JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilleggsproposisjon for statsbudsjettet

Regjeringen sier nei til økt studiestøtte nå – men kan få SV å bryne seg på

Lite tyder på at studentene har grunn til å se fram mot statsbudsjettet som regjeringen legger fram mandag. Det kan skape en av mange budsjettkamper med SV.
Høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) svarer kontant nei på student-krav om høyere studiestøtte nå.

– Vi har lagt inn en økning i studiestøtten til studenter med barn. En av ti studenter har barn. Dette er en stor gruppe som vi ønsker å løfte. Når det gjelder den generelle støtten til studenter, er dette noe vi vil se nærmere på senere. Men vi har ikke planer om å heve denne akkurat nå, sier Ola Borten Moe til VG.

I dag er støtten 1,2 G – cirka 126.000 kroner, mens studentene har krevd 1,5 G – som tilsvarer 160.000 kroner.

Debattinnlegg av lederen i NTL Ung: «Den nye regjeringa må øke studiestøtta!»

– Lik rett til utdanning

Utdanningspolitisk talsperson i SV, Freddy André Øvstegård, lar seg ikke provosere over landets nye høyere utdanningsminister, men innrømmer at han er skuffet.

– Jeg er skuffet over at han ikke ser at dette handler om lik rett til utdanning. I dag er det nesten bare de med velbemidlede foreldre som kan bruke så mye tid de vil på studiene sine. Alle andre må jobbe så mye deltid i tillegg til studiene at det går ut over resultatet, sier han til FriFagbevegelse.

Mange må også jobbe med noe de aldri vil jobbe med i sin yrkeskarriere.

– Jeg ser ikke helt at det skal være positivt for folks karrierer at de må jobbe utenom studiene. Det er bare positivt for de som trenger billig arbeidskraft, mener Øvstegård.

Skuffelse også i LO

LO-sekretær Kristin Sæther er svært skuffet over signalene.

– Studentene har altfor lav og synkende studiestøtte, sammenlignet med prisveksten. 7 av 10 studenter jobber ved siden av studiene for å få endene til å møtes. Slik skal det ikke være, sier Kristin Sæther til FriFagbevegelse.

Jobber dobbelt så mye

For å sikre at alle faktisk har lik rett til utdanning vil LO at rammen for lån og stipend økes, minst i takt med prisveksten, og at støtten bør knyttes til grunnbeløpet, slik at ikke det stadige presset på studenters økonomi fortsetter.

– Norske studenter jobber dobbelt så mye som studentene i våre naboland, påpeker Sæther.

– Studenter klarer seg ikke uten deltidsjobb og/eller økonomisk støtte hjemmefra. Det er vel og bra med relevant arbeidserfaring, men de fleste jobbene studenter tar, er ikke relevante for de yrkene de utdanner seg til. Det å være student er en heltidsjobb i seg selv. Når man må jobbe stadig mer går det utover studiene, mener Kristin Sæther.

– For at studenter skal kunne være studenter må de ha ordninger som faktisk gir det rommet som kreves og ikke at de må bruke energien sin og slippe å bekymre seg for å jobbe for å få endene til å møtes.

Legges fram mandag

Regjeringen til Jonas Gahr Støre hadde budsjettkonferanse sist lørdag. Kommende mandag legges tilleggsproposisjonen til det opprinnelige statsbudsjettet fram for Stortinget.

Regjeringen bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet er avhengig av støtte fra minst ett annet parti for å få sitt budsjett gjennom i Stortinget.

SV har ennå ikke lagt fram sitt alternative budsjett. Freddy André Øvstegård kan ikke si noe om hva det vil ligge inn til studiestøtte i SVs alternative budsjett. Men partiet har foreslått å øke studiestøtten i alle sine alternative budsjetter de siste årene.

Annonse
Annonse