JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen 2022

Dette skjedde på LO-kongressen onsdag

Jonas Gahr Støre kom med en skryteliste til kongressen, mens LO-lederen beskrev samarbeidet med Erna Solbergs regjering som å «springe maraton i sirup».
LO-kongressen fikk høre hva statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen har gjort siden de kom til makta.

LO-kongressen fikk høre hva statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen har gjort siden de kom til makta.

Martin Guttormsen Slørdal

aslak@lomedia.no

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde med seg en lang skryteliste til fagbevegelsen i sin hilsningstale til LO-kongressen.

– Denne regjeringen gjør arbeidslivet tryggere, sa Støre.

Etter sju måneder i posisjon har Støre-regjeringen, nærmest i rekordfart, innfridd mange av LOs viktigste krav.

Vasker for harde livet

Statsministeren nevnte alt fra dobling av fagforeningsfradraget, fjerning av den generelle adgangen til midlertidighet, begrensning av innleie og pensjon fra første krone til norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og styrking av retten til heltidsstilling.

– Vi lovet en storrengjøring i arbeidslivet etter åtte år med høyrepolitikk, og vi vasker for harde livet, sa Støre til stor applaus fra LO-kongressen.

Statsministeren og Ap-lederen imøtegikk kreftene i LO som vil ha et oppgjør med kraftkablene.

– Ingen er uenige i at strømprisene vi har nå ikke er bærekraftige. Men at svaret på utfordringen er å kutte kabler eller si opp avtalene våre med et Europa i energikrise, er jeg uenig i. Det vil i sin tur ramme Norge og norsk industri, sa Støre.

Langet ut mot Høyre

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener regjeringen gjennomfører en stille politisk revolusjon.

– Vi skaper et mer rettferdig samfunn formet etter våre medlemmers ønsker, sa hun da hun innledet før statsminister Jonas Gahr Støres hovedtale på kongressen onsdag.

Når hun bruker ordet stille revolusjon er det fordi det rett og slett ikke er alle som får dette med seg.

– Vi utjevner ulikhet, vi skaper et mer rettferdig samfunn. Et samfunn formet etter våre medlemmers ønsker, sa Peggy Hessen Følsvik.

– Men kjære venner. Er det noen som kan klare et maraton i sirup, er det akkurat oss. Vi er sta som få. Vi er mange – og vi gir ikke opp.

– Vi mobiliserte for en ny regjering. Og vi lykkes. Det var så viktig. Det var så rett. Det var så befriende. Gleden er kun oversteget av våre forventninger, sa hun.

LO-lederen sammenlignet samarbeidet med Erna Solbergs regjering som å «springe maraton i sirup».

– Folkens, dette er alvor, sa Følsvik i sin tale.

Høyre slår tilbake

Høyres 1. nestleder Henrik Asheim, som også er partiets arbeids- og sosialpolitiske talsperson på Stortinget, avfeier kritikken som «nødhjelp til en regjering i fritt fall».

– Men dette angrepet treffer svært dårlig. Det er helt riktig at Høyre i regjering stilte krav til at også offentlig sektor måtte effektiviseres og finne smartere måter å jobbe på, sier han til NTB.

Asheim ramser opp en rekke eksempler på grep som den forrige regjeringen fikk gjennomført, som utdanning av flere lærere, økte bevilgninger til sykehusene, satsing på psykiatri, satsing på rusomsorg, bevilgninger til arbeidsmarkedstiltak og SFO, økt engangsstøtte og skattelette.

Ungdom og LO-medlemskap

Under debatten ble det kjent at vekter Kirsten Lia og maskinfører Endre Sjøvoll vil at LO skal jobbe for et nytt arbeidslivsfag på ungdomsskolen.

– Hvordan kan vi forvente at nye arbeidstakere skal engasjere seg, hvis de ikke aner hvem vi er, spurte vekter Kirsten Lia på LO-kongressen.

Endre Sjøvoll vil også ha mer søkelys på arbeidsliv i skolen, og ikke minst fagbevegelsens historie.

– Vi må ikke bli historieløse for den kommende generasjonen. Ungdom må få lærdom om historien og hvordan det kontinuerlige arbeidet for det organiserte arbeidsliv foregår.

Nå har han et håp om at den nye filmen om gruveopprøret i Sulitjelma i 1907 kan hjelpe fagbevegelsen.

Taletid på kongressen

Flere delegater mener LO-kongressen bør organiseres på en helt annen måte enn i dag.

LO-kongressens tredje dag var satt av til mange innlegg fra delegatene. 

– Når delegatene kun får tre minutters taletid til behandling av tre viktige saker, er nok ikke kongressen det politiske verkstedet som vi sier at vi er, og som vi burde være, sier Natalia Zubillaga til FriFagbevegelse. Hun er delegat fra Norsk Tjenestemannslag. 

For utenforstående må organiseringen av LO-kongressen oppleves som veldig merkelig, mener hun.

Noe må gjøres med organiseringen av kongressen, mener også Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening og delegat fra EL og IT Forbundet. LO-sekretariatet har en jobb å gjøre med å legge om, mener han.

LO-sekretær Terje Olav Olsson kommenterer kritikken slik:

– Vi er Norges desidert største politiske verksted. Det er ikke bare taletiden på kongressen som gir innflytelse, men også det viktige arbeidet som skjer før og etter.

Murring i lokalorganisasjonene

Hvilken posisjon skal LOs lokalorganisasjoner ha? Det ble det debatt om da LO-kongressen skulle diskutere egen organisasjon onsdag.

– Jeg føler verken at LOs ledelse eller toppene i forbundene anerkjenner den jobben som gjøres i LOs lokalorganisasjoner.

Det sier Vidar Schei, leder av LO i Fredrikstad og delegat fra Fellesforbundet, til FriFagbevegelse.

I forslaget til LOs nye organisasjonsprogram står det at LO vil arbeide for å «videreutvikle og styrke lokalorganisasjonene og det regionale arbeidet for å sikre engasjement nært der politikken formes».

Schei opplever at det er det motsatte som skjer.

Leder i LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, har vært aktiv i ulike fagforeninger og to ulike lokalorganisasjoner i lang tid. 

– Det er svært viktig å skape arenaer der fagorganiserte treffes på tvers av yrker, forbund og sektorer. LO-familien bør støtte enda mer opp om disse viktige demokratiske arenaene, sier hun.

Én million LO-medlemmer ikke nok 

LO-sekretær Terje Olsson har høye ambisjoner på vegne av LO.

– LO skal bli den største arbeidstakerorganisasjonen innenfor alle bransjer og yrkesgrupper, i alle sektorer, og på alle utdanningsnivåer, sa Olsson til LO-kongressen.

LO nærmer seg 1 million medlemmer. Men Norges største hovedorganisasjon er ikke størst blant alle grupper.

Blant studenter og høyt utdannede er det andre hovedorganisasjoner enn LO som dominerer.

Mens LO har 25.700 studentmedlemmer, har Unio 39.000 og Akademikerne 31.400 organiserte studenter.

Den gode nyheten er at LO vokser raskere blant studentene enn de konkurrerende hovedorganisasjonene, påpekte Olsson.

Warning
Annonse
Annonse