En tariffavtale sikrer at arbeidstaker gjennom sine roller som tillitsvalgte kan påvirke bedriften til det bedre. Det er både en plikt og rett til å tenke bedriftens beste med en tariffavtale, skriver Børge Ånesen.
Håvard Sæbø
Debatt
«Full støtte til de streikende i Olivia!»
Det pågår en verdiendring i arbeidslivet. Men den er ikke økonomisk. Det er den medmenneskelige.
En gang i tiden var det en selvfølge for bedriftseieren, styremedlemmer og ledere at bedriften de håndterte, hadde tariffavtale. Dette fordi det sikret de ansatte en medbestemmelse og lønns- og arbeidsvilkår som flokken selv kunne være med å påvirke.
Det ligger i navnet: «tariffavtale» med trykk på «avtale». En avtale er en enighet mellom to likestilte parter som gir både lønns- og arbeidsvilkårsmessige bedringer. Den er stort sett bedre enn grunnmuren i arbeidslivet – arbeidsmiljøloven.
En tariffavtale sikrer at arbeidstakere gjennom sine roller som tillitsvalgte, kan påvirke bedriften til det bedre. Det er både en plikt og rett til å tenke bedriftens beste med en tariffavtale.
Loven gir vernet. Avtale gir ansvar.
Bakgrunn for streiken på den populære Oslo-restauranten: – Vi har ikke en verdig lønn
Det er en forpliktelse begge veier og har tjent AS Norge vel og godt. Eksportindustrien tjener penger som gress, med ansatte i verdenstoppen i kvalitet og effektivitet. Service-sektoren har sine mangler, men kommer diltende etter. Der de har kultur og avtaler på plass, tjener de ansatte greie penger, samtidig som de også må bli mer effektive.
Produktivitet og lojalitet henger gjerne sammen med medbestemmelse. Bare en tariffavtale gir en form for medbestemmelse som gjør at det kan motivere til å henge på kjøret om å tjene penger, noe vi stadig vekk blir oss påminnet fra NHO. Enten det gjelder penger til sjokoladepudding eller bønder.
Det er viden kjent at vi i restaurantbransjen er lavtlønte. Vi tjener dårligst og jobber i tillegg på de tidspunkt som passer kroppen og familielivet verst. Det gir mange ødelagte familier, som ikke kan trykke i seg lørdagspizzaen med Alle mot 1 på NRK1 som den største selvfølge.
Det er også en lav tariffdekning i restaurantbransjen, noe som for mange vil fremstå som sært. Fordi det er ikke uvanlig at du hører en bedriftseier i bransjen klage over at det er vanskelig å få folk til å bli over lengre tid i jobben, den er dårlig betalt og det er et tøft yrke.
Spør bare servitøren, bartenderen, kokken eller hovmesteren om de fysiske utfordringene kroppen må håndtere etter noen år i et stressende miljø som på langt nær er like idyllisk og morsomt som komiseriene Hotell i særklasse, Cheers og tegneseriefiguren Pondus vil ha det til.
Lønnsvilkårene i bransjen er såpass elendige på steder uten tariffavtale at staten gikk til det skritt og gjorde en midlertidig lovendring som sikret en minstelønn i bransjen – den såkalte allmenngjorte minstelønna som ligger tett under 180 kroner timen.
Jobber du heltid i bransjen på den timelønna, tjener du altså før skatt 351.000 kroner i året. Man kan jo fort legge to og to sammen på hva som skjer når de ansatte da ikke kan basere seg på å bli resten av sitt yrkesliv i bransjen de kanskje elsker.
Ja, de slutter. Eller så gjør de som på Olivia Hegdehaugsveien i Oslo; de organiserte seg for å få en plass rundt bordet. En stemme. Og en tariffavtale. De vil justere seg opp fra å bli vernet i loven, til å ta ansvar i tariffavtalen.
Støtte til streikende restaurantarbeidere: – Dere er arbeidslivets helter
Men dette er ubehagelig for Olivia Norge og ledelsen. De er et voksende selskap som ekspanderer til flere byer og gikk i 2021 med 10 millioner kroner i fortjeneste. Egentlig ikke all verdens mye med 400 millioner i omsetning, men på fem år har altså denne restaurantgruppen gått med over 120 millioner i pluss, dog vet vi ikke tallene for 2022 riktig ennå.
Det går i alle fall godt nok til at de åpner nye restauranter i flere byer, til og med i Finland.
Men likevel stritter ledelsen mot dette. De mener de har en husavtale som flesteparten heller vil ha.
Dette er jo bare tøv og vas. Kulturen i bransjen – også for de som jobber i Olivia – er ikke skapt for å ta ansvar. Den er skapt for å bli kommandert og at sjefen ikke bare er sjef, men også dommer og jury i alt som har med arbeidsplassen å gjøre.
De aller fleste som starter i arbeidslivet, havner først i restaurantbransjen. De har lite kunnskap om hvilke rettigheter de har og er heller ikke klar over vernet. De er prisgitt at sjefen deres har all kunnskap, noe som sjeldent er sant. Sjefene har vokst opp i en kultur der lover ikke gjelder for dem. Eierne lukker øynene og teller pengene som kommer inn i kjølvannet av utnytting av arbeidsfolkets naivitet.
Og nå er vi altså kommet til det punktet at Olivia Norge ikke ønsker at en av restaurantene skal få en plass ved bordet. De vil helst ikke at ansatte skal bry seg og la være å ta ansvar.
Dette er faktisk uhørt i verdens rikeste land i 2023. En slik politikk fra arbeidsgivere bedrev de med i tidsepoker vi sjeldent snakker varmt om.
Streikene fortsetter i Oslo: – Vi er forberedt på å stå her lenge
Vi kan aldri gi oss i kravet om en plass ved bordet. Det er derfor viktig at dette belyses i media hele tiden, og derfor er det viktig at vi står sammen og viser den gjengen at de står ikke alene i sin kamp for en plass ved bordet.
Det er ikke slik at de krever fri hver lørdag for å spise lørdagspizzaen med familien.
Men kanskje en gang iblant.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
SLÅR RING OM TILLITSVALGT: Delegatene på landsmøtet fra Distrikt Nordland slår ring om hovedtillitsvalgt Alf-Tore Albrigtsen, som står fremst på dette gruppebildet. De fikk enstemmig støtte også fra de andre delegatene på landsmøtet, samt ledelse og forbundskontor. Nå blir det kamp!
Leif Martin Kirknes
Hovedtillitsvalgt ble utestengt og oppsagt: – Forsøk på knebling, mener El og IT Forbundet
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB