JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krig i Ukraina:

Ukrainsk fagforeningsleder: – Dette er en krig mot demokratiet

– Dette er galskap og kom fullstendig uventet på oss. Det viktigste nå er å stoppe invasjonen og bombingen av våre byer, sier fagforeningsleder Oleg Grygoriuk.
GIR STØTTE OG HJELP: - Vår viktigste oppgave er å støtte medlemmene våre og deres familier i denne krigen, sier leder for Maritme Transport Workers Trade Union of Ukraine, Oleg Grygoriuk.

GIR STØTTE OG HJELP: - Vår viktigste oppgave er å støtte medlemmene våre og deres familier i denne krigen, sier leder for Maritme Transport Workers Trade Union of Ukraine, Oleg Grygoriuk.

MTWTU

roy@lomedia.no

– Det er vanskelig å spå hvor lenge denne krigen vil vare, men jeg håper på en rask løsning, sier Oleg Grygoriuk, leder for fagforeningen for havnearbeidere og sjøfolk i Ukraina, MTWTU.

Torsdag 24. februar rullet russiske tanks over grensen til Ukraina, og russiske fly startet bombing av mål i sitt største naboland.

Invasjonen har møtt global fordømmelse. Det er iverksatt mange sanksjoner mot Russland, og flere land – inkludert Norge – har vedtatt eller vurderer å sende våpen og annen hjelp til til Ukraina.

Hjelper medlemmer

I helgen ble samtlige havner i Ukraina stengt på grunn av den russiske invasjonen som startet torsdag 24. februar. Det rammer rundt 20.000 arbeidere i ukrainske havner. Tross styrkeoppbygging langs grensen og stadig mer aggressiv tone fra Russlands president Vladimir Putin, kom invasjonen som et sjokk på Oleg Grygoriuk.

Å bli værende i sjokktilstand var imidlertid ikke aktuelt for lederen av Maritime Transport Workers Trade Union of Ukraine (MTWTU). Grygoriuk mener hans egen og andre fagforeninger har en stor rolle å spille i en slik konflikt.

– Invasjonen har skapt vanskeligheter i alle regioner i Ukraina, men noen regioner har det verre enn andre. Nå forsøker vi å samle så mye informasjon som mulig, slik at vi kan støtte medlemmene våre og deres familier. Blant annet prøver vi å hjelpe til dersom familiene ønsker å forlate Ukraina, og en del har allerede reist, forteller Grygoriuk til Magasinet for fagorganiserte.

Stanislav slit på jobb i Trondheim: – Eg ville helst dratt tilbake for å hjelpe vennane mine med å forsvare Ukraina

Kan bli innkalt

Få dager etter invasjonen ble det imidlertid ilagt reiseforbud for menn i alderen 16 til 60 år.

– Det var nok noen i den gruppen som kom seg ut av Ukraina før reiseforbudet kom, påpeker han.

Nå kan i praksis alle menn i den aldersgruppen bli innkalt for å kjempe mot den russiske invasjonsstyrken.

– De ukrainske soldatene som står opp mot den russiske invasjonen er helter, og hvis det blir nødvendig vil selvsagt jeg også delta i krigen, sier Grygoriuk.

Mye delt: Kateryna bekymrer seg for pappa i Kyiv: – Han har fylt badekaret med vann

Vil ha hardere sanksjoner

Fagforeningen han leder organiserer i tillegg til arbeidere i havnene, ukrainske sjøfolk. Den yrkesgruppen kan spille en svært viktig rolle i krigen, mener Grygoriuk.

– Vi anbefaler alle ukrainske sjøfolk å bli værende om bord på sine skip. Ukrainske sjøfolk kan hjelpe allierte til å skaffe Ukraina helt nødvendige forsyninger, understreker han.

Hovedkvarteret til Maritime Transport Workers Trade Union of Ukraine ligger i havnebyen Odessa på Svartehavskysten. I morgentimene på mandag ble det rapportert om at russiske krigsskip hadde forlatt basen sin på Krim-halvøya og satt kurs mot Odessa. Det avviser Grygoriuk.

– Det er «fake news». Selv om havna i Odessa er stengt, er situasjonen i byen OK, forteller han.

Helt OK blir det imidlertid ikke før krigen er over og russiske styrker er ute av Ukraina. Til det trenger Ukraina hjelp utenfra.

– Vi må ha enda hardere sanksjoner mot Russland. Dette er en krig mot demokratiet, tordner MTWTU-leder Oleg Grygoriuk.

Kommentar: «Krigens pris må bli synlig for den jevne russer»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse