Krig i Ukraina:
Ukrainsk fagforeningsleder: – Dette er en krig mot demokratiet
– Dette er galskap og kom fullstendig uventet på oss. Det viktigste nå er å stoppe invasjonen og bombingen av våre byer, sier fagforeningsleder Oleg Grygoriuk.
GIR STØTTE OG HJELP: - Vår viktigste oppgave er å støtte medlemmene våre og deres familier i denne krigen, sier leder for Maritme Transport Workers Trade Union of Ukraine, Oleg Grygoriuk.
MTWTU
roy@lomedia.no
– Det er vanskelig å spå hvor lenge denne krigen vil vare, men jeg håper på en rask løsning, sier Oleg Grygoriuk, leder for fagforeningen for havnearbeidere og sjøfolk i Ukraina, MTWTU.
Torsdag 24. februar rullet russiske tanks over grensen til Ukraina, og russiske fly startet bombing av mål i sitt største naboland.
Invasjonen har møtt global fordømmelse. Det er iverksatt mange sanksjoner mot Russland, og flere land – inkludert Norge – har vedtatt eller vurderer å sende våpen og annen hjelp til til Ukraina.
Hjelper medlemmer
I helgen ble samtlige havner i Ukraina stengt på grunn av den russiske invasjonen som startet torsdag 24. februar. Det rammer rundt 20.000 arbeidere i ukrainske havner. Tross styrkeoppbygging langs grensen og stadig mer aggressiv tone fra Russlands president Vladimir Putin, kom invasjonen som et sjokk på Oleg Grygoriuk.
Å bli værende i sjokktilstand var imidlertid ikke aktuelt for lederen av Maritime Transport Workers Trade Union of Ukraine (MTWTU). Grygoriuk mener hans egen og andre fagforeninger har en stor rolle å spille i en slik konflikt.
– Invasjonen har skapt vanskeligheter i alle regioner i Ukraina, men noen regioner har det verre enn andre. Nå forsøker vi å samle så mye informasjon som mulig, slik at vi kan støtte medlemmene våre og deres familier. Blant annet prøver vi å hjelpe til dersom familiene ønsker å forlate Ukraina, og en del har allerede reist, forteller Grygoriuk til Magasinet for fagorganiserte.
Stanislav slit på jobb i Trondheim: – Eg ville helst dratt tilbake for å hjelpe vennane mine med å forsvare Ukraina
Kan bli innkalt
Få dager etter invasjonen ble det imidlertid ilagt reiseforbud for menn i alderen 16 til 60 år.
– Det var nok noen i den gruppen som kom seg ut av Ukraina før reiseforbudet kom, påpeker han.
Nå kan i praksis alle menn i den aldersgruppen bli innkalt for å kjempe mot den russiske invasjonsstyrken.
– De ukrainske soldatene som står opp mot den russiske invasjonen er helter, og hvis det blir nødvendig vil selvsagt jeg også delta i krigen, sier Grygoriuk.
Mye delt: Kateryna bekymrer seg for pappa i Kyiv: – Han har fylt badekaret med vann
Vil ha hardere sanksjoner
Fagforeningen han leder organiserer i tillegg til arbeidere i havnene, ukrainske sjøfolk. Den yrkesgruppen kan spille en svært viktig rolle i krigen, mener Grygoriuk.
– Vi anbefaler alle ukrainske sjøfolk å bli værende om bord på sine skip. Ukrainske sjøfolk kan hjelpe allierte til å skaffe Ukraina helt nødvendige forsyninger, understreker han.
Hovedkvarteret til Maritime Transport Workers Trade Union of Ukraine ligger i havnebyen Odessa på Svartehavskysten. I morgentimene på mandag ble det rapportert om at russiske krigsskip hadde forlatt basen sin på Krim-halvøya og satt kurs mot Odessa. Det avviser Grygoriuk.
– Det er «fake news». Selv om havna i Odessa er stengt, er situasjonen i byen OK, forteller han.
Helt OK blir det imidlertid ikke før krigen er over og russiske styrker er ute av Ukraina. Til det trenger Ukraina hjelp utenfra.
– Vi må ha enda hardere sanksjoner mot Russland. Dette er en krig mot demokratiet, tordner MTWTU-leder Oleg Grygoriuk.
Kommentar: «Krigens pris må bli synlig for den jevne russer»
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.