JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORSTÅR IKKE HVERANDRE: Joachim Espe (til høyre), Rødt-medlem og leder for Bygningsarbeidernes Fagforening, forstår ikke hvorfor nestleder i Fellesforbundet og stortingskandidat for Arbeiderpartiet, Steinar Krogstad bruker tid på å rakke ned på Rødt midt i valgkampen. Krogstad forstår ikke kritikken.

FORSTÅR IKKE HVERANDRE: Joachim Espe (til høyre), Rødt-medlem og leder for Bygningsarbeidernes Fagforening, forstår ikke hvorfor nestleder i Fellesforbundet og stortingskandidat for Arbeiderpartiet, Steinar Krogstad bruker tid på å rakke ned på Rødt midt i valgkampen. Krogstad forstår ikke kritikken.

Leif Martin Kirknes

Fellesforbundet:

Rødt-medlemmer i Fellesforbundet mener nestleder Steinar Krogstad er usaklig og flåsete i kritikken av partiet. – Litt vel hårsårt, svarer Krogstad

Det er ingen idyll mellom Rødt- og Ap-politikere i Fellesforbundet.08.09.2021
12:34
08.09.2021 12:34

roy@lomedia.no

En av dem som har reagert sterkest, er Joachim Espe, leder i Bygningsarbeidernes Fagforening. Espe, som er medlem i Rødt, minner om at Fellesforbundets ledelse innstilte på å inkludere Rødt blant partiene forbundet skulle bevilge støtte til i forbindelse med valgkampen, og at det fikk støtte både i forbundsstyret og representantskapet.

– Rødt kan bli en avgjørende faktor for å sikre et nytt politisk flertall og regjeringsskifte, sier han.

Espe peker på at tendensen i mange meningsmålinger i det siste viser at kampen om regjeringsmakten trolig vil avhenge av hvilke av småpartiene som havner over sperregrensen. Bortsett fra i en måling fra TV2 mandag 6. september, er Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet avhengig av støtte fra enten Rødt eller Miljøpartiet De Grønne for å ha flertall på Stortinget.

– Den viktigste taktiske innsatsen for å sikre et nytt flertall, er derfor å få Rødt og MDG over sperregrensen. Da blir det uforståelig at det er viktigere for Krogstad å rakke ned på Rødt, framfor å danne felles front for et nytt flertall, tordner Joachim Espe.

Vil helst slippe Rødt

Det var i et intervju i FriFagbevegelse før helgen at Steinar Krogstad fortalte om hvorfor han var skeptisk til Rødt.

• Fellesforbundets nestleder kan bli valgt inn: – Viktig at fagbevegelsen blir synlig på Stortinget

– De har jo skjelt oss ut i 40 år, og i partiprogrammet for forrige stortingsperiode var det poster som nærmest sa at fagbevegelsen, Ap og SV nærmest var kapitalens håndlangere og hindrer arbeidsfolk i å gjøre oppgjør, sa Krogstad.

Han anklaget også partiet og deres tillitsvalgte for å mangle forståelse for makt, maktforhold og hvorfor man må inngå kompromisser, og mente at det beste ville være om man slapp å forholde seg til Rødt (og MDG) etter valget.

– Selv om de fronter kjernesakene sine, så må de også ta stilling til kompromisser, og om de kompromissene er gode nok. Jeg tror jo ikke det vil være noen enstemmighet eller halleluja i de partiene fordi mange nok ville følt at de var blitt litt utviska sammenlignet med partiprogrammene sine og hva de har lovt velgerne. Sånn sett hadde det vært enklere om Ap, SV og Sp hadde rent flertall. Da hadde vi sluppet de diskusjonene, understreket Krogstad.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv FriFagbevegelses velgerguide

– Bommer på fagbevegelsens rolle

Joachim Espe mener det utsagnet vitner om at Steinar Krogstad senker kravene fagbevegelsen skal ha til et nytt politisk flertall, lenge før både valg og forhandlinger om en ny regjeringsplattform.

– Han bommer på fagbevegelsens rolle i det fagligpolitiske samarbeidet. Vi i Fellesforbundet skal ikke gjøre det enklest mulig for politikerne. Vi skal slåss for mest mulig gjennomslag for våre krav, men her argumenterer Steinar for det motsatte, sier Joachim Espe.

Hva vil partiene gjøre med bemanningsbransjen? Her er svarene

Lite smigrende

Atle Wedaa, organisasjonsombud i Unionen Fagforening i Bergen, sier nestleder Krogstad sine karakteristikker og omtale av Rødt i beste fall oppleves som flåsete og lite saklige.

– Dette er påstander jeg ikke kjenner meg igjen i. Som nestleder i Fellesforbundet hadde det jo tross alt vært å foretrekke om ordskiftet, selv i en valgkamp ble holdt på ett saklig nivå. Å legge seg på et slikt nivå mener jeg Steinar Krogstad burde holde seg for god til. Dette oppleves tross alt som en lite «smigrende» måte å omtale en alliert på venstresiden på, sier han.

Debatt: «Stem arbeidsfolk inn på Stortinget», oppfordrer Eline Lønnå

– Må ikke snakke hverandre ned

Wedaa som tidligere var medlem i Arbeiderpartiet, men nå er Rødt-medlem, legger ikke skjul på at både han eller Rødt jobber for å trekke Arbeiderpartiet og en ny regjering til venstre i det politiske landskapet.

– Jeg opplever likevel at Rødt er et parti med en moderne og pragmatisk tilnærming til å bidra til å skaffe Norge en Arbeiderparti-styrt ny regjering. Med en uke igjen av valgkampen burde vel heller vi på venstresiden angripe våre politiske motstandere enn å snakke ned hverandre, sier Wedaa.

Mye lest: Geir er overfølsom for lyder. Nav satte ham på arbeidstiltak i et snekkerverksted

– Hårsår

Steinar Krogstad har blitt forelagt kritikken fra både Espe og Wedaa, men har valgt kun å svare på Espe sine uttalelser. Krogstad poengterer i sitt svar at det må være lov å belyse det han ser som viktige forskjeller på ytre venstre, og det han kaller en «stødig rødgrønn flertallsregjering».

– Jeg synes kanskje Rødt-medlemmet Joachim Espe er litt vel hårsår. Her har Rødt og forløperne RV/AKP hamret løs på venstresidas viktigste parti, Arbeiderpartiet, i årevis for å være kapitalens løpegutter. Da må en tåle en viss skepsis til Rødts sosialdemokratiske hamskifte og forherligelse av Arbeiderpartiet under Gerhardsen, poengterer han.

Vil få indre spenninger

Han forstår heller ikke kritikken på at Rødt og MDG vil møte en helt ny hverdag dersom de etter valget blir en del av et parlamentarisk flertall til venstre for dagens regjering.

– Jeg påpekte i intervjuet det åpenbare faktum at Rødt og MDG vil få indre spenninger som konsekvens av mulig økt oppslutning og mulig innflytelse. Alle partier i maktposisjon har hatt og har slike spenninger mellom primærstandpunkt og hva en faktisk kan påvirke og få til. Selv om både Rødt og MDG nok har hatt slike spenninger på kommunenivå vil det være første gang, gitt de kommer over sperregrensen og blir en del av et politisk flertall, at den problemstillingen blir aktuell i Stortinget. Rødt og MDG har da allerede varslet ufravikelige krav for å støtte en regjering, minner han om.

– Mye vi er enige om

Krogstad mener at ufravikelige krav som i realiteten betyr nedbygging og ikke omstilling av den oljebaserte industrien, eksempelvis Rødts motstand mot havvind, er helt uaktuelt for både Arbeiderpartiet og Fellesforbundet å kunne godta. Samtidig mener Fellesforbundets nestleder og stortingskandidat for Ap i Sør-Trøndelag at det er langt større enighet på andre områder innenfor arbeidslivspolitikken.

– Når det gjelder saken Joachim nok har størst engasjement for, som faste ansettelser, stopp innleie, seriøsitet og styrking av det organiserte arbeidslivet, så er det lite trolig at det vil oppstå store motsetninger mellom de rødgrønne partiene. Her oppfatter jeg de rødgrønne partiprogrammene til å være ganske samstemte. Slagene vil nok blant annet stå om klimatiltak og oljepolitikk, sier han.

– Senker ikke kravene

Krogstad fastholder at årsaken til at han er skeptisk til Rødt og MDG som en del av det parlamentariske grunnlaget for en rødgrønn regjering bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, er at han mener en flertallsregjering av de tre tidligere regjeringskollegaene er en bedre løsning.

– Jeg håper valget vil gi et klart rødgrønt flertall. Når jeg også ønsker flertall for en regjering bestående av Ap, Sp og SV er ikke det å senke kravene, men for at en regjering skal ha handlingsrom til å føre en politikk til det beste for arbeidsfolk, uten å være avhengig av mulig upålitelige partnere, avslutter Steinar Krogstad.

Opprop for Ap

Han er imidlertid ikke den eneste i Fellesforbundet som peker på at Rødt ikke er favoritten ved årets valg. I et opprop fra nyvalgt leder i avdeling 5, Richard Storevik og drøyt 50 andre tillitsvalgte i fagbevegelsen, heter det at Arbeiderpartiet er en bedre garantist for å få gjennomført fagbevegelsens politikk, enn et parti som bare står på utsiden og roper.

– Det har vært perioder tidligere vi ikke har kjent igjen Arbeiderpartiet, men nå er partiet på helt rett kurs. Den beste garantien for å få gjennomført politikken vår er et parti som faktisk vil ta regjeringsansvar. Et parti som i praksis vil fjerne Erna, ikke bare stå på utsiden å rope. SV, Senterpartiet og Rødt har også mye god politikk for arbeidsfolk, men de andre partiene på venstresida har andre og sterke interesse- og aktivistgrupper som vil ha sine gjennomslag og prioriteringer på saksfelt som miljø, landbruk og verdipolitikk. For Arbeiderpartiet vil LO og fagbevegelsens saker være viktigst, heter det i oppropet.

08.09.2021
12:34
08.09.2021 12:34Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Colourbox

NRK kan gå i svart fra midnatt

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

Petter Pettersen

Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet

Hva skjer når et lønnsoppgjør går til tvungen lønnsnemd?

Hva skjer når et lønnsoppgjør går til tvungen lønnsnemd?

FriFagbevegelse/NTB

«Tvungen lønnsnemnd» har reddet ferien for mange, men hva er det?


Flere saker