JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets plan for et tryggere og bedre arbeidsliv:

Jonas Gahr Støre: – Det blir feil å skylde på EØS for problemene i norsk arbeidsliv

Arbeiderpartiet presenterer 150 forslag for et tryggere og bedre arbeidsliv.
ARBEIDSLIVSREFORM: Til sammen 150 forslag ligger på bordet før Ap-landsmøtet, som skal vedta en uttalelse om arbeidsliv.

ARBEIDSLIVSREFORM: Til sammen 150 forslag ligger på bordet før Ap-landsmøtet, som skal vedta en uttalelse om arbeidsliv.

Ole Palmstrøm

eline@lomedia.no

Arbeiderpartiets landsmøte i april skal komme med en uttalelse om partiets arbeidslivspolitikk som skjerper tonen fram mot kommunevalget.

Utgangspunktet er et utvalgsarbeid som presenterer 150 forslag til små og store endringer som til sammen utgjør det partileder Jonas Gahr Støre mener er en høyst påkrevd reform av norsk arbeidsliv.

p

– Vi tar Arbeiderpartiet videre, og de nye forslagene har vakt både engasjement og oppmerksomhet, sier Støre til Magasinet for fagorganiserte.

For svake løsninger

Forslagene fra utvalget har to hovedsøyler, ifølge Støre. Den ene handler om det seriøse arbeidslivet, med hele og faste stillinger, ei lønn å leve av og høy organisasjonsgrad. Den andre er ambisjonen om et kompetanseløft for alle i arbeidslivet.

– Forslagene må også ta inn over seg de store utfordringene vi står overfor, blant annet hvordan kutte i klimautslippene og hvordan digitaliseringen skal slå inn i arbeidslivet, sier Støre.

Andre utfordringer som Ap-utvalget mener arbeidslivet står i er økende lønnsforskjeller, useriøsitet og sosial dumping. Støre peker på norsk høyrepolitikk som den største utfordringen i møte med dette.

– Beskrivelsen av virkeligheten roper på en ny politikk. Stortingsflertallets løsninger er for svake og feil i møte med sterke krefter fra finans og marked. Det trengs en aktiv politikk som setter grenser for markedet. Samtidig må vi ikke glemme at norsk økonomi er rettet inn mot å stå i en åpen, internasjonal konkurranse, sier Støre.

p

Arbeiderpartilederen understreker at i påvente av et nytt stortingsflertall kan mye gjøres i kommunene, og viser til Oslomodellen. Oslo kommune er en av mange som stiller krav til seriøsitet hos dem de skal kjøpe tjenester av.

– Kommunene kan bruke innkjøpsmakta si aktivt, det virker, sier Støre.

EØS-kritikk i Fellesforbundet

Den siste tida har en rekke store industriavdelinger i Fellesforbundet krevd at EØS-avtalen sies opp, nettopp ut fra en argumentasjon om at avtalen er som bensin på bålet for problemene med sosial dumping og lavlønnskonkurranse.

Men det ligger ingen forslag om å utrede alternativer til EØS eller å vurdere avtalen som sådan i forslagene som kommer til Aps landsmøte.

p

– Jeg hører ofte at EØS har skylda. Det er en feilaktig diskusjon. Stortingsflertallet har skylda, sier Støre. Han mener prinsippet om at lokale vilkår gjelder er «betydelig styrket» de siste åra.

– Hva vil du si til dem som mener EØS er ensbetydende med lavlønnskonkurranse som ikke lar seg kontrollere, og som er oppgitt over stadige forsøk på å lappe på problemet men aldri ta det ved rota?

– Jeg har forståelse for at folk opplever situasjonen som utfordrende. Men hva er det mulig å gjøre utenfor EØS? Og hva er følgene for industrien? Bare se hvordan Storbritannia opplever store problemer allerede før Brexit. Og små land som Norge trenger enda sterkere rettsbeskyttelse.

Støres medisin er derfor todelt. På hjemmebane skal tilsynsmyndigheter og allmenngjøring av tariffavtaler styrkes, mens i EU-systemet skal Norge tidligere og tydeligere inn i prosessene som leder fram mot nye direktiver som påvirker arbeidslivet.

Ikke bemanninsforbud

Arbeiderpartiet innfrir en rekke av fagbevegelsens krav i sine forslag til arbeidslivsreform, som reversering av den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og gjeninnføring av kollektiv søksmålsrett for fagforeninger. Men et forbud mot bemanningsbransjen kommer ikke. Nylig uttalte Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad at han slett ikke utelukker at landsmøtet til høsten vil kreve forbud mot bemanningsbransjen, dersom bransjen ikke skjerper seg.

– Det er behov for innleie i Norge, med konjunktursvingninger og sesonger, men det må skje ordnet. Der innleie spekulativt blir normalen, må det stoppes. Men et forbud over hele landet blir ikke riktig, sier Støre.

p

Han understreker at det er tillatt innenfor EØS-reglementet å forby innleie regionalt i spesifikke bransjer.

Vil ha nasjonalt kompetansefond

Hans store hjertebarn i arbeidslivspolitikken framover er imidlertid kompetansereform.

– Det må etableres et nasjonalt kompetansefond av betydelig størrelse, et fond som skal eies og drives av partene i trepartssamarbeidet. Staten skal inn med penger og nødvendig lovgiving. Arbeidsgiverne med penger og tid til opplæringen og for ansatte skal kompetanseheving være en rett og noen ganger en plikt, sier Støre.

Les også: Fellesforbundet ønsker en kompetansereform

Han mener Norge er spesielt gode på omstilling, og at det må sikres at dette videreutvikles og at omstilling føles trygt.

– I mange land vil fagbevegelsen kjempe mot omstilling, de har sett at ny teknologi bidrar til framveksten av en klasse fattige arbeidende, et prekariat. Men vi skal ikke den veien. Vi skal på kompetansesporet, ikke lavlønnssporet, sier Støre.

Dette intervjuet er redigert 21.3, og avsnittet om forbud mot bemanningsbransjen er kortet ned etter at Arbeiderpartiet har gjort oppmerksom på at de stemte for midlertidig forbud i byggebransjen i Oslofjordområdet i fjor sommer og ikke bare åpner for et slikt forbud slik det fremgikk i første utgave av artikkelen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse