JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etter ti år har kantineansatt Tone endelig sikret streikerett for medlemmene sine

Ti år tok det for ISS-tillitsvalgt Tone Kristoffersen å sørge for at alle medlemmene hadde streikerett – inkludert henne selv.
VIL HA MER HJELP SENTRALT: Tone Kristoffersen, klubbleder for ISS-kantinene på innlandet, har fått mye hjelp fra organisasjonsarbeider Torbjørn Dybsand. Begge savner mer støtte fra Fellesforbundet sentralt.

VIL HA MER HJELP SENTRALT: Tone Kristoffersen, klubbleder for ISS-kantinene på innlandet, har fått mye hjelp fra organisasjonsarbeider Torbjørn Dybsand. Begge savner mer støtte fra Fellesforbundet sentralt.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

HAMAR: I fjor høst haglet det inn med tariffavtaler på ulike ISS-kantiner på innlandet. Men det var ikke nødvendigvis en gladsak, slik Magasinet først trodde. For medlemmene var der allerede. Klubb-apparatet også. Det var derimot ikke retten til å streike.

Stemte ja – fikk ikke streike

Det starta med manglende tariffavtale under streiken i 2008, etter at Hotell og restaurant hadde gått inn i Fellesforbundet. Så trodde både de ansatte og forbundet at de fikk orden på sakene.

Men så kom streiken i 2016. Igjen opplevde mange kantineansatte at de ikke fikk lov til å streike, på grunn av feil i streikeuttakene.

En forferdelig følelse, sier Tone Kristoffersen – som satt i det sentrale forhandlingsutvalget i 2016, og dermed var med på beslutningen om streik for alle organiserte på Riksavtalen, altså hoteller, restauranter og kantiner.

– Først sendte jeg ut flere tusen i streik, og så viser det seg at jeg må gå på jobb selv, med full lønn. Skikkelig ekkelt, sier Kristoffersen.

Les også: De store hotellkjedene gir ikke ansatte ett øre i lønnsforhandlinger

Hvor var Fellesforbundet?

Både før og etter det har hun stått på for å få alt på stell. Det er ikke enkelt i kantinebransjen, som er spesielt organisert.

Kort oppsummert: Kantiner drives som selvstendige virksomheter. Hvilket betyr at det ikke holder å ha tariffavtale med moderbedriften. Alle lokale underenheter – les: kantiner – må ha tariffavtale for å sikre alle rettigheter.

Det er det Kristoffersen nå endelig har fått «masa» seg til. Den store jobben med å opprette tariffavtaler på hver enkelt kantine er gjort av den lokale avdelinga 103 i forbundet.

Fellesforbundet sentralt har hun hørt fint lite fra.

– Det er for dårlig kommunisert fra forbundet hva som faktisk må gjøres, mener Kristoffersen.

– Alle må bidra

Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet med ansvar for kantinebransjen, innrømmer at det var feil under streiken 2016, og mener ansvaret må fordeles mellom forbundet og arbeidsgiverne.

I etterkant av streiken har de jobbet med å få bedre oversikt fra NHO Service og Handel.

– Men selv om vi får bedre oversikt er det fortsatt tariffavtale på hver enkelt kantine som ivaretar både AFP-rettigheter og streikeretten på best måte, sier Clas Delp.

– For å kunne blitt tatt ut i streik, så må man ha tariffavtale. Enkeltmedlemmer kan ikke streike, understreker Delp.

Akkurat sånn som de har ordnet seg på i ISS på innlandet. Det må resten i kantinebransjen gjøre også, råder Kristoffersen.

– Streikeretten er veldig viktig når vi skal forhandle i framtida. Dette kan ikke skje igjen. Så sørg for å få tariffavtale på alle kantinene.

Det er for dårlig kommunisert fra forbundet hva som faktisk må gjøres

Tone Kristoffersen,
klubbleder ISS

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse