigbefolkningen end blant de øvrige samfundsklasser», skrev han i boka Fattigforholdene i Christiania (1870).
Årsakene var åpenbare. Mange fattige sultet og boforholdene var elendige. Det var urenslighet, forurensning og støy. Alt lå til rette for infeksjonssykdommer og en tidlig død.
Da Den socialdemokratiske Forening vedtok sitt første program i 1885, var ett av hovedkravene «udryddelse af alle sociale og politiske Uligheder». De ønsket også å forby alt arbeid i fabrikker hvor «Helbred og Sædelighed gaar tabt». De krevde sanitetskontroll av arbeiderboligene, normalarbeidsdag og forbud mot arbeid på natten, søndag og alle helligdager. Barnearbeid måtte også forbys.
• Sigurd slo med hammeren på et sagblad og utløste et opprør. Her er historien om åttetimersdagen
Ferie og fritid
Først i 1918 ble LO enige med Norsk Arbeidsgiverforening (NAF) om 8-timersdag og en arbeidsuke på maksimalt 48 timer. Året etter ble dette lovfestet. Også når det gjaldt ferie, var det fagbevegelsen som brøytet vei. Da politikerne i 1919 lovfestet retten til én uke ferie, var 12 dagers årlig ferie med lønn allerede en del av tariffavtalene.
Fremdeles bodde og jobbet mange under elendige forhold. Ferie og fritid ble en ny mulighet til å samle krefter og styrke helsen. Men for at vanlige arbeidsfolk skulle ha råd til rekreasjon, utviklet arbeiderbevegelsen et mangfold av tilbud. Fagforeninger bygde feriehjem, LO-forbund kjøpte pensjonat og hoteller, og det ble organisert rimelige feriereiser og turopplegg. I 1939 etablerte LO Norsk Folkeferie som eksisterte fram til 2012.
• Du kan takke fagbevegelsen for ferien
Natur og helse
Men det var ikke noe nytt at arbeiderbevegelsen så på natur som helsebringende.
Christiania Arbeidersamfunn ba i 1888 kommunene om å sikre arbeiderne tilgang til friluftsområder nær byen, slik de hadde på vestkanten.
I 1891 etablerte typografene i hovedstaden «Turistklubben Gutenberg». Typografer og ansatte ved trykkeriene var utsatte for lungesykdommer som ofte endte med tidlig død. Det var derfor viktig å få medlemmene av Den Typografiske Forening ut i frisk luft og den helsebringende naturen. Foreningen etablerte dessuten et sanatorium på Hadeland.
Friluftsliv og idrett dreide seg også om ideologiske verdier i kamp mot borgerskapets organisasjoner. Arbeiderbevegelsen etablerte et eget nasjonalt idrettsforbund, AIF. I Oslo jobbet Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening for at alle skulle ha lik tilgang til jakt og fiske i Oslomarka. Og Røde Speidere og senere Framfylkingen ga fritidstilbud til ungdom og barnefamilier.
Men Martin Tranmæl var ikke imponert over holdningene til arbeiderklassens menn og kvinner.
«Hvis for eksempel arbeiderklassen satte mer pris paa friluftsliv og utfærd vilde det avle en frihetstrang og karakterstyrke som vilde sætte merker efter sig ogsaa i det praktiske liv. Men desværre er det en slaphet, en viljeløshet og graahet over det hele.»
Økonomisk vekst prioriteres
Historikeren Francis Sejersted skriver i boka «Sosialdemokratiets tidsalder» at en fysisk sunn befolkning var et viktig mål for Arbeiderpartiet. En av de sterkeste drivkreftene var lege og helsedirektør Karl Evang. Han så også investering i helse som en sunn økonomisk investering. Etter krigen uttalte han seg slik:
«Gjenreisningen av det norske folks helse og arbeidskraft er en nødvendig betingelse for den materielle og økonomiske gjenreisning. De pengemidler som nedlegges på dette felt er ikke død kapital, men i alleregentligste forstand produktiv kapital.»
De neste tiårene var det gjenreisning av landet og økonomisk vekst som dominerte. Få om noen, var opptatt av helseulikheter i samfunnet. Og først på 70-tallet begynte man for alvor å bekymre seg for hvordan arbeidsmiljøet påvirket folks helse. I Sverige gjennomførte LO en arbeidsmiljøundersøkelse på slutten av 1960-tallet. I 1971 fulgte norsk LO opp med en tilsvarende undersøkelse som avdekket at svært mange hadde arbeidsmiljøproblemer som påvirket helsen.
Landsmøtet i Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund uttalte i 1974 at «vi må ikke i bestrebelsene på å skape en ren natur, glemme arbeiderne inne i fabrikken.»
GJENREISNING AV HELSEN: Helsedirektør Karl Evang mente at en sunn folkehelse også var en god økonomisk investering.
Rigmor Dahl Delphin/Oslo museum
Sosiale ulikheter og helse
Fra 1970-tallet og fram til i dag har fagbevegelsen presset på for stadig bedre arbeidsforhold. Arbeidsmiljøloven slår fast at arbeidsmiljøet skal være «fullt forsvarlig». Betydningen av det psykososiale arbeidsmiljøet vektlegges tungt.
Like stort har engasjementet ikke vært når de gjelder sosiale helseulikheter i Norge. Først i 1997, da det kom en nederlandsk rapport som viste at det var store klasseskiller i helse og dødelighet i både Norge og Sverige, startet debatten.
Fram til da hadde det vært lite forskning i Norge på temaet. SSB-forskere dokumenterte i 1986 at det var store forskjeller i dødelighet mellom ulike yrkesklasser. På 70-tallet ble det også slått fast at den psykiske helsen var påvirket av yrkesmessig status og bomiljø.
Men det var først i 2003 med stortingsmeldingen «Resept for et sunnere Norge» at politikerne for alvor grep fatt i problemstillingen sosial ulikhet og helse, mener forskerne Bjørn Heine Strand og Øivind Næss ved Folkehelseinstituttet i sin rapport «Forskning på sosial ulikhet i helse i Norge».
Hovedkilder: Oskar Solenes: «Friluftsliv og klassekamp – Arbeiderhistorie 2007»; Øivind Bjørnson: «Perspektiver på arbeidsmiljøets historie – Arbeiderhistorie 1997»; Thor Viksveen: «Fra slit i yrke - til sol og styrke».
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie