Det har vært streik på Ekofisk-feltet i sju måneder og partene er ikke nærmere en løsning.
Arkivfoto: Sissel Rasmussen
Streik på Ekofisk-feltet
Ansatte har streiket i sju måneder – nå har tre av dem fått sparken
Industri Energi mener oppsigelsene er ulovlige.
petter@lomedia.no
På Ekofisk-feltet, sør i Nordsjøen, har ni britiske oljearbeidere vært i streik siden 31. mars i år. De jobber for det britiske selskapet SLB UK og er organisert i Industri Energi.
Under landsstyremøtet til forbundet forrige uke var et av de streikende medlemmene til stede, og skal ifølge forbundets nettsider ha fortalt at de føler seg urettferdig behandla:
– Vi opplever at vi har mye dårligere arbeidsvilkår enn andre på norsk sokkel, sa arbeideren, som ikke ønsker å bli navngitt.
Mener det er rettsstridig
Oljeserviceselskapet Schlumberger Oilfield UK, som er en del av SLB UK, utfører brønnsimulering i Ekofisk-feltet på oppdrag for operatørselskapet ConocoPhilips.
De brukte fartøyet «Island Captain» på jobben. Det er her de streikende arbeiderne jobber til vanlig.
Nestleder Ommund Stokka i Industri Energi har fulgt saken siden start.
Han forklarer at de mener oppsigelsen av de tre medlemmene er rettsstridig, og at det følges opp av LOs juridiske avdeling.
– Vi ønsker å ta uretten for de ordinære domstolene, understreker han.
Forbundet og oljearbeiderne har stilt krav om tariffavtale for å sikre dem lønns- og arbeidsvilkår som andre oljearbeidere i tilsvarende jobber i Nordsjøen har.
– Vi er sjokkert over hva vi blir fortalt. Vi kjemper for helt grunnleggende rettigheter for oljearbeidere, har Stokka tidligere sagt til Stavanger Aftenblad.
Bedriften har ikke ville inngå tariffavtale – dermed har det endt med en sju måneder lang streik.
Industri Energi-nestleder Ommund Stokka mener oppsigelsen av de tre medlemmene i SLB UK er rettsstridig.
Arkivfoto: Jan-Erik Østlie
Tom og kollegaene blar opp for de streikende: – Det er viktig at de ikke gir seg
Ifølge Industri Energi har det vært tøft for oljearbeiderne, som også skal ha blitt kontaktet personlig av sjefer for å finne løsninger uten at forbundet er med.
FriFagbevegelse har forsøkt å få en kommentar fra SLB UK til denne saken, men de har ikke besvart vår henvendelse.
Selskapet har tidligere uttalt til Aftenbladet at de er skuffet over at de ikke ble enige i meklingen de hadde i mars, men mener alle ansatte har en lovlig lønn og at de har fått rettferdig kompensasjon.
LO tar det til Arbeidsretten
På norsk sokkel er det helt normalt at utenlandske selskaper vinner oppdrag. Men da er det også vanlig at det er tariffavtale hvis de ansatte krever det. Derfor er det spesielt at oljeserviceselskapet tilsynelatende nekter arbeiderne tariffavtale og norske arbeidsvilkår.
Industri Energi er opptatt av at det skal være norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel, og forbundets tillitsvalgte og medlemmer i bedrifter som jobber sammen med SLB UK er opprørt over situasjonen.
Tillitsvalgt i Archer og leder i samarbeidskomiteen for oljeservice, Christopher Talgø har tidligere uttalt at dersom de ikke har virkemidler til å ramme utenlandsk virksomhet som nekter tariffavtale for arbeid utført på norsk sokkel, truer det den norske arbeidslivsmodellen i mange bransjer.
Derfor går også LO til Arbeidsretten for å ta andre medlemmer ut i en sympatistreik. Datoen for denne rettssaken er ennå ikke fastsatt.
Viktig for framtidas sokkel
Siden det er en økende bruk av fartøy på norsk sokkel og det i denne saken er snakk om norske lønns- og arbeidsvilkår på sokkelen, er dette en spesielt viktig sak for forbundet:
– Med flere nye næringer på havet, som havvind og utvinning av mineraler på havbunnen, vil bruken av skip øke ytterligere. Vi skal ha norske tariffavtaler og norske vilkår på norsk sokkel også i framtida, sier forbundsleder Frode Alfheim på deres nettsider.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com