JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet mener ministerens forslag ikke fjerner «fast ansatt uten lønn mellom oppdrag»

Arbeidsminister Anniken Hauglie mener forslagene fra regjeringen om bemanningsbransjen vil fjerne ansettelsesformen «fast ansatt uten lønn mellom oppdrag». Men Fellesforbundet er helt uenige, og mener at det i praksis vil være like vidåpent som i dag for denne måten å behandle bemanningsansatte på.
PRESISERING: Hva ligger i fast ansettelse? Det vil arbeidsminister Anniken Hauglie presisere for å få slutt på den utbredte praksisen hvor ansatte ikke får lønn mellom oppdragene.

PRESISERING: Hva ligger i fast ansettelse? Det vil arbeidsminister Anniken Hauglie presisere for å få slutt på den utbredte praksisen hvor ansatte ikke får lønn mellom oppdragene.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

– Vårt forslag om å presisere hva som ligger i fast ansettelse vil gjøre det umulig å ha slike ansettelser, sier Hauglie.

– Det kan faktisk virke som regjeringen ikke helt har skjønt hvordan dette ser ut ute i den virkelige verden. Nå ser vi mer og mer at folk ansettes fast i små prosentstillinger. Så beregnes arbeidstida over et helt år. Dermed er det uten risiko for arbeidsgiver, og i praksis fungerer det som «fast ansatt uten lønn mellom oppdrag» fordi ansatte ikke har noen garanti for en årsinntekt, sier Steinar Krogstad, nestleder i Fellesforbundet.

Seks polakker krevde lønn mellom oppdrag – vant på alle punkter i retten

Dette er forslagene

Det var i sommer at regjeringen kom med sine forslag, blant annet:

• Definere hva fast ansettelse er, vil forhindre at ansatte i bemanningsbyrå ikke får lønn mellom oppdrag

• Innføre kvote for antall innleide i enkeltbedrifter i visse bransjer. Tallene 15 og 10 prosent nevnes. Hensikten er å begrense innleie i de bransjene der dette har stort omfang.

Tette hullet

Nå er høringsrunden over, og regjeringen skal behandle høringssvarene. Et av forslagene som er sendt inn er å tette det hullet som gjør det mulig for bemanningsbedriftene å fortsette å dytte risikoen for manglende oppdrag over på ansatte - ved ikke å betale mellom oppdrag. Kombinasjonen deltid og manglende arbeidsplan brukes nå aktivt for å omgå reglene. Bemanningsbransjen ansetter ikke folk for å leie dem ut i små prosentstillinger, den lavere stillingsbrøken folk ansettes i er altså en metode for å slippe å betale ut lønn mellom oppdragene.

Krever arbeidsplan

– Det må kreves en arbeidsplan, ned på korte tidsperioder. Vi har foreslått plan for 14 dager om gangen for å få forutsigbarhet. Dette er faktisk tiltak som kan gjøre vei i vellinga, sier Krogstad.

Steinar Krogstad

Steinar Krogstad

Erlend Angelo

– Arbeidsplan er ett av mange innspill, sier Hauglie. Hun understreker at regjeringen nå er inne i en hektisk prosess med å behandle høringssvarene

Ministeren sier det vil komme justeringer i forhold til det forslaget hun la fram i sommer.

– Siste ord er ikke sagt. Det vil komme korrigeringer, sier Hauglie.

Det var dagen etter at bygningsarbeidere i Oslo og omegn gikk til politisk streik for et forbud mot innleie i byggebransjen i området, at Hauglie besøkte Fellesforbundet for å fortelle om regjeringens arbeid mot arbeidslivskriminalitet. Hauglie deler langt på vei fagbevegelsens beskrivelse av situasjonen i byggebransjen i Oslo.

Blir ikke enige

– Mange steder er det regelrett tvangsarbeid, folk snytes for lønn og bor kummerlig, sa Hauglie.

– Det er positivt at vi har fått en klar erkjennelse av at det er problemer, sier Steinar Krogstad.

Men der slutter også enigheten. Hauglie kommer ikke til å gå inn for forbud mot innleie, og synes ikke tiltak rettet mot en enkeltbransje i et enkelt område er riktig metode.

– Vi tilstreber løsninger som er allmenne men likevel treffer problemet. Forbud er ikke veien å gå. Nå prøver vi å komme fram til regler som begrenser de konkrete problemene, men som gir næringslivet den fleksibiliteten det trenger.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse