JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energis landsmøte 2021

Alida krever svar fra statsministeren: – Jeg lurer på når det er studentenes tur

Økt studiestøtte og innfrielse av studentlovnadene fra valgkampen. Det var mantraet Jonas Gahr Støre møtte fra Industri Energi Ung.
SVAR: Nestleder Alida Domaas i Industri Energi Ung krever svar og bedre ordninger for studentfinansiering fra den nye regjeringa.

SVAR: Nestleder Alida Domaas i Industri Energi Ung krever svar og bedre ordninger for studentfinansiering fra den nye regjeringa.

Jan-Erik Østlie

petter@lomedia.no

På klokkeslettet seks uker etter han ble Norges nye statsminister, inntok Jonas Gahr Støre talerstolen på Industri Energis landsmøte.

I etterkant tapetserte ungdomstillitvalgte talerstolen med krav om blant annet regjeringas studentpolitikk:

– Det ropes høyt om økt studiestøtte i valgkampen, men når dette statsbudsjettet ble lagt frem var det lite til studentene, utfordret studentnestleder Alida Domaas i Industri Energi Ung.

Les også: Regjeringen sier nei til økt studiestøtte nå – men kan få SV å bryne seg på

– Klarer oss ikke når utgiftene galopperer fra oss

Hver måned går norske studenter 5000 kroner i minus, ifølge Norsk Studentorganisasjons beregninger.

Olaf Hafsmo fra ungdomsutvalget til forbundet ba statsministeren om stabilitet for studentene, og at stipendet i det minste låses til grunnbeløpet i folketrygden.

Les også: LO-lederen hyller klimaløser Roger

– Vi studenter klarer oss på lite inntekt, men vi klarer oss ikke når utgiftene galopperer fra oss imens vi venter tålmodig på vår tur.

For å dekke tapet får studenter foreldrehjelp, deltidsjobber og sommerjobber. Men under pandemien ble jobbinntekter vanskelig - to av fem studenter fikk dårligere råd i perioden.

Deni Taramov var én av studentene som ble permittert flere ganger fra deltidsjobbene sine, uten å få dagpenger, og følte på skam for å måtte hoppe av studiet under pandemien.

Les historien til Deni: Korona knuste ingeniørdrømmen

– Det er ikke Deni og de andre studentene som skal føle skam - det er vi som skal føle på skam for at vi har visst om hvordan studenten har det i en årrekke, men ikke gjort noe med det, sa Domaas.

At studentene ikke har fått bedre kår, mener hun er et tap også for framtidas kompetanse:

– Vi bygger ikke morgendagens arbeider ved å gi de dårlige forutsetninger for å fullføre studiet.

Debatt: «Den nye regjeringa må øke studiestøtta!»

– Studentfinansiering er en utfordring

I sitt svar til landsmøte og de unge tillitsvalgte, erkjente statsministeren at studentfinansieringa er utfordrende:

– Til alle dere unge: Det var en bra start. Vi skal ha en gjennomgang av studiefinansieringen. Vi vil i arbeidet framover ha dialog med dere.

Støre poengterte også at de først og fremst har prioritert støtte til studenter med barn, og at det i budsjettet deres ligger «flere hundre millioner kroner i yrkesfagene».

UTFORDRING: Statsminister Jonas Gahr Støre vil ha med seg Industri Energi Ung på det utfordrende arbeidet med studentfinansiering.

UTFORDRING: Statsminister Jonas Gahr Støre vil ha med seg Industri Energi Ung på det utfordrende arbeidet med studentfinansiering.

Jan-Erik Østlie

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse