ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.
Roy Ervin Solstad
Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten
Unibuss krevde en bussjåfør for 5000 kroner for ulovlig mobiltelefonbruk, men tingretten slår fast at bedriften ikke har anledning til det.
roy@lomedia.no
Det var i august i fjor bussjåføren ble sett i å bruke mobiltelefonen uten handsfree. I stedet tok han mot en telefonsamtale som han gjennomførte på høyttaler. Fem dager senere mottok han en advarsel for forholdet.
Han ble også bedt om å signere på et skriv der han godtok et trekk i lønn på 5000 kroner for forholdet, siden det beløpet var identisk med det Unibuss selv ville bli ilagt av det fylkeskommunale kollektivtransportselskapet Ruter. Sjåføren nektet imidlertid å signere, etter råd fra Fellesforbundets tillitsvalgte.
Mye lest: Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen
Urimelig ordning
Unibuss tok saken til forliksrådet, der sjåføren i mai i år ble dømt til å betale de 5000 kronene pluss rettsgebyret. Saken stoppet imidlertid ikke der, for Fellesforbundet med LO i ryggen anla sak mot Unibuss måneden etterpå. Det skriftlige tilsvaret kom fra Unibuss i august, og den 6. september ble det avholdt rettsmøte for sluttbehandling og avgitt partsforklaringer. Kun to dager senere kom dommen som ga bussjåføren fullt medhold.
I dommen fra Oslo tingrett heter det at arbeidstakerne ikke er part i avtalen mellom Ruter og Unibuss, og heller ikke har noen muligheter til å påvirke avtalen. Arbeidstakerne gis heller ingen rettigheter etter avtalen, og bonusen etter avtalen tilfaller kun Unibuss, ikke sjåførene.
«Det er altså kun bestemmelsen om gebyr ved mobilbruk som Unibuss mener skal ha konsekvenser for arbeidstaker – ikke bestemmelsene som gir rett til positiv bonus eller andre goder. Dette fremstår som en lite rimelig ordning,» står det å lese i dommen.
Historien til ansatte i kundeservice: Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb
Omgår arbeidsmiljøloven
Dommen fastslår også at Unibuss «konsekvent belaster sjåførene for gebyret Ruter belaster Unibuss ved sjåførens mobilbruk, ofte ved lønnstrekk. Retten mener dette i realiteten fremstår som en bøteordning av sjåfører utført av Unibuss til fordel for Ruter, som igjen gir Unibuss oppdrag», og at «ordningen strider mot det grunnleggende avtalerettslige prinsipp at avtaleparter ikke kan avtale forpliktelser for en utenforstående tredjepart, her arbeidstaker/saksøker».
Tingretten viser videre til at arbeidsgiver i henhold til arbeidsmiljøloven ikke har noen generell adgang til å bøtelegge arbeidstakere, og at Unibuss sine bøter er en omgåelse av arbeidsmiljølovens sanksjonssystem ved regelbrudd.
– Stopp bussen
Mukhtar Ahmed, tillitsvalgt for Fellesforbundet i Unibuss i Oslo, forteller at praksisen til Unibuss har vært et problem siden 2018.
FREMDELES ULOVLIG: – Dommen er ingen oppfordring til bussjåførene om at de kan snakke i mobiltelefon. Det er fremdeles ulovlig og kan få konsekvenser for arbeidsforholdet, sier Fellesforbundets klubbleder for bussjåførene i Unibuss, Mukhtar Ahmed.
Roy Ervin Solstad
– Vi har protestert, og sagt til våre medlemmer at de ikke skal betale. Mange har likevel gjort det, siden de har fryktet for jobbene sine og har skrevet under på at de kan trekkes i lønn. Det har de gjort uten å involvere oss. Vi har ikke fått vite noe før de har signert, forteller Ahmed.
Han understreker at dommen ikke må sees på som at det er akseptabelt å snakke i mobiltelefon mens man kjører. Selv når trafikkledelsen, som burde vite at de er ute og kjører, prøver å ringe.
– Det kan få personalmessige konsekvenser dersom man blir tatt i å bryte mobilreglementet. Det er ulovlig å snakke i håndholdt mobil, og oppdragsgiver forbyr øreplugger. Stopp bussen og gå ut av den om du må ta en telefon, oppfordrer han.
Sjokkmelding: Pensjonskassa ville ha tilbake 574.000 kroner fra tidligere fengselsbetjent Hagder (82)
Kun i Unibuss
Ahmed sier de vil gå gjennom dommen nøye i klubbstyret på sitt møte neste uke, og at de vil rådføre seg med Oslo og Omegn Bussarbeiderforening (OOBF) i hva som bør gjøres videre.
Sekretær i OOBF og tidligere bransjerådsleder for bussbransjen i Fellesforbundet, Per Ole Melgård, mener det er åpenbart at Unibuss må legge om sin praksis.
– Det er kun Unibuss som har kommet opp med denne ideen, og dommen fra tingretten viser at den ikke kan fortsette. Vi forventer også at Ruter tar en kikk på den ulovlige praksisen til Unibuss, sier Melgård.
Vil følge opp Ruter
Det fylkeskommunale kollektivtransportselskapet Ruter, bekrefter at kontraktene med operatørene inneholder muligheten for å gi gebyr. Pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, påpeker imidlertid at Unibuss og de andre operatørene de benytter, må forholde seg til arbeidsmiljøloven når det gjelder sanksjoner.
– Ruter er kjent med dommen. Det er viktig å presisere at dette ikke handler om Ruters mobiltelefonreglement, men om brudd på veitrafikkloven og annet sentralt regelverk som yrkessjåfører er pålagt å følge. I og med at slik mobilbruk er en risiko for trafikksikkerheten og publikum, har Ruter en gebyrbestemmelse i operatørkontraktene. Det betyr imidlertid ikke at Ruter aksepterer brudd på arbeidsmiljøloven overfor sjåførene som kjører på oppdrag fra Ruter. Vi vil følge opp saken overfor operatørselskapet, sier Dahl Johansen.
Vurderer dommen
Administrerende direktør i Unibuss, Øystein Svendsen, ønsker ikke å si til Magasinet for fagorganiserte om dommen kommer til å bli anket.
– Vi har dommen til vurdering og har ingen ytterligere kommentarer, skriver han i en sms.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Brian Cliff Olguin