JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fire av ti bedrifter i bygg sliter med å få tak i fagfolk

Det er byggeboom, men kritisk mangel på fagfolk i bransjen, viser tall fra byggenæringen. Bemanningsbransjens vekst er en viktig del av forklaringen, mener Fellesforbundet.
FAGFOLK: Det utdannes langt færre fagfolk innen byggfagene enn bransjen har behov for. Bildet er fra Yrkes-NM i 2010.

FAGFOLK: Det utdannes langt færre fagfolk innen byggfagene enn bransjen har behov for. Bildet er fra Yrkes-NM i 2010.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Veksten i byggenæringen fortsetter, men rekruttering og utdanning av nye fagfolk henger ikke med.

Det er et av funnene Byggenæringens Landsforening (BNL) har gjort i en spørreundersøkelse der 1000 bedrifter har svart.

Hele 38 prosent av bedriftene har problemer med å få tak i fagfolk, og 17 prosent sliter med å rekruttere inn lærlinger.

Stor aktivitet

– Aldri før har det vært så høy byggeaktivitet i Norge og jeg tror mange ikke er klar over mulighetene de har, sier Caroline Khoury Nilsen, som jobber som politisk rådgiver innenfor kompetanse og rekruttering i BNL i en pressemelding.

BNL viser til Fafo-tall, framskrivninger som gir næringen en vekst på mellom 2,5 og 4 prosent årlig frem til 2020.

– Gitt en slik utvikling vil det bli behov for omtrent 260.000 mennesker i utførende del av byggenæringen i 2020. Det er anslått et behov på 7000-8000 nye fagarbeidere per år frem til 2030, vi får inn 5000, men det er inkludert voksenlærlinger, sier Khoury Nilsen.

LES MER: Norsk ungdom skyr byggebransjen

Innleie og lavlønnskonkurranse

– En viktig årsak til mangelen på fagfolk er at byggebransjen har hatt en negativ utvikling i mange år. Også omtalen av bransjen er negativ. Mye av det positive som faktisk skjer, havner i skyggen.

Det sier Per Skau, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Han peker på at når til og med de store lokomotivene i bransjen velger å skifte ut faste ansatte med innleide fra bemanningsbyråer, er det ikke fristende for ungdom å velge en framtid i bygg.

– Bransjen har også valgt å starte en lavlønnskonkurranse ved bruk av utenlandsk arbeidskraft. Det er jo heller ingen vinnerstrategi for rekruttering, påpeker Skau.

Virkeligheten polakken har i dag, kan snart bli din.

Tiltak som virker

Hele undersøkelsen fra BNL blir offentliggjort i begynnelsen av mars. Denne første "lekkasjen" kommer fordi BNL vil gjøre ungdom oppmerksom på muligheten som finnes innenfor byggfagene før fristen til å søke videregående utdanning går ut 1. mars.

– Vi håper at flere ungdom ser at nettopp utfordringer som klimaendringer, urbanisering og digitalisering gir spennende muligheter i vår næring. Grip dem, sier Khoury.

– Bransjen, fagbevegelsen og politikerne må gjøre enda mer for å snu trenden. Bemanningsbransjen må ryddes opp i. Det må stilles krav om faste ansettelser og kompetanse, og lærlingklausuler for inngåelse av byggekontrakter, sier Per Skau.

Han understreker at tiltakene som iverksettes må være slik at de ikke kan omgås.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse