«Svært trange vernesko» er årsaken til at oljearbeideren fikk nerveskade, konkluderte lagmannsretten. Samtidig ga de forsikringsselskapet medhold i at det ikke var en yrkesskade. (Arkivbilde. Bildet er ikke av mannen i saken).
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Yrkesskade
Amputerte tå og ble ufør av pålagt verneutstyr – får ikke erstatning
Oljearbeideren fikk vernesko som ga ham nerveskade i foten. Lagmannsretten mente det ikke var en yrkesskade.
tonje@lomedia.no
Kranføreren fikk ikke godkjent erstatning for yrkesskade av forsikringsselskapet Protector Forsikring.
En dom fra Agder lagmannsrett fra 27. desember i fjor gir forsikringsselskapet medhold.
– Det er ikke tvil om at arbeidstaker er påført varige skader ved bruk av verneutstyr, og han var pålagt å bruke dette verneutstyret, sier LO-advokat Rune Lium, som representerer kranføreren.
Dommen fra lagmannsretten blir anket. Forbundet Industri Energi, hvor mannen er medlem, går nå inn som partshjelper i saken.
Fikk ny type vernesko
Mannen var ansatt i Rowan Norway, som nå heter Valaris, og har lang erfaring med arbeid offshore på norsk sokkel.
Skaden skjedde da han i 2018 ble han bedt om å reise ut på jobb på britisk sokkel for å jobbe arbeidsdager på 12 timer i to uker. Han jobbet den gang som kranfører, men sa ja til å jobbe som dekksarbeider på denne turen.
På plattformen på britisk side fikk han utdelt verneutstyr, blant annet verneskoene som ga ham gnagsår. Dette er partene enige om, ifølge dommen. Han fikk vernesko i sin størrelse, men de var for trange.
Dette var ikke en type vernesko oljearbeideren hadde brukt før.
Mannen fikk gnagsår på lilletærne og kontaktet medisinsk personell, såkalt medic, på plattformen etter sitt første 12-timersskift. Han fikk hjelp til å behandle sårene.
Etter tre dager byttet mannen fra vernesko til brannstøvler for å lindre smertene. Brannstøvler er ikke beregnet som arbeidssko, men har vernetå og er dermed godkjent som arbeidstøy på plattformen, ifølge dommen.
Les mer: Lise ble skadet på jobb og forventet godkjent yrkesskade. Så enkelt var det ikke
Gnagsår ga alvorlige helseplager
Da oljearbeideren kom hjem fra oppdraget oppsøkte han lege for behandling på grunn av infeksjon i sårene og smerter.
Lagmannsretten har konkludert med at gnagsår etter bruk av «svært trange vernesko» er årsaken til nerveskaden mannen fikk.
Oljearbeideren har vært sykemeldt i flere perioder, og i starten av 2020 amputerte mannen deler av den ene lilletå som han fikk gnagsår på i oktober 2018. Dette uten stor suksess.
I sykemelding datert 30. september 2021 har legen skrevet; «Store smerter i beina», «Ingen klarer å hjelpe pasienten» og «Jeg tror ikke han har restarbeidsevne på nåværende tidspunkt».
Det fremgår at det er søkt om lost of license. Det er en forsikringstype som gir erstatning når en arbeidstaker mister helseattesten som trengs for å jobbe offshore, fordi vedkommende ikke fyller helsekravene i den konkrete stillingen.
Ifølge LO-advokat Lium fikk ikke oljearbeideren innvilget lost of license-erstatning fordi han var for gammel da han ble ufør. Mannen var da 62 år, men hadde planlagt å jobbe til han var 67.
– Det er ikke tvil om at arbeidstaker er påført varige skader ved bruk av verneutstyr, og han var pålagt å bruke dette verneutstyret, sier LO-advokat Rune Lium, som representerer kranføreren.
Trond Isaksen/LO
Flere klager på verneskoene
Lagmannsretten mener det er holdepunkter for at de aktuelle verneskoene kan medføre helseplager for en arbeidstaker.
Det har kommet en rekke klager på de aktuelle verneskoene fra ansatte på norsk sokkel.
Et referat fra et møte i selskapets PPE-komité viser til at «Alle tilbakemeldingene vi får fra våre ansatte angående disse skoene har vært ensidig negative. Noe av grunnen til dette kan komme av at føttene til folk ifra Skandinavia er kjent for å være bredere og med høyere vrist».
– Når en arbeidstaker påføres en varig skade ved bruk av verneutstyr er det urimelig at arbeidstaker skal bære tapet selv. Da er det arbeidstaker som tar risiko for skader påført på arbeidsplassen, mener LO-advokat Lium.
Kranføreren oppgir å ha fått dårligere søvn og konsentrasjon og begrensninger på hvor mye han kan å gå som følge av smerter fra skaden.
Les mer: Oljepionerene må få erstatning for helseskader, mener kommisjon
Mener loven ikke dekker disse skadene
Rowan Norway, som nå heter Valaris, er medlem i arbeidsgiverforeningen Norges Rederiforbund og har gjennom dem tegnet forsikring hos Protector Forsikring.
Det er forsikringsselskapet som er motpart i erstatningssaken.
I Lov om yrkesskadeforsikring § 11 står det at yrkesskadeforsikringen skal dekke;
a. skade og sykdom forårsaket av arbeidsulykke (yrkesskade)
b. Skade og sykdom som i medhold av folketrygdloven § 13–4 er likestilt med yrkesskade.
c. annen skade og sykdom, dersom denne skyldes påvirkning fra skadelige stoffer eller arbeidsprosesser.
I kranførerens tilfelle argumenterer partene for hvorfor/hvorfor ikke gnagsårene skal falle inn under punkt c om skadelige arbeidsprosesser. Protector Forsikring argumenterer med at dette er en bestemmelse som «knapt er tatt i bruk».
– Dersom en skulle komme fram til at tilfellet faller innenfor lovens ordlyd, vil det kunne åpne for svært mange erstatningssøksmål med vanskelige bevisvurderinger. Det vil for eksempel være vanskelig å avklare hva som er belastning knyttet til arbeidet, og hva som skyldes plager knyttet til det man har foretatt seg på fritiden, argumenterer de, som gjengitt i dommen.
Lagmannsretten bemerker i dommen at bokstav c ikke må tolkes så strengt at den ikke får noen selvstendig betydning ved siden av de to andre alternativene.
Det er kjent at flere skader på arbeid ikke gir yrkesskadeerstatning, deriblant belastningsskader.
Les også: Skulderen til Olav Hjalmar røyk på jobb. Nav vil ikke godkjenne det som yrkesskade
Tapte i retten igjen
Oljearbeideren tapte saken i Agder tingrett, men dommen ble anket til lagmannsretten.
Erstatningskravet er fastsatt til 401 317 kroner basert på standardberegninger, men oljearbeideren fikk altså ikke gjennomslag for dette kravet.
Tingretten var enig med forsikringsselskapet om at dette ikke var en yrkesskade og la vekt på at arbeidstaker ikke var i en tvangssituasjon.
«Retten betviler ikke at det skal en del til før en arbeidstaker som jobber offshore gir uttrykk for at han er syk eller skadet slik at han ikke kan fortsette arbeidet. På den annen side har enhver arbeidstaker, også i offshore og turnusarbeid plikt til å si ifra dersom man blir skadet på en slik måte at arbeidet ikke kan utføres innenfor de retningslinjer som foreligger, i dette tilfellet med obligatoriske vernesko,» ifølge tingrettens dom.
Lagmannsretten var enige i domsslutningen i tingrettens dom av 19. april 2022.
Tapende part idømmes saksomkostninger for lagmannsretten med 79 950 kroner. Fordi dommen blir anket er den ikke rettskraftig.
Mest lest
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB
Her slipper de matskatten regjeringa i Norge ikke vil fjerne
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat