Fellesforbundet:
Rødt-medlemmer i Fellesforbundet mener nestleder Steinar Krogstad er usaklig og flåsete i kritikken av partiet. – Litt vel hårsårt, svarer Krogstad
Det er ingen idyll mellom Rødt- og Ap-politikere i Fellesforbundet.
FORSTÅR IKKE HVERANDRE: Joachim Espe (til høyre), Rødt-medlem og leder for Bygningsarbeidernes Fagforening, forstår ikke hvorfor nestleder i Fellesforbundet og stortingskandidat for Arbeiderpartiet, Steinar Krogstad bruker tid på å rakke ned på Rødt midt i valgkampen. Krogstad forstår ikke kritikken.
Leif Martin Kirknes
roy@lomedia.no
En av dem som har reagert sterkest, er Joachim Espe, leder i Bygningsarbeidernes Fagforening. Espe, som er medlem i Rødt, minner om at Fellesforbundets ledelse innstilte på å inkludere Rødt blant partiene forbundet skulle bevilge støtte til i forbindelse med valgkampen, og at det fikk støtte både i forbundsstyret og representantskapet.
– Rødt kan bli en avgjørende faktor for å sikre et nytt politisk flertall og regjeringsskifte, sier han.
Espe peker på at tendensen i mange meningsmålinger i det siste viser at kampen om regjeringsmakten trolig vil avhenge av hvilke av småpartiene som havner over sperregrensen. Bortsett fra i en måling fra TV2 mandag 6. september, er Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet avhengig av støtte fra enten Rødt eller Miljøpartiet De Grønne for å ha flertall på Stortinget.
– Den viktigste taktiske innsatsen for å sikre et nytt flertall, er derfor å få Rødt og MDG over sperregrensen. Da blir det uforståelig at det er viktigere for Krogstad å rakke ned på Rødt, framfor å danne felles front for et nytt flertall, tordner Joachim Espe.
Vil helst slippe Rødt
Det var i et intervju i FriFagbevegelse før helgen at Steinar Krogstad fortalte om hvorfor han var skeptisk til Rødt.
• Fellesforbundets nestleder kan bli valgt inn: – Viktig at fagbevegelsen blir synlig på Stortinget
– De har jo skjelt oss ut i 40 år, og i partiprogrammet for forrige stortingsperiode var det poster som nærmest sa at fagbevegelsen, Ap og SV nærmest var kapitalens håndlangere og hindrer arbeidsfolk i å gjøre oppgjør, sa Krogstad.
Han anklaget også partiet og deres tillitsvalgte for å mangle forståelse for makt, maktforhold og hvorfor man må inngå kompromisser, og mente at det beste ville være om man slapp å forholde seg til Rødt (og MDG) etter valget.
– Selv om de fronter kjernesakene sine, så må de også ta stilling til kompromisser, og om de kompromissene er gode nok. Jeg tror jo ikke det vil være noen enstemmighet eller halleluja i de partiene fordi mange nok ville følt at de var blitt litt utviska sammenlignet med partiprogrammene sine og hva de har lovt velgerne. Sånn sett hadde det vært enklere om Ap, SV og Sp hadde rent flertall. Da hadde vi sluppet de diskusjonene, understreket Krogstad.
Usikker på hva du skal stemme? Prøv FriFagbevegelses velgerguide
– Bommer på fagbevegelsens rolle
Joachim Espe mener det utsagnet vitner om at Steinar Krogstad senker kravene fagbevegelsen skal ha til et nytt politisk flertall, lenge før både valg og forhandlinger om en ny regjeringsplattform.
– Han bommer på fagbevegelsens rolle i det fagligpolitiske samarbeidet. Vi i Fellesforbundet skal ikke gjøre det enklest mulig for politikerne. Vi skal slåss for mest mulig gjennomslag for våre krav, men her argumenterer Steinar for det motsatte, sier Joachim Espe.
Hva vil partiene gjøre med bemanningsbransjen? Her er svarene
Lite smigrende
Atle Wedaa, organisasjonsombud i Unionen Fagforening i Bergen, sier nestleder Krogstad sine karakteristikker og omtale av Rødt i beste fall oppleves som flåsete og lite saklige.
– Dette er påstander jeg ikke kjenner meg igjen i. Som nestleder i Fellesforbundet hadde det jo tross alt vært å foretrekke om ordskiftet, selv i en valgkamp ble holdt på ett saklig nivå. Å legge seg på et slikt nivå mener jeg Steinar Krogstad burde holde seg for god til. Dette oppleves tross alt som en lite «smigrende» måte å omtale en alliert på venstresiden på, sier han.
Debatt: «Stem arbeidsfolk inn på Stortinget», oppfordrer Eline Lønnå
– Må ikke snakke hverandre ned
Wedaa som tidligere var medlem i Arbeiderpartiet, men nå er Rødt-medlem, legger ikke skjul på at både han eller Rødt jobber for å trekke Arbeiderpartiet og en ny regjering til venstre i det politiske landskapet.
– Jeg opplever likevel at Rødt er et parti med en moderne og pragmatisk tilnærming til å bidra til å skaffe Norge en Arbeiderparti-styrt ny regjering. Med en uke igjen av valgkampen burde vel heller vi på venstresiden angripe våre politiske motstandere enn å snakke ned hverandre, sier Wedaa.
Mye lest: Geir er overfølsom for lyder. Nav satte ham på arbeidstiltak i et snekkerverksted
– Hårsår
Steinar Krogstad har blitt forelagt kritikken fra både Espe og Wedaa, men har valgt kun å svare på Espe sine uttalelser. Krogstad poengterer i sitt svar at det må være lov å belyse det han ser som viktige forskjeller på ytre venstre, og det han kaller en «stødig rødgrønn flertallsregjering».
– Jeg synes kanskje Rødt-medlemmet Joachim Espe er litt vel hårsår. Her har Rødt og forløperne RV/AKP hamret løs på venstresidas viktigste parti, Arbeiderpartiet, i årevis for å være kapitalens løpegutter. Da må en tåle en viss skepsis til Rødts sosialdemokratiske hamskifte og forherligelse av Arbeiderpartiet under Gerhardsen, poengterer han.
Vil få indre spenninger
Han forstår heller ikke kritikken på at Rødt og MDG vil møte en helt ny hverdag dersom de etter valget blir en del av et parlamentarisk flertall til venstre for dagens regjering.
– Jeg påpekte i intervjuet det åpenbare faktum at Rødt og MDG vil få indre spenninger som konsekvens av mulig økt oppslutning og mulig innflytelse. Alle partier i maktposisjon har hatt og har slike spenninger mellom primærstandpunkt og hva en faktisk kan påvirke og få til. Selv om både Rødt og MDG nok har hatt slike spenninger på kommunenivå vil det være første gang, gitt de kommer over sperregrensen og blir en del av et politisk flertall, at den problemstillingen blir aktuell i Stortinget. Rødt og MDG har da allerede varslet ufravikelige krav for å støtte en regjering, minner han om.
– Mye vi er enige om
Krogstad mener at ufravikelige krav som i realiteten betyr nedbygging og ikke omstilling av den oljebaserte industrien, eksempelvis Rødts motstand mot havvind, er helt uaktuelt for både Arbeiderpartiet og Fellesforbundet å kunne godta. Samtidig mener Fellesforbundets nestleder og stortingskandidat for Ap i Sør-Trøndelag at det er langt større enighet på andre områder innenfor arbeidslivspolitikken.
– Når det gjelder saken Joachim nok har størst engasjement for, som faste ansettelser, stopp innleie, seriøsitet og styrking av det organiserte arbeidslivet, så er det lite trolig at det vil oppstå store motsetninger mellom de rødgrønne partiene. Her oppfatter jeg de rødgrønne partiprogrammene til å være ganske samstemte. Slagene vil nok blant annet stå om klimatiltak og oljepolitikk, sier han.
– Senker ikke kravene
Krogstad fastholder at årsaken til at han er skeptisk til Rødt og MDG som en del av det parlamentariske grunnlaget for en rødgrønn regjering bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, er at han mener en flertallsregjering av de tre tidligere regjeringskollegaene er en bedre løsning.
– Jeg håper valget vil gi et klart rødgrønt flertall. Når jeg også ønsker flertall for en regjering bestående av Ap, Sp og SV er ikke det å senke kravene, men for at en regjering skal ha handlingsrom til å føre en politikk til det beste for arbeidsfolk, uten å være avhengig av mulig upålitelige partnere, avslutter Steinar Krogstad.
Opprop for Ap
Han er imidlertid ikke den eneste i Fellesforbundet som peker på at Rødt ikke er favoritten ved årets valg. I et opprop fra nyvalgt leder i avdeling 5, Richard Storevik og drøyt 50 andre tillitsvalgte i fagbevegelsen, heter det at Arbeiderpartiet er en bedre garantist for å få gjennomført fagbevegelsens politikk, enn et parti som bare står på utsiden og roper.
– Det har vært perioder tidligere vi ikke har kjent igjen Arbeiderpartiet, men nå er partiet på helt rett kurs. Den beste garantien for å få gjennomført politikken vår er et parti som faktisk vil ta regjeringsansvar. Et parti som i praksis vil fjerne Erna, ikke bare stå på utsiden å rope. SV, Senterpartiet og Rødt har også mye god politikk for arbeidsfolk, men de andre partiene på venstresida har andre og sterke interesse- og aktivistgrupper som vil ha sine gjennomslag og prioriteringer på saksfelt som miljø, landbruk og verdipolitikk. For Arbeiderpartiet vil LO og fagbevegelsens saker være viktigst, heter det i oppropet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.