JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORSTÅR IKKE HVERANDRE: Joachim Espe (til høyre), Rødt-medlem og leder for Bygningsarbeidernes Fagforening, forstår ikke hvorfor nestleder i Fellesforbundet og stortingskandidat for Arbeiderpartiet, Steinar Krogstad bruker tid på å rakke ned på Rødt midt i valgkampen. Krogstad forstår ikke kritikken.

FORSTÅR IKKE HVERANDRE: Joachim Espe (til høyre), Rødt-medlem og leder for Bygningsarbeidernes Fagforening, forstår ikke hvorfor nestleder i Fellesforbundet og stortingskandidat for Arbeiderpartiet, Steinar Krogstad bruker tid på å rakke ned på Rødt midt i valgkampen. Krogstad forstår ikke kritikken.

Leif Martin Kirknes

Fellesforbundet:

Rødt-medlemmer i Fellesforbundet mener nestleder Steinar Krogstad er usaklig og flåsete i kritikken av partiet. – Litt vel hårsårt, svarer Krogstad

Det er ingen idyll mellom Rødt- og Ap-politikere i Fellesforbundet.08.09.2021
12:34
08.09.2021 12:34

roy@lomedia.no

En av dem som har reagert sterkest, er Joachim Espe, leder i Bygningsarbeidernes Fagforening. Espe, som er medlem i Rødt, minner om at Fellesforbundets ledelse innstilte på å inkludere Rødt blant partiene forbundet skulle bevilge støtte til i forbindelse med valgkampen, og at det fikk støtte både i forbundsstyret og representantskapet.

– Rødt kan bli en avgjørende faktor for å sikre et nytt politisk flertall og regjeringsskifte, sier han.

Espe peker på at tendensen i mange meningsmålinger i det siste viser at kampen om regjeringsmakten trolig vil avhenge av hvilke av småpartiene som havner over sperregrensen. Bortsett fra i en måling fra TV2 mandag 6. september, er Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet avhengig av støtte fra enten Rødt eller Miljøpartiet De Grønne for å ha flertall på Stortinget.

– Den viktigste taktiske innsatsen for å sikre et nytt flertall, er derfor å få Rødt og MDG over sperregrensen. Da blir det uforståelig at det er viktigere for Krogstad å rakke ned på Rødt, framfor å danne felles front for et nytt flertall, tordner Joachim Espe.

Vil helst slippe Rødt

Det var i et intervju i FriFagbevegelse før helgen at Steinar Krogstad fortalte om hvorfor han var skeptisk til Rødt.

• Fellesforbundets nestleder kan bli valgt inn: – Viktig at fagbevegelsen blir synlig på Stortinget

– De har jo skjelt oss ut i 40 år, og i partiprogrammet for forrige stortingsperiode var det poster som nærmest sa at fagbevegelsen, Ap og SV nærmest var kapitalens håndlangere og hindrer arbeidsfolk i å gjøre oppgjør, sa Krogstad.

Han anklaget også partiet og deres tillitsvalgte for å mangle forståelse for makt, maktforhold og hvorfor man må inngå kompromisser, og mente at det beste ville være om man slapp å forholde seg til Rødt (og MDG) etter valget.

– Selv om de fronter kjernesakene sine, så må de også ta stilling til kompromisser, og om de kompromissene er gode nok. Jeg tror jo ikke det vil være noen enstemmighet eller halleluja i de partiene fordi mange nok ville følt at de var blitt litt utviska sammenlignet med partiprogrammene sine og hva de har lovt velgerne. Sånn sett hadde det vært enklere om Ap, SV og Sp hadde rent flertall. Da hadde vi sluppet de diskusjonene, understreket Krogstad.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv FriFagbevegelses velgerguide

– Bommer på fagbevegelsens rolle

Joachim Espe mener det utsagnet vitner om at Steinar Krogstad senker kravene fagbevegelsen skal ha til et nytt politisk flertall, lenge før både valg og forhandlinger om en ny regjeringsplattform.

– Han bommer på fagbevegelsens rolle i det fagligpolitiske samarbeidet. Vi i Fellesforbundet skal ikke gjøre det enklest mulig for politikerne. Vi skal slåss for mest mulig gjennomslag for våre krav, men her argumenterer Steinar for det motsatte, sier Joachim Espe.

Hva vil partiene gjøre med bemanningsbransjen? Her er svarene

Lite smigrende

Atle Wedaa, organisasjonsombud i Unionen Fagforening i Bergen, sier nestleder Krogstad sine karakteristikker og omtale av Rødt i beste fall oppleves som flåsete og lite saklige.

– Dette er påstander jeg ikke kjenner meg igjen i. Som nestleder i Fellesforbundet hadde det jo tross alt vært å foretrekke om ordskiftet, selv i en valgkamp ble holdt på ett saklig nivå. Å legge seg på et slikt nivå mener jeg Steinar Krogstad burde holde seg for god til. Dette oppleves tross alt som en lite «smigrende» måte å omtale en alliert på venstresiden på, sier han.

Debatt: «Stem arbeidsfolk inn på Stortinget», oppfordrer Eline Lønnå

– Må ikke snakke hverandre ned

Wedaa som tidligere var medlem i Arbeiderpartiet, men nå er Rødt-medlem, legger ikke skjul på at både han eller Rødt jobber for å trekke Arbeiderpartiet og en ny regjering til venstre i det politiske landskapet.

– Jeg opplever likevel at Rødt er et parti med en moderne og pragmatisk tilnærming til å bidra til å skaffe Norge en Arbeiderparti-styrt ny regjering. Med en uke igjen av valgkampen burde vel heller vi på venstresiden angripe våre politiske motstandere enn å snakke ned hverandre, sier Wedaa.

Mye lest: Geir er overfølsom for lyder. Nav satte ham på arbeidstiltak i et snekkerverksted

– Hårsår

Steinar Krogstad har blitt forelagt kritikken fra både Espe og Wedaa, men har valgt kun å svare på Espe sine uttalelser. Krogstad poengterer i sitt svar at det må være lov å belyse det han ser som viktige forskjeller på ytre venstre, og det han kaller en «stødig rødgrønn flertallsregjering».

– Jeg synes kanskje Rødt-medlemmet Joachim Espe er litt vel hårsår. Her har Rødt og forløperne RV/AKP hamret løs på venstresidas viktigste parti, Arbeiderpartiet, i årevis for å være kapitalens løpegutter. Da må en tåle en viss skepsis til Rødts sosialdemokratiske hamskifte og forherligelse av Arbeiderpartiet under Gerhardsen, poengterer han.

Vil få indre spenninger

Han forstår heller ikke kritikken på at Rødt og MDG vil møte en helt ny hverdag dersom de etter valget blir en del av et parlamentarisk flertall til venstre for dagens regjering.

– Jeg påpekte i intervjuet det åpenbare faktum at Rødt og MDG vil få indre spenninger som konsekvens av mulig økt oppslutning og mulig innflytelse. Alle partier i maktposisjon har hatt og har slike spenninger mellom primærstandpunkt og hva en faktisk kan påvirke og få til. Selv om både Rødt og MDG nok har hatt slike spenninger på kommunenivå vil det være første gang, gitt de kommer over sperregrensen og blir en del av et politisk flertall, at den problemstillingen blir aktuell i Stortinget. Rødt og MDG har da allerede varslet ufravikelige krav for å støtte en regjering, minner han om.

– Mye vi er enige om

Krogstad mener at ufravikelige krav som i realiteten betyr nedbygging og ikke omstilling av den oljebaserte industrien, eksempelvis Rødts motstand mot havvind, er helt uaktuelt for både Arbeiderpartiet og Fellesforbundet å kunne godta. Samtidig mener Fellesforbundets nestleder og stortingskandidat for Ap i Sør-Trøndelag at det er langt større enighet på andre områder innenfor arbeidslivspolitikken.

– Når det gjelder saken Joachim nok har størst engasjement for, som faste ansettelser, stopp innleie, seriøsitet og styrking av det organiserte arbeidslivet, så er det lite trolig at det vil oppstå store motsetninger mellom de rødgrønne partiene. Her oppfatter jeg de rødgrønne partiprogrammene til å være ganske samstemte. Slagene vil nok blant annet stå om klimatiltak og oljepolitikk, sier han.

– Senker ikke kravene

Krogstad fastholder at årsaken til at han er skeptisk til Rødt og MDG som en del av det parlamentariske grunnlaget for en rødgrønn regjering bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, er at han mener en flertallsregjering av de tre tidligere regjeringskollegaene er en bedre løsning.

– Jeg håper valget vil gi et klart rødgrønt flertall. Når jeg også ønsker flertall for en regjering bestående av Ap, Sp og SV er ikke det å senke kravene, men for at en regjering skal ha handlingsrom til å føre en politikk til det beste for arbeidsfolk, uten å være avhengig av mulig upålitelige partnere, avslutter Steinar Krogstad.

Opprop for Ap

Han er imidlertid ikke den eneste i Fellesforbundet som peker på at Rødt ikke er favoritten ved årets valg. I et opprop fra nyvalgt leder i avdeling 5, Richard Storevik og drøyt 50 andre tillitsvalgte i fagbevegelsen, heter det at Arbeiderpartiet er en bedre garantist for å få gjennomført fagbevegelsens politikk, enn et parti som bare står på utsiden og roper.

– Det har vært perioder tidligere vi ikke har kjent igjen Arbeiderpartiet, men nå er partiet på helt rett kurs. Den beste garantien for å få gjennomført politikken vår er et parti som faktisk vil ta regjeringsansvar. Et parti som i praksis vil fjerne Erna, ikke bare stå på utsiden å rope. SV, Senterpartiet og Rødt har også mye god politikk for arbeidsfolk, men de andre partiene på venstresida har andre og sterke interesse- og aktivistgrupper som vil ha sine gjennomslag og prioriteringer på saksfelt som miljø, landbruk og verdipolitikk. For Arbeiderpartiet vil LO og fagbevegelsens saker være viktigst, heter det i oppropet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.09.2021
12:34
08.09.2021 12:34Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa om å være fattig i Norge: – Vi må se på lønningene til folk

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Kranfører Rafals historie ryster politikere. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

Kommentar

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Det tar seg ikke pent ut når Erna Solberg toer sine hender i Ropstad-saken»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Kommentar

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Tormod Ytrehus

«Ingen skal måtte tåle å frykte for livet mens de gjør jobben sin»

Leif Martin Kirknes

Støre vil ikke ha samarbeidsavtale med Rødt

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten

GIR GJERNE REGJERINGSRÅD: – Den nye regjeringa har en alvorlig stor jobb å gjøre, men om de trenger tips og råd på veien, er det bare å ta kontakt, sier lastebilsjåfør Asgeir Ripe.

GIR GJERNE REGJERINGSRÅD: – Den nye regjeringa har en alvorlig stor jobb å gjøre, men om de trenger tips og råd på veien, er det bare å ta kontakt, sier lastebilsjåfør Asgeir Ripe.

Sissel M. Rasmussen

Tillitsvalgte i transport har store forventninger og enda større krav til en ny regjering

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk


Flere saker