Bemanningsbransjen
– Dette er liberalisering, ikke innstramming av innleie, sier Tajik om regjeringens forslag
De ba om en innstramming, men får i stedet en liberalisering av bemanningsbransjen.
Hadia Tajik (Ap) er skuffet over proposisjone om arbeidsmiljøloven.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Det mener Ap-nestleder Hadia Tajik oppsummerer lovproposisjonen om endring av arbeidsmiljøloven som arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) kom med tirsdag.
De fem partiene som ikke sitter i regjering samlet seg i begynnelsen av mars om å kreve lovendringer som skal begrense bruken av bemanningsbyråer. Partiene ba regjeringen fremme forslag som skal gi mindre innleie av arbeidskraft.
– Nå har vi fått det motsatte. Det verste er at statsråden selv innrømmet det fra talerstolen. Det er ganske spesielt. Når Stortingets flertall ber om å få lovendringer så skal man få det, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.no.
Eksklusiv adgang til midlertidige
Hun savner konkrete grep for å begrense innleie i proposisjonen som nå er lagt fram, og reagerer kraftig på at bemanningsbyråene får en eksklusiv adgang til midlertidig ansatte.
– Det strammes inn på den ene siden, men åpnes opp på den andre siden. Det er strengt tatt en betydelig liberalisering til fordel for bemanningsbransjen og som ikke løser problemet, sier Ap-nestlederen.
– Men det frekkeste er at statsråden kaller det en innstramming. Det fremstilles som et initiativ til å få det hele under kontroll, men du får ikke kontroll på denne måten, mener Tajik.
• Rødgrønn støtte til forbud mot bemanningsbransjen rundt Oslofjorden
– Stortinget har fattet et generelt vedtak om å begrense adgangen for innleie til virksomheter som har landsomfattende tariffavtale med fagforeninger som har innstillingsrett. Her har de valgt å ikke legge til grunn det generelle vedtaket, men avgrense det bare til bygg- og anleggsbransjen. Ikke andre bransjer, bare der. Det er en alvorlig avgrensing fordi vi vet at det er mange eksempler også i andre sektorer, blant annet helsesektoren. Å knesette et generelt prinsipp vil være det beste.
Tajik reagerer også på at regjeringen ikke følger opp ønsket fra stortingsflertallet om at Arbeidstilsynet skal få hjemmel til å føre tilsyn med innleiebedrifter og bemanningsbyråer.
• På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer
Nulltimerskontrakter
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie foreslår flere nye tiltak for å få slutt på såkalte nulltimerskontrakter og begrense bruken av innleie i bygg- og anleggsbransjen.
– Målet vårt da regjeringen sendte flere forslag på høring i fjor sommer, var å stoppe en utvikling i bruk av såkalte nulltimerskontrakter – at arbeidstakere får fast ansettelse, men uten at den ansatte har en garanti for hvor mye jobb han eller hun får. Jeg ville også begrense bruken av innleie i bygg- og anleggsbransjen, men samtidig ivareta bedriftenes behov for i perioder å kunne leie inn ekstra arbeidskraft, sier Hauglie.
• Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene
Hun mener forslagene til lovendringer som nå legges frem for Stortinget innfrir på disse punktene.
– Arbeidstakerne sikres mer forutsigbarhet og mer ryddige forhold, ved at det tydeliggjøres hva som er en lovlig fast ansettelse. Samtidig tar vi sikte på å få ned bruken av innleie i en bransje som har utviklet seg i feil retning, forklarer statsråden.
Om lag 1,5 prosent av alle årsverk utføres av innleide fra bemanningsforetak.
– Det er ikke et høyt tall, men i byggebransjen brukes mye innleie. De siste års vekst i bemanningsbransjen har i hovedsak kommet innen utleie til bygg og anlegg.
• Arbeidstilsynet er maktesløse mot ulovlig innleie, overlater til innleide polakker å rydde opp
Fleksibilitet
Et forbud mot innleie, slik enkelte har tatt til orde for, var aldri aktuelt.
– Vi må ivareta bedriftenes behov for å leie inn arbeidskraft for å ta unna uforutsette «topper», eller ved sykdom i bedriften. Hvis bedriftene ikke har mulighet til å leie inn folk, kan det i verste fall gå ut over fast ansatte, ved at bedriften må takke nei til oppdrag de ellers ville tatt. Hvis arbeidsmarkedet skal fungere, må vi sikre en viss grad av fleksibilitet, sa Hauglie i onsdagens spørretime.
Moxnes: – Gir økt grad av innleie
Bjørnar Moxnes (Rødt) mener imidlertid at proposisjonen gir en økende grad av innleie i stedet for å innskrenke bruken.
– Dette er et «fritt fram» for bransjen og jeg kan garantere at det vil føre til en økt grad av innleie. Det er ekstra bekymringsfullt at Høyre på sitt landsmøte sist helg vedtok at NAV skal få gi navn på arbeidsledige til bemanningsbransjen, sa Moxnes.
Det var Senterpartiets Per Olaf Lundteigen som brakte temaet på banen.
– Her ignoreres klare forutsetninger fra stortingsflertallet. I tillegg er det et forsøk på gjeninnføre egne forslag som flertallet i Stortinget har nedstemt, mener Lundteigen.
– Stortingsflertallet er helt tydelige på at arbeidsmiljøloven skal fremme et velorganisert arbeidsliv som en forutsetning for et trygt familieliv, sa Lundteigen fra talerstolen på Stortinget onsdag.
• Følg oss på Facebook og Twitter
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.