JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Resultatet er klart for lageransatte i grossistbedrifter i NHO: Får mer enn seks prosent økning på alle tillegg

I tillegg fikk de frontfagets 50-øring på toppen av den lukrative minstelønnsgarantien som ga dem over fire kroner timen tidligere i år.
BLE ENIGE: Fellesforbundet og NHO Service og Handel ble enige om en ny tariffavtale for ansatte på grossistlagre i NHO, deriblant Rema sine distribusjonslagre landet rundt.

BLE ENIGE: Fellesforbundet og NHO Service og Handel ble enige om en ny tariffavtale for ansatte på grossistlagre i NHO, deriblant Rema sine distribusjonslagre landet rundt.

Roy Ervin Solstad

roy@lomedia.no

Mellom linjene er forhandlingsleder for Fellesforbundet, Bjørn Anders Jonassen, vanskelig å misforstå når han svarer på om dette totalt gjør at den prosentvise lønnsøkningen for grossistoverenskomsten er på nivå med frontfaget.

– Jeg er ikke så god å regne, ler Jonassen.

Totalt 4,61 kroner

Forhandlingene mellom Fellesforbundet og NHO Handel og Service startet mandag 5. oktober, og ble avsluttet natt til onsdag.

De viktigste økonomiske endringene er et generelt tillegg på 50 øre timen, en økning på tilleggene med 6,3 prosent, bortsett fra tillegget for forskjøvet arbeidstid. Der øker tillegget for å forskyve starten på arbeidstiden fram en time fra sju til seks om morgenen med 30 prosent, til kr 62,40 per time. Det samme tillegget får man dersom arbeidstiden begynner så sent at arbeidsdagen avsluttes mellom klokka 17 og 19.

Tariffavtalen har også en lønnsgaranti som regulerer minstelønna i overenskomsten, til 90 prosent av gjennomsnittslønna for alle arbeidere i LO-NHO-området. Dette gjennomsnittet inkluderer grunnlønn pluss bonus, og ga 1. februar i år en økning på fire kroner og elleve øre i timen på minstelønna.

Den lønnsgarantien var ikke oppe til diskusjon, noe som betyr at alle de ansatte har fått 4,11 kroner fra 1. februar og ytterligere 50 øre fra 1. april.

Vekterstreiken: Daniel (28) må ha to ekstrajobber: – Vi kan ikke fortsette å bli tråkka på

(Saken fortsetter under bildet)

FORNØYD: Forhandlingsleder for Fellesforbundet, Bjørn Anders Jonassen, er fornøyd med oppgjøret. Det synet ble delt av et enstemmig forhandlingsutvalg.

FORNØYD: Forhandlingsleder for Fellesforbundet, Bjørn Anders Jonassen, er fornøyd med oppgjøret. Det synet ble delt av et enstemmig forhandlingsutvalg.

Roy Ervin Solstad

Klarere grenser

Ifølge Jonassen var det imidlertid ikke det økonomiske som var det vanskeligste å bli enige om i årets tarifforhandlinger. Det var omfangsbestemmelsen. Det vil si hvilke type bedrifter som omfattes av tariffavtalen, og som Fellesforbundet dermed kan verve medlemmer i.

– Vi har de siste årene opplevd at det har vært vanskelig å få bedrifter inn på denne overenskomsten, og vi har tapt saker i tariffnemnda der vi har ment at bedriftene skal inn på grossistoverenskomsten med NHO. Nå har vi fått en omfangsbestemmelse som er langt bedre og som trekker langt klarere grenser for hvilke bedrifter som er omfattet av avtalen, enn vi har hatt tidligere, sier Jonassen.

Det kan også bety at det blir færre grensetvister mot andre LO-forbund.

– Den omfangsbestemmelsen vi har fått er godt forankra i LO, og framforhandlet i forståelse med Handel og Kontor, forteller forhandlingslederen.

Fremtidsrettet

Helt konkret står det i omfangsbestemmelsen i avtalen at overenskomsten «gjelder for arbeidstakere som har sitt arbeid på lager/varedistribusjon som er tilknyttet NHO, herunder automatiserte/robotiserte lager i bedrifter som driver videresalg av varer til bedriftsmarkedet, detaljister og/eller institusjoner».

– Dette tar høyde for de endringene vi har sett og kommer til å se i bransjen, sier Jonassen fornøyd.

Som tidligere, kan tariffavtalen også gjøres gjeldende for bemanningsforetak som er medlemmer i NHO, og som har ansatte som blir leid ut til bedrifter som er omfattet av tariffavtalens virkeområde.

Les også: Renholderne må vente: Seks oppgjør er utsatt til vekterstreiken er over

Lite lokalt

Som i spedisjon, har minstelønnsgarantien gitt lite i lokale tillegg, til tross for at avtalen åpner for dette. I grossistoverenskomsten med Virke framforhandlet Fellesforbundet en paragraf som åpnet for at man lokalt kunne stoppe overtidsarbeid, dersom man ikke var fornøyd med resultatet i lokale forhandlinger, men dette var ikke på agendaen i grossistoppgjøret med NHO.

– Vi oppfatter det slik at det lokalt ikke er blitt gitt noe utover den sentrale minstelønna, og vi har hatt en god dialog med NHO på det. Vi kommer til å følge med, påpeker Bjørn Anders Jonassen.

Enstemmig

Partene kom til enighet en halvtime over midnatt, natt til onsdag 7. oktober, og det framforhandlede resultatet sendes nå ut til uravstemning.

– Det er et enstemmig forhandlingsutvalg som anbefaler årets oppgjør, sier Bjørn Anders Jonassen i Fellesforbundet.

Les også: Ny minstelønn i kjøttindustrien: Her er resultatet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse