2.000 møtte fram foran Stortinget for å kreve et forbud mot bemanningsbyråer rundt Oslofjorden
Streiken mot bemanningsbyråene samler fagorganiserte fra hele landet.
2000 bygningsarbeidere streiket 15. november mot den omfattende bruken av bemanningsbyråer i byggebransjen.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
Streikende bygningsarbeidere fylte opp hele plassen foran Stortinget i dag.
Det var ventet at 10.000 skulle streike på byggeplasser rundt oslofjorden, og rundt 2000 av disse troppet opp for å si sin mening foran Stortinget.
– Vi er her i dag fordi på byggeplassene i Oslo-området er det ikke faste ansettelser som er normalen. Spør en svenske eller polakk hva den norske modellen er, og de vil svare "Bemanningsbyråer". Det kan vi ikke leve med, og politikerne kan ikke lukke øynene, sa leder for LO i Oslo Roy Pedersen til de frammøtte.
• Se lista over hvem som støtter streiken
Het politisk sak
Målet for de streikende er et forbud mot bemanningsbyråer i fylkene rundt oslofjorden. Dette er det anledning til å innføre etter dagens lovverk, men så langt har det ikke vært gehør hos regjeringen.
Den siste tiden har SV, Rødt og Arbeiderpartiet alle kommet med forslag knyttet til streikekravet om forbud mot innleie av arbeidere.
Rødt støtter de streikendes krav om innføring av et midlertidig forbud mot innleie av bygningsarbeidere i Oslofjordområdet nå. Arbeiderpartiet ber derimot regjeringen utrede, med sikte på å innføre et forbud mot innleie begrenset til enten de mest utsatte geografiske områdene eller de mest utsatte bransjene. SV går lengst og ønsker forbud mot bemanningsbyråer i alle bransjer i hele landet.
Senterpartiet har gitt uttrykk for støtte til Ap og Rødts forslag, mens jokeren KrF har foreløpig ikke tatt stilling til forslagene.
Fagforeninger innenfor byggebransjen i Oslo sto bak dagens politiske streik og markering utenfor Stortinget.
Erlend Angelo
Politikere på plenen
Representanter for Ap, SV, Rødt og Senterpartiet deltok i streikemarkeringa med appeller.
– Dere streikende står i front for en utrolig viktig samfunnskamp. Arbeidslivet er avgjørende for hva slags samfunn vi skal ha, og vi ser at bemanniningsbransjen fortrenger faste ansatte, trygghet, organiseringsgraden, fagopplæring og produktivitet. Det er på tide å sette foten ned, sa SV-leder Audun Lysbakken.
Alle politkerne lovet å bringe de streikendes argumenter inn i stortingsdebatten.
– KrF må utfordres i denne saken. Skal de fortsette å være et haleheng til Høyre og Fremskrittspartiet eller være med på å sikre et seriøst arbeidsliv, sa Aps Arild Grande. Han på sin side ble utfordret av Rødts Bjørnar Moxnes som mente Aps forslag var for tamt, og karakteriserte et forbud mot innleie i byggebransjen rundt Oslofjorden som et "pilotprosjekt, et vakkert gründereventyr" – på grunn av erfaringene man vil kunne ta med seg videre til andre bransjer.
Erlend Angelo
Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er saksordfører for alle forslagene om innleie. Han pekte på endringer i arbeidsmiljøloven som nøkkelen til å lykkes.
– Den skal være en vernelov. I dag står låvedøra på vid gap for at faste ansatte erstattes av innleie og arbeidslivet raseres, sa Lundteigen.
Les mer om Lundteigens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven her
Også Fellesforbundets Steinar Krogstad pekte på arbeidsmiljøloven som verktøyet å ta i bruk for å komme alle problemene bemanningsbransjen fører med seg til livs.
– Adgangen til et begrenset forbud er ikke en pyntebestemmelse. Så arbeidsminister Hauglie, vær ikke tafatt! Ta fatt og forby bemanningsbransjen i bygg i Oslo-området, var budskapet fra Krogstad.
14 forbund, 94 faner
Markeringen utenfor Stortinget samlet de fleste LO-forbundene og tilreisende fra andre deler av landet. 94 faner fra ulike forbund og klubber var til stede på Eidsvolds plass.
Fjorten forbund, et tjuetall fagforeninger og en lang rekke klubber over hele landet hadde på forhånd støttet opp om streiken.
På forhånd var det ventet at 10.000 skulle streike.
Fløy inn
Folk fra mange deler landet hadde flydd inn til Oslo i anledning den politiske streiken, fra langt i nord til langt i sør. Blant dem var Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag.
– Det var helt åpenbar at vi skulle stille på dette. Spørsmålet var ikke om vi skulle hit, men hvor mange som skulle hit, sier han.
Fra fagforeningen ble de fire som dro, mens andre fagforeningskamerater i Trøndelag har spurt hvorfor det ikke har blitt arrangert markering for den politisken streik i flere storbyer.
– Innleieproblematikken er ikke like stor i Trondheim som i Oslo, men det er likevel stor forståelse for problematikken hos oss, sier Garberg.
Hans forbundsleder Jan Olav Andersen roste initiativtakerne fra byggmiljøene i Oslo for å aksjonere i rett tid.
– Bemanningsbransjen er blitt normen for hvordan utenlandske arbeidstakere knyttes til norsk arbeidsliv og står i veien for alt vi ønsker. Men norske og utenlandske arbeidere har felles interesser. Derfor er det bra at bemanningsansatte også deltar her i dag, sa Andersen til applaus.
Workshop advarte ansatte mot følgene av streikeseier i SMS
Streikegeneral Boye Ullmann fra Rørleggernes fagforening mener streiken og markeringen var vellykkede:
– Streiken er en suksess og viser en enorm bredde.
SE VIDEO FRA STREIKENLes også:
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.