JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2024

Ingen streik på hoteller og restauranter – ansatte får sju kroner mer i lønn

Enighet mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv hever også minstelønna og gir høyere tillegg for nattevakter, skiftarbeid, fagbrev og ansiennitet.
Nesten 8000 ansatte går opp i lønn, etter at Fellesforbundet og NHO Reiseliv kom til enighet i årets lønnsoppgjør for hotell- og restaurantbransjen.

Nesten 8000 ansatte går opp i lønn, etter at Fellesforbundet og NHO Reiseliv kom til enighet i årets lønnsoppgjør for hotell- og restaurantbransjen.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

etk@lomedia.no

Ansatte i noen av de dårligst betalte jobbene i Norge får et generelt tillegg på sju kroner i lønn, melder Fellesforbundet.

Grunnen er at arbeidstakersiden og NHO Reiseliv til slutt kom til enighet i årets lønnsoppgjør for Riksavtalen. Det er tariffavtalen for ansatte i hoteller, restauranter, uteliv, kantiner og catering.

Dermed slipper over 1500 servitører, resepsjonister, renholdere, kokker og bartendere å gå ut i streik.

Da de kom til enighet hadde partene vært i mekling elleve timer på overtid.

Sliter du med å forstå lønnsoppgjøret? Vi gir deg svarene her

Dette er de blitt enige om

• Generelt tillegg på 7 kroner for alle

• Minstelønnssats for de med 2 års praksis heves med 8 kroner (inkludert det generelle tillegget)

• Minstelønnssats for de med mer enn 4 års praksis heves med 10,50 kroner (inkludert det generelle tillegget)

• Nytt fagbrevtillegg heves til 10 kr

• Tilleggene for kveld, helg og natt økes med 10 prosent

• Det skal i tillegg føres reelle lokale lønnsforhandlinger 

I tillegg er partene enige om å gå sammen om et arbeid for å vurdere bransjens kompetansebehov. Etter- og videreutdanning med lønn har vært et av Fellesforbundets hovedkrav i flere av årets lønnsoppgjør.

Resultatet som er fremforhandlet skal nå til uravstemming blant Fellesforbundets medlemmer. Fristen for denne er 7. mai 2024.

Kilde: Fellesforbundet

– Stor og viktig seier

Forhandlingsleder Clas Delp i Fellesforbundet sier i en pressemelding at han er svært fornøyd med resultatet fra årets lønnsoppgjør.

– Dette resultatet sørger for et lønnsløft som vil merkes av alle i bransjen. Nå løfter vi gulvet, samtidig som vi sikrer tillegg som belønner ansatte for å stå lenge i jobben. Dette er en god dag for alle våre medlemmer, sier Delp.

– Vi er spesielt fornøyd med at vi nå har fått et ekstra løft for nattvakter. Det er en stor og viktig seier!

På arbeidsgiversiden kaller NHO Reiseliv resultatet et dyrt oppgjør. De mener det er «riktig prioritering» at partene ble enige om en innretning som gir erfarne ansatte og de som har fagbrev et ekstra lønnsløft.

– Det har vært en svært utfordrende mekling, og dette ble et dyrt oppgjør. Vi er likevel glade for at vi kom i mål til slutt og unngikk en streik, sier forhandlingsleder og direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv, Magne Kristensen. 

Forhandlingslederne Clas Delp (Fellesforbundet, t.v.) og Magne Kristensen (NHO Reiseliv) ga hverandre et solid håndtrykk da forhandlingene startet før påske. Nå, over tre uker senere er de enige om hvor mye ansatte i hoteller og restauranter skal få i lønnsøkning.

Forhandlingslederne Clas Delp (Fellesforbundet, t.v.) og Magne Kristensen (NHO Reiseliv) ga hverandre et solid håndtrykk da forhandlingene startet før påske. Nå, over tre uker senere er de enige om hvor mye ansatte i hoteller og restauranter skal få i lønnsøkning.

Erlend Tro Klette

Forhandlet i over tre uker

Partene har forhandlet siden 20. mars. Før påske brøt forhandlingene sammen og gikk til frivillig mekling.

Da heller ikke det førte til noen løsning, innkalte Riksmekleren partene til tvungen mekling, med frist natt til mandag.

Der klarte til slutt arbeidstakerne i Fellesforbundet og arbeidsgiverne i NHO Reiseliv å komme til enighet. Dermed unngår de den første streiken i hotell- og restaurantbransjen på åtte år.

Nå skal forslaget partene er blitt enige om til uravstemning, for å godkjennes eller avvises av de nesten 8000 ansatte som omfattes.

Fornøyd med lønnsoppgjøret? Du bestemmer om resultatet er bra nok

– Får bare smuler lokalt

Hvis resultatet godkjennes av medlemmene i Fellesforbundet, blir det i løpet av året lokale forhandlinger om lønn og andre tillegg på hver enkelt arbeidsplass.

Utfordringen i hotell- og restaurantbransjen, hvor de ansatte i stor grad allerede er lavtlønte, er at disse sjeldent går i arbeidstakernes favør.

Den forrige streiken i 2016 handlet i stor grad om å få på plass reelle lokale forhandlinger. Det gikk arbeidsgiverne med på etter fire uker med streik, men siden den gang har resultatene vært lite å skryte av:

IKEA ga sine restaurantansatte null kroner lokalt i 2023, mens hotellansatte er blitt avspist med 15 øre i lønnstillegg, selv etter utbyttefest for toppsjefene. Blant eierne i bransjen finner vi noen av Norges rikeste, som Olav Thon og Petter Stordalen.

– Bransjen vår gir nesten ikke noe lokalt, bare smuler, sa Fellesforbundets leder for ansatte i Bergens hoteller og restauranter, før resultatet av oppgjøret ble klart.

Det er grunnen til at resultatet i de sentrale lønnsforhandlingene er ekstra viktige for akkurat disse yrkesgruppene. Uten dette er det lite sannsynlig at de store forskjellene i lønn opp til andre yrkesgrupper bli mindre.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse