JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Annonse
HOVEDAVTALEN: Arbeidslivets «grunnlov» slår fast at ansatte har rett til medvirkning. I praksis er det langt fra alltid at dette etterleves.

HOVEDAVTALEN: Arbeidslivets «grunnlov» slår fast at ansatte har rett til medvirkning. I praksis er det langt fra alltid at dette etterleves.

Håvard Sæbø

Bedriftsdemokrati:

Svært mange tillitsvalgte møter ledelsen sjelden eller aldri

I fire av ti Fellesforbundet-bedrifter møtes tillitsvalgte og ledelsen «veldig sjelden». Forbundet mener varsellampene blinker for bedriftsdemokratiet.
13.03.2019
09:08
10.04.2019 20:37

eline@lomedia.no

I fjor gjennomførte Fellesforbundet besøk til 4.000 bedrifter der de har medlemmer. Et av de tydeligste svarene de fikk fra tillitsvalgte i bedriftene er at det er høyst variabelt hvor god den formelle kontakten mellom bedrift og klubb er.

I 39 prosent av bedriftene møtes tillitsvalgte og ledelsen veldig sjelden, mens 6 prosent har møter hvert halvår. 55 prosent har til gjengjeld møter oftere enn to ganger i året, og

– Det er veldig stor forskjell på hvor mye kontakt det er, både størrelsen på bedriftene og bransje har betydning, sier nestleder i Fellesforbundet Steinar Krogstad.

Les også: LO har 60.000 tillitsvalgte. Her er noen av deres historier

Størrelse har betydning

Bedriftsbesøkene viste tydelig at det er mer orden på partssamarbeidet i de store bedriftene. Innenfor industrien er det for eksempel bare 8 prosent av bedriftene med mer enn 50 ansatte der det veldig sjelden er møter mellom partene. Godt over halvparten av dem som er mindre enn 10 ansatte sliter imidlertid med lite formell kontakt.

– Tallene kan nok se verre ut enn det er, da det også er mye uformell kontakt. Den norske modellen med partssamarbeid er jo nettopp uformell. Likevel ser vi helt klart mangler med bedriftsdemokratiet særlig innenfor de mindre bedriftene, sier Steinar Krogstad.

Også avdelingsdirektør for arbeidsliv i NHO Reiseliv Magne Kristensen tror høy grad av samarbeid og uformell kontakt i små bedrifter kan være en forklaring på at formelle møter kan virke unødige.

– Vi mener også at det er hensiktsmessig med et godt samarbeid med tillitsvalgte, sier Kristensen.

Les også: Fafo-undersøkelsen: Hver femte tillitsvalgt har vært mobbet eller trakassert

Bransjesprik

Forskjellene mellom bransjene er imidlertid også store. Sammenlikner vi industrien og hotell og restaurant, står det langt dårligere til i sistnevnte bransje. 58 prosent av klubbene innenfor hotell og restaurant møter ledelsen to ganger i året eller sjeldnere.

– Tallene sier ikke noe om den daglige samtalen mellom bedrift og klubb. Men det er noen varsellamper som blinker her. Vi ser at det står verst til i servicebransjen, og dette er jo en sektor som er i vekst og som vil ha en større andel av arbeiderne framover, sier Steinar Krogstad.

NHO Reiseliv mener at flere bedrifter burde styrke kontakten og involveringen av tillitsvalgte.

– Mange gjør det allerede, som vi ser av tallene. Men det er positivt for bedriften å involvere ansatte gjennom tillitsvalgte. Ikke bare er det avtalt i Hovedavtalen, det er også klokt og ofte kommer det mye godt ut av det, sier Magne Kristensen.

Ikke lyttet til ved endringer

I Hovedavtalen mellom LO og NHO heter det at «ledelsen skal så tidlig som mulig drøfte med de tillitsvalgte omlegginger av viktighet for arbeidstakerne og deres arbeidsforhold, herunder viktige endringer i produksjonsopplegg og metoder».

Men ute på bedriftene er det slett ikke alltid at dette etterleves. På bedriftene innenfor hotell og restaurant som Fellesforbundet besøkte svarte 40 prosent av klubbene at de aldri blir tatt med på råd i viktige saker som for eksempel investeringer. Likevel er det et flertall som faktisk blir lyttet til, 40 prosent hver gang og 22 prosent innimellom. Også her er det bedre forhold jo større bedriften er.

I industrien står det litt bedre til: Der oppgir 46 prosent at klubben blir tatt med på råd, mens 22 prosent blir tatt med noen ganger. 32 prosent blir aldri tatt med på råd her.

Les også: LO markerer tillitsvalgtåret i år, les mer her

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.03.2019
09:08
10.04.2019 20:37