TØFT: – Jeg ble helt satt ut da jeg fikk høre at han var død, sier Hans Michelsen, tillitsvalgt for Fellesforbundets rundt ti medlemmer hos Steinsenteret Åsane Sand og Singel i Bergen.
Privat
Sikkerhet for sjåfører
Hans fikk beskjed om at kollegaen var drept: – Det preger meg ennå
En god kollega hentet ham hjemme, før de kjørte ut med hver sin lastebil. To timer senere fikk Hans Michelsen telefon om ulykken som tok livet av kollegaen.
roy@lomedia.no
Kollegaen hadde kjørt med løftekranen i oppreist stilling og kollidert med en gangbru. Gangbrua falt ned over førerhuset. Det ble fatalt, og sjåføren omkom.
– Sjefen min ringte meg og spurte om jeg hadde hørt om ulykken, men jeg hadde verken sjekket telefonen eller hørt på radio. Først fikk jeg høre at det var en alvorlig ulykke der sjåføren satt fastklemt, men kort tid senere ringte sjefen igjen og fortalte at han var død, forteller Hans Michelsen.
Han er tillitsvalgt for Fellesforbundets rundt ti medlemmer hos Steinsenteret Åsane Sand og Singel i Bergen.
Førerhuset ble knust: – Det kunne vært meg
Fikk tidlig beskjed
Totalt er de drøyt 35 sjåfører, men på juli sin siste dag mistet de en god kollega.
– Han var en av dem som hadde vært medlem i Transportarbeiderforbundet lengst. Jeg kaller oss det fremdeles, selv om vi er i Fellesforbundet nå, smiler han.
Beskjeden om dødsulykken kom før saken kom ut i media.
Michelsen innrømmer at han ble satt ut da han fikk vite at kollegaen som hadde hentet ham hjemme bare et par timer tidligere var omkommet.
– Jeg fikk telefonen i ni-halv ti-tiden på morgenen da jeg var ute på Os. Jeg brukte litt tid der ute før jeg kjørte tilbake på verkstedet. Det er jo individuelt hvordan man reagerer, men jeg var ikke veldig produktiv den dagen. Jeg fikk nok en større reaksjon etter et par timer, når jeg hadde fått tenkt mer på ulykken, forteller han.
KNUST: Krana rev ned gangbrua som ramlet ned og knuste førerhytta i lastebilen. Livet til sjåføren stod ikke til å redde.
Eline Lønnå
Roser bedriftens håndtering
Flere av kollegaene dro hjem fra arbeid tidlig den dagen, og det ble også holdt en samling på bedriften samme ettermiddag.
– Jeg må få skryte av bedriften. De har håndtert dette veldig bra. Det var aldri noe press mot oss for at vi måtte stå på som om ingenting hadde hendt, og vi har fått tilbud om oppfølging fra bedriftshelsetjenesten. Jeg har ikke benyttet meg av det, og vet heller ikke hvor mange som takket ja til det, men tilbudet ligger der, sier han.
Dagen etter ulykken var Michelsen tilbake på jobb igjen.
– Dødsulykken satte meg ut både på tirsdagen og mange dager etterpå. Den preger meg ennå, men det var likevel godt å komme i gang dagen etterpå. Det var terapi i å gå på jobb. Det hadde ikke vært noe bedre å sitte hjemme og tenke, understreker han.
Uken etter ulykken ble det avholdt en minnestund i bedriftens lokaler. Der deltok både enken til sjåføren som omkom, samt brødrene hans.
Har diskutert rutiner
I etterkant har de snakket en del om hvilke rutiner de har på bedriften, for at slike ulykker ikke skal skje igjen.
– Jeg tok meg faktisk i det for et par uker siden. Med krana oppe satt jeg og ventet på at en annen skulle komme. Dersom det plutselig hadde skjedd noe som gjorde at jeg måtte fort av gårde, kunne det vært meg som hadde kjørt med krana oppe. Så slike ting kan nok skje med alle, sier han.
Det, selv om han både har lys- og lydalarm for krana inne i førerhuset.
– Dersom du har rattet i en spesiell stilling, så synes ikke lyset som gir beskjed om at krana er oppe. Kanskje burde vi fått til et bedre system der, for det er alltid en fare for at man glemmer de gode rutinene når det har gått en tid. Derfor er det viktig at vi følger opp nå som den dødsulykken er såpass ferskt i minnet vårt, sier han.
En rutine han selv bruker, er å ta seg en runde rundt bilen før han kjører.
– Da ser jeg jo om noe er galt, og det tar jo ikke et minutt en gang å ta den runden, påpeker Michelsen.
Venter på rapporter
At det er usikkerhet omkring regelverket, slik Fellesforbundet spør om i sitt brev til Samferdselsdepartementet, er han helt enig i.
– Uansett burde jo de som monterer kraner på lastebiler være de første som burde visst at det var påbudt med alarm for krana inne i førerhuset, sier han.
Noen fysiske hindre for å kunne bevege lastebilen dersom kraftuttaket er påskrudd, tror han blir upraktisk.
– Tippbiler har jo også dette, og de er avhengige av å løfte opp planet når de skal tømme. Spesielt biler som strør vil jo få problemer dersom de bare kan tippe planet når bilen står stille, påpeker han.
Hvilke anbefalinger som Arbeidstilsynet og ikke minst Statens Havarikommisjon vil komme med i sine rapporter, er han derfor usikker på. Det eneste han er sikker på er at det vil ta tid før rapportene kommer.
– Vi har fått beskjed om at det kan ta opptil ett år. Jeg synes det er rart når det er så tydelig hva som var skyld i ulykken, sier Hans Michelsen.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen