JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

KLIMA: Redaktør Eline Lønnå (til venstre) i Magasinet for fagorganiserte, intervjuer Fellesforbundet-leder Jørn Eggum om klimaløsninger i arbeidslivet.

KLIMA: Redaktør Eline Lønnå (til venstre) i Magasinet for fagorganiserte, intervjuer Fellesforbundet-leder Jørn Eggum om klimaløsninger i arbeidslivet.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Skal vi lykkes, er det helt avgjørende med en satsing på industri som er bærekraftig og som sikrer oss inntekter til å bære velferdsstaten videre, skriver redaktøren i Magasinet for fagorganiserte

Redaktør i Magasinet for fagorganiserte

Dette nummeret av Magasinet for fagorganiserte er i sin helhet viet klimakrisa vi står oppe i. Vi har valgt å bruke plassen på å vise fram løsninger, og positive tiltak i norsk arbeidsliv for å redde kloden fra de katastrofale følgene av menneskeskapte klimaendringer. Derfor treffer du medlemmer i Fellesforbundet som hver på sitt vis og i sin bransje er en klimaløser. En som helt konkret og med sitt daglige arbeid trekker oss litt i riktig retning.

p

Å komme videre i kampen for klimaet og en god framtid for generasjonene etter oss, krever intensiv, konstant og tålmodig handling. Det er rett og slett ikke mulig å få til uten at folk er med på det. Som arbeidstakere, samfunnsborgere og forbrukere må vi alle presse bedriftseiere og politikere til å ta valg som minker eller helst fjerner karbonavtrykket.

Samtidig er det avgjørende at de helt nødvendige omstillingene vi står overfor, skjer på en rettferdig måte. Den dagen miljøvennlig livsstil og klimatiltak blir noe bare den økonomisk privilegerte delen av befolkningen støtter opp om og faktisk har råd til å gjennomføre, har vi tapt.

Mange vil peke på at elefanten i rommet er Norges fortsatte utvinning av olje og gass. Også her er det viktig å peke på at endringene må skje på systemnivå. Etterspørselen etter fossile energikilder vil skrumpe inn, og Norge må være i forkant av utviklingen av teknologi som kan erstatte olja og gassen med fornybart. Potensialet er enormt. Leverandørindustrien sitter på kompetansen, staten sitter på 10.000 milliarder kroner på børs gjennom oljefondet.

p

Norge er i en helt unik situasjon med tanke på tilgang til kapital og kompetanse. Skal vi lykkes, er det helt avgjørende med en satsing på industri som er bærekraftig og som sikrer oss inntekter til å bære velferdsstaten videre. Lite tyder på at dagens folkevalgte er villige til å ta de strategisk riktige valgene. Oppgaven framover må derfor være å presse fram denne viljen.

Hva gjør vi for å berge kloden?

Møt klimaengasjerte arbeidsfolk i åtte ulike bransjer:
Mekaniker Remi (27) har laga verdens første oppladbare gravemaskin
Visste du at trær kan erstatte olje og gass? Her lager de gull av grønne skoger
Chris og kollegaene bygger nytt kontorbygg med gamle materialer
Her kjører avisbudene elektrisk: – Vi har varme i håndtak og frontrute, men jeg frøs på føttene
På dette trykkeriet forurenser de minst mulig: – Det gjør noe med selvfølelsen
Hotellkokk Anja gleder seg over at kjøkkenet bytter farlige kjemikalier med ozonvann
Roger og Per-Kristian lager slam av fiskeavfall. Det er gull verd for bønder og busser
Espen og kollegaene knuser 120 biler daglig – for å gi dem nytt liv
Ingen industriarbeidere skal føle klimaskam, mener Jørn Eggum: – Vær stolt over arbeidsplassen din
Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Annonse
Annonse