Buss
Ulønnsomt å gjøre bussene sikrere, viser rapport
Nesten 100 europeiske bussjåfører blir drept eller alvorlig skadet i frontkollisjoner hvert eneste år, men kostnaden for skadde og drepte sjåfører er mindre enn å gjøre bussene sikrere.
FARLIG ARBEIDSPLASS: Mellom 2013 og 2022 ble 963 bussjåfører drept eller alvorlig skadet i frontkollisjoner. Tallene kunne vært langt lavere om bussene hadde vært sikrere, viser en rapport fra Transportøkonomisk Institutt.
Bjørn A. Grimstad
Saken oppsummert
roy@lomedia.no
Det viser en fersk rapport fra Transportøkonomisk Institutt, TØI. Den har beregnet at totalt 963 bussjåfører har blitt drept eller alvorlig skadet i frontkollisjoner i Europa de ti siste årene.
Det tallet overrasker Dag-Einar Sivertsen fra Fellesforbundet.
– Vi har jo hatt tre dødsulykker her i Norge de siste årene, og jeg må innrømme at jeg ikke trodde det var så mange totalt i Europa. Det er skremmende, og viser at jobben vi har satt i gang med å gjøre arbeidsplassen til bussjåførene sikrere, er utrolig viktig, sier Sivertsen.
Han har selv bakgrunn som bussjåfør i Finnmark før han havnet i ledelsen i både Transportarbeiderforbundet og Fellesforbundet.
BEKYMRET: Dag-Einar Sivertsen fra Fellesforbundet er ikke fornøyd med dagens kollisjonssikkerhet for bussjåførene.
Roy Ervin Solstad
Liv og helse først
Rapporten slår fast at det ikke først og fremst vil være økonomiske motiver for å gjøre bussene sikrere. Faktisk vil kostnaden være opp mot 20 til 30 ganger høyere enn den anslåtte nytteverdien av færre drepte og alvorlig skadde bussjåfører.
Sivertsen mener imidlertid at dette ikke handler om økonomi, men om menneskeliv.
– Hvis politikere og bussprodusenter ønsker å sette en lav pris på livet til en bussjåfør, så blir det i hvert fall ikke noe enklere å rekruttere nye sjåfører til bransjen, sier han oppgitt.
Om det likevel blir et moment, så er han mer enn klar til å ta den diskusjonen.
– Vi mener at vi må gjøre alt vi kan for å beskytte bussjåførene, men om politikere og bussprodusenter mener dette først og fremst handler om økonomi, så vil vi i det minste få klargjort hvilket standpunkt de har til bussjåførers liv og helse, understreker han.
TØI-rapportens funn
• Dagens design av busser gir ikke tilstrekkelig kollisjonssikkerhet for bussjåfører.
• På bakgrunn av taleren er det beregnet at 963 bussjåfører er blitt drept eller alvorlig skadet i frontkollisjoner mellom 2013 og 2022.
• Rapporten foreslår blant annet å styrke bussenes frontkonstruksjon og at bussene skal ha energidempingssoner som privatbiler har.
• Et annet forslag er airbag i setebeltet til sjåføren.
• Reduksjonen av antall drepte og skadde sjåfører er beregnet til å utgjøre en besparelse på mellom 329 og 377 euro per buss.
• Kostnaden for å gjøre bussene mer kollisjonssikre er beregnet til å være mellom 550 euro (kun airbag-setebelte) til 12.550 euro per buss.
En buss er ingen lastebil
I Norge har man på eget initiativ begynt å sette krav til førersikkerhet med utgangspunkt i de samme kravene som gjelder for lastebiler (UN R29.03). TØI-rapporten viser at det langt fra er nok.
Beregner viser nemlig at i de tre ulykkene i Norge der bussjåfører omkom i 2017, 2021 og 2022, så var energien i sammenstøtet ti ganger så høyt som det som er kravet til hvor kraftig sammenstøt en lastebil skal tåle i henhold til UN R29.03.
Rapporten foreslår ulike metoder for å sikre sjåførene, ved litt forenklet sagt å forsterke hele området rundt bussjåføren, deriblant å ha airbag i sikkerhetsbeltet. Det ønsker Sivertsen velkommen.
– Rapporten viser at det ikke bare er å bruke kollisjonskrav fra lastebiler på busser, og tro det skal være nok. En buss er ingen lastebil. Det gjelder ikke minst førerplassen, påpeker han.
Må ha med Europa
Ønsket om sikrere busser for bussjåførene, er ikke Fellesforbundet alene om. Det samme ønsket har også regjeringen kommet med, men det er begrenset hva man kan få til alene i Norge. Løsningen ligger å få strengere felleseuropeiske regler.
– Vi har jobbet opp mot Nordisk Transportarbeiderføderasjon og Den Europeiske Transportarbeiderføderasjonen i mange år, men særlig nedover kontinentet har vi opplevd liten forståelse for problemet. Jeg håper at denne TØI-rapporten som også viser tallene for hele Europa, kan hjelpe oss på vei, sier Sivertsen.
Allerede midt i mai skal problemstillingen diskuteres på et møte i Oslo med nordiske fagforeningskolleger. Der vil rapporten fra TØI bli framlagt, og også samferdselsdepartementet skal fortelle om hva norske myndigheter gjør.
– Dette er en tretrinnsrakett der vi jobber mot bussbransjen, fagbevegelsen og myndigheter i både Norge, Norden og Europa. Internasjonalt har vi også fått god hjelp fra samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i å løfte saken opp på politisk nivå i Europa. Han skal ha skryt for sitt bidrag, sier han.
Sivertsen forteller at det til høsten er satt av en halv dag på ETF sitt seksjonsmøte i Roma for å snakke om kollisjonssikkerhet for bussjåfører.
– Det blir også tema på den store bussmessen i Brussel, Busworld i oktober, slik det var for to år siden. Det viktigste for oss er jo å sikre sjåførene, avslutter Dag-Einar Sivertsen.
TØI-rapporten
• Navn: Kollisjonssikkerhet i buss – analyse av europeiske datao og forslag til forbedringer
• Bestilt av Statens vegvesen
• Prosjektleder: Tor-Olav Nævestad

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.