Ruter krever høyere sikkerhet i nytt buss-anbud, forteller pressekontakt Øystein Dahl Johansen.
Pressebilde
Sikkerhet bak rattet:
Ruter vil gjøre en del av bussene sikrere for sjåførene – får kritikk fra Fellesforbundet
Kravene om høyere sikkerhet er noe hele bransjen forhåpentlig vil bygge videre på i framtida, mener Ruter.
roy@lomedia.no
Det fylkeskommunale kollektivselskapet for Oslo og tidligere Akershus, Ruter, har strammet til kravene for sikkerhet for bussjåførene i anbudspakken Oslo Sør.
Lastebil-sikkerhet
Kravet er at bussene skal følge den internasjonale standarden UNECE R29, som stiller krav til hvor godt beskyttet sjåføren skal være ved sammenstøt.
Denne standarden er i utgangspunktet laget for lastebiler, men Mercedes innførte ifølge Bussmagasinet denne standarden i sine Citaro-busser allerede for ti år siden.
Siden har flere bussprodusenter fulgt etter, og det er grunnen til at Ruter nå har tatt denne sikkerhetsstandarden med i sin anbudsutlysning, forteller pressekontakt Øysten Dahl Johansen til Magasinet for fagorganiserte.
– Sjåførens sikkerhet er viktig, og Ruter håper dette både sender tydelige signaler til markedet og at vi får flere selskaper med oss på dette arbeidet. At vi stiller disse kravene, er et steg i riktig retning og noe hele bransjen forhåpentligvis vil bygge videre på i framtida, sier Dahl Johansen.
For få elbuss-produsenter
Elektriske busser i klasse II er foreløpig unntatt fra kravet. Det er forstadsbusser som typisk kjører utenfor Oslo eller til og fra Stor-Oslo til Oslo sentrum.
Disse har flere sitteplasser enn ståplasser. Årsaken til unntaket er at det er for få produsenter som tilbyr UNECE R29 på denne typen busser. De elektriske bybussene får imidlertid det strengere sikkerhetskravet.
– Å stille slike krav er utfordrende når det gjelder innkjøpsregelverket, og Ruter har fått kritikk for dette da noen mener dette diskvalifiserer flere leverandører i anbudskonkurransene, sier han.
Ruter har derfor konkludert med at for vanlige busser er det tilstrekkelig mange leverandører selskapet har turt å prioritere førersikkerhet som krav i anbudsprosessen.
– Det er krevende å gjøre egne objektive vurderinger av kollisjonssikkerheten i en innkjøpsprosess, og vi må derfor benytte oss av de standarder som finnes, i dette tilfelle R29, påpeker Dahl Johansen.
Saken fortsetter under bildet.
Nye elektriske busser ble vist fram i 2019. Fra 2021 får elektriske bybusser og fossildrevne forstadsbusser i Oslo Sør og Follo bedre førerbeskyttelse. Elektriske forstadsbusser blir imidlertid unntatt fra dette kravet.
Leif Martin Kirknes
Ti år med usikkerhet
Bussjåfør og bransjerådsleder for buss i Fellesforbundet, Per Ole Melgård, er glad for at Ruter vil gjøre en del av bussene sikrere. Han er imidlertid kritisk til at ikke Ruter har satt det samme sikkerhetskravet i hele anbudet.
– Dette er bedre enn ingenting, men faktum er at de neste ti årene vil mange bussjåfører måtte kjøre i busser som de føler seg utrygge i, sier han.
Det er særlig de elektriske bussene bygget i Kina som Melgård har fått direkte tilbakemeldinger om fra sine kolleger.
Sikkerhet foran miljø
I og med at det er elektriske klasse II-busser som ikke er omfattet av UNECE R29-kravet, betyr det ifølge Melgård at lignende kollisjoner som dødsulykkene både i Ullensaker i 2017 og i Bergen den 16. juni i år, trolig vil få et like fatalt resultat med Ruter elektriske forstadsbusser de neste ti årene.
– Resultatet ville blitt akkurat det samme, siden sjåførene hadde sittet like lite beskyttet som de gjorde på Ullensaker og i Bergen. Med fare for å erte på meg alle miljøvernerne, så er det viktigere å ha en trygg buss enn en buss som kjører på strøm, sier Melgård.
Uten innflytelse
Han mener Ruter burde gått i dialog med bussjåførene i arbeidet med å lage anbudet.
– Formelt sett er ikke bussjåførene ansatt i Ruter. Det gjør at vi ikke får noen innflytelse på den jobben som skal gjøres, selv om vi vet best hvor skoen trykker. Nå får vi løsningene tredd nedover hodet, og får først komme med innspill i bedriftene vi er ansatt i etter at anbudet er vunnet, sier Per Ole Melgård oppgitt.
Tar ny vurdering
Etter å ha hørt kritikken fra Melgård, åpner imidlertid Ruter for at samtlige busstyper skal ha like god beskyttelse for bussjåførene.
– Vi forstår bekymringen til sjåførene og vi tar en ekstra runde på kravene. Vi jobber kontinuerlig med trafikksikkerhet og ser på alternative muligheter slik at vi kan kreve UNECE R29 på alle bussene. Dette tar litt tid og vi må nesten komme tilbake på dette senere, sier Øystein Dahl Johansen.
– Endelig skjer det noe
Per Ole Melgård er strålende fornøyd med de nye signalene fra Ruter.
– Det er dramatisk at vi må miste kolleger for at det skal skje noe, men dette tyder på at vi har fått til noe, sier Melgård.
Han oppfordrer nå Ruter til å ta kontakt med bussjåførene slik at man kan få så bra løsninger som mulig.
– Dette er et skritt i riktig retning, men vi kommer selvsagt til å passe på at Ruter følger opp de signalene de nå gir, avslutter Per Ole Melgård.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen