Innleie fra bemanningsbyrå:
Fellesforbundets leder om Rafal-saken: – Så jævlig uverdig
Forbundsleder Jørn Eggum mener kranfører Rafals sak viser behovet for å rydde opp i arbeidslivet. Han forventer at ny regjering tetter smutthullene som bemanningsbyråer benytter seg av.
SJOKKERT: Fellesforbundet-leder Jørn Eggum er sjokkert over saken til medlem og bemanningsansatt Rafal Janeczeks.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
– Det er så jævlig uverdig.
Slik reagerer forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum på erfaringene kranfører Rafal Janeczek har hatt som ansatt i bemanningsbyrået Kranfører AS. Magasinet kan dokumentere at Janeczek har blitt utsatt for en rekke alvorlige lovbrudd.
Les saken her: Da Rafal begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt
Eggum sier han er sjokkert, og mener saken viser med all mulig tydelighet behovet for å stamme inn overfor bemanningsbransjen.
– Det han har opplevd er så langt utenfor det vi ønsker at norsk arbeidsliv skal være. Her ryker både lovpålagte ordninger og sikkerheten på byggeplassene, sier Eggum.
Forbundslederen mener eksempler som Janeczeks må brukes for å synliggjøre hvordan uverdige forhold går under radaren.
– Nå har vi drevet valgkamp for en ny kurs, og de tre partiene som trolig danner regjering har vist de siste åtte årene at de har en helt annen holdning enn den avtroppende regjeringen, sier Eggum.
– Vi forventer selvsagt at denne problematikken tas tak i, og lover å være en god sparringpartner. Nå må vi få tettet smutthullene som disse bedriftene som ikke har livets rett benytter seg av.
Les også: Politikere er rystet av kranfører Rafals historie. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene
– Virker kjent
Vidar Schei i Fellesforbundet i Fredrikstad kjenner godt til firmaet Kranfører AS og Rafals Janeczeks sak. Så lenge Janeczek var medlem forsøkte de også å bistå ham.
– Vi kjenner igjen de samme problemene fra de medlemmene vi har igjen i bedriften. De fleste har imidlertid meldt overgang til Parat, fordi det er billigere, sier Schei.
Han sier at det nå er på tide at kundene av bemanningsselskapene tar ansvar, både private entreprenører og kommuner. Etter Scheis mening bør ikke Kranfører AS få kommunale eller fylkeskommunale anbud.
– Alle næringer har noen råtne egg. Men når ett firma gang på gang leverer et betydelig billigere anbud enn konkurrenten, da bør noe skurre.
ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.
Håvard Sæbø
– Helt uten stillingsvern
Joachim Espe, leder i Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo reagerer sterkt på saken, men sier at Rafal Janeczeks opplevelser ikke overrasker.
– Dette er kjente problemstillinger. Bemanningsansatte har ikke noe reelt stillingsvern og kan enkelt skvises ut.
Espe sier at fagforeningen er svært godt kjent med at ansatte i bemanningsbyråene ikke får det de har krav på, fordi byråene ofte ikke forholder seg til avtaleverk og lovverk, og kutter svingene.
– I Rafals sak ser vi også at HMS er elendig, og at ansatte ikke blir hørt. Det er veldig klassisk.
Espe påpeker at når jobbsituasjonen er usikker, er det fort gjort at en usunn kultur både med tanke på sikkerhet og arbeidsvilkår, får feste seg. Det blir vanligere og vanligere at entreprenører erstatter egne fast ansatte med innleide folk, og dermed brer problemene med useriøsitet seg videre.
– Konklusjonen framstår som åpenbar. Det haster med å få på plass et forbud mot bemanningsbransjen.
Les også: Bygningsarbeidere til streik for bemanningsforbud
– Byggeplasser er ikke «midlertidig arbeid»
– Vi kjenner oss godt igjen i det Rafal Janeczek forteller.
Det sier leder i Unionen fagforening i Bergen, Jorge Alex Dahl.
At arbeidsgivere benytter seg av gjennomsnittsberegning av arbeidstid for å slippe unna lønnsforpliktelser, er et svært velkjent fenomen.
– De ansatte blir i praksis løsarbeidere. De ansettes i svært lave stillingsprosenter for å slippe å betale lønn mellom oppdrag, selv om dette har vært ulovlig i mange år. Dette må en ny regjering se på hvordan en best kan rydde opp i.
Dahl sier også at et annet hyppig brukt smutthull i loven er innleie av arbeidskraft når arbeidet er av «midlertidig karakter».
– Virksomhet i byggebransjen har ikke noe med midlertidige behov å gjøre. Men her snakker vi i fagbevegelsen for døve ører hos arbeidsgiverne, sier Dahl.
Han mener en ny, rødgrønn regjering, må stramme inn arbeidsmiljøloven så det ikke er mulig å definere for eksempel et byggeprosjekt som et midlertidig behov.
– Jeg har stor tillit til at en rødgrønn regjering vil ordne opp her.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.