Tillitsvalgt
Bedriften vil ikke betale lønna til tillitsvalgte Fraser
Fagorganiserte på riggen Noble Lloyd Noble har krav på en frikjøpt tillitsvalgt på heltid, men arbeidsgiver vil ikke betale lønna til Fraser Knox.
Forbundssekretær Gro Losvik (t.v), forbundssekretær Fraser Knox og advokat Karianne Rettedal i Industri Energi mener det strider mot tariffavatlen at Noble Drilling ikke har dekket utgiftene til en tillitsvalgt på heltid.
Jan Inge Haga
tonje@lomedia.no
Det amerikanske selskapet Noble Drilling kom til Norge med en rigg i mars 2021, etter å ha fått oppdrag på norsk sokkel.
LO-forbundet Industri Energi organiserte raskt arbeidere på riggen. Fraser Knox har siden de kom fungert som tillitsvalgt, holdt medlemsmøter og håndtert små og store saker for medlemmene.
– Noble anerkjenner Fraser som den tillitsvalgte, men de vil ikke betale for det. Vil de drive på i Norge, så må de være med å betale for trepartssamarbeidet sånn som alle de andre selskapene, mener forbundssekretær Gro Losvik i Industri Energi.
Forbundet skal møte Noble Drilling Norway i Arbeidsretten i juni for å få avgjort hvem som skal betale lønna til Knox. Selskapet ønsker ikke å kommentere saken mens den er til behandling i Arbeidsretten, oppgir advokat Gunnar Espeland.
Det presiseres at den aktuelle saken startet før Noble ble slått sammen med Maersk Drilling, og selskapet Noble Drilling Norge AS ble etablert i oktober 2022. Les mer om det senere i teksten.
Bistår ansatte
Fraser Knox er ansatt i Industri Energi som forbundssekretær, men har fungert som tillitsvalgt for de 114 medlemmene på den aktuelle riggen. Han forteller at det kan være utfordrende når utenlandske selskaper med utenlandske ansatte kommer inn på norsk sokkel og ingen av partene er kjent med arbeidsmiljøloven eller tariffavtalen.
– De utenlandske oljearbeiderne kommer til Norge og får bedre lønn og bedre turnusordning og er fornøyde. Men det kan være regler som ikke blir fulgt, så jeg undersøker rundt dette når jeg snakker med medlemmer, sier han.
Forbundssekretær Fraser Knox i Industri Energi jobber for å etablere et tillitsvalgt-apparat i Noble Drilling. I mellomtiden fungerer han som tillitsvalgt for de 114 medlemmene.
Jan Inge Haga
Riggen Noble Lloyd Noble har i skrivende stund kontrakt på norsk sokkel fram til september/oktober, men venter på forlengelse og kan komme til å bli i landet et par år til, ifølge Knox.
– Ingen vil være tillitsvalgt
Mange av de ansatte på riggen Noble Lloyd Noble er briter og nederlendere. Forholdene i oljebransjen på britisk side er svært annerledes enn i Norge, hvor fagforeninger og trepartssamarbeidet står sterkt. Dette er noe Industri Energis advokat Karianne Rettedal kjenner seg igjen i.
– Når det har kommet til utenlandske bedrifter innenfor våre avtaleområder ser vi at både arbeidstakere og bedriftene sliter litt med forståelsen av den norske trepartsmodellen, sier Rettedal.
Industri Energi sier at de fra starten av jobbet med å etablere en lokal klubb i Noble Drilling, men at de ikke har lyktes ennå.
– Folk vegrer seg for å ta de vervene, og det er vanskelig å etablere en god klubb. En av kvalifikasjonskravene for å bli tillitsvalgt er motivasjon og tid og lyst til å lære seg tariffavtalen og arbeidsmiljøloven. Det har det ikke vært her, sier Rettedal.
Advokaten understreker at Industri Energi ikke har noen ønsker om å fungere som en lokal klubb i Noble. De mener det låser forbundets egne ressurser, og at det fungerer bedre for alle parter å støtte opp om en lokal klubb i bedriften.
Ny undersøkelse: To av tre tillitsvalgte trives i vervet
Nobel fusjonerte
Den aktuelle saken startet før Noble ble slått sammen med Maersk Drilling, og selskapet Noble Corporation ble etablert i oktober 2022. Det nye selskapet i Norge fikk navnet Noble Drilling Norge AS. Frode Larsen er hovedtillitsvalgt i Maersk Drilling for Industri Energi og har nå samme rolle i nyopprettede Noble Drilling Norge. Han presiserer at det nyetablerte selskapet i Norge ikke har noe å gjøre med den gamle saken, og at de ikke ønsker å bli assosiert med den.
Riggen Noble Lloyd Noble er for øvrig solgt til Shelf Drilling. Det ble kjent i fjor, og Shelf Drilling opplyser på sine nettsider at riggen skal få navnet Shelf Drilling Barsk.
Rett til tillitsvalgt
Hovedavtalen mellom Norges Rederiforbund og Industri Energi gir rett til en frikjøpt tillitsvalgt på heltid i bedrifter hvor det er mer enn 100 medlemmer. Kravet til Industri Energi er å få dekket lønna til forbundssekretær Fraser Knox.
– Tillitsvalgte i bedrifter får bruke nødvendig tid i arbeidstiden, de beholder sin normale lønn og får dekket utgifter til tillitsmannsapparat, de får kontor, kurs, kontorutstyr med mere, sier Rettedal.
Slik det er nå betaler Industri Energi lønna til Knox, noe forbundet mener er tariffstridig.
Selv om forbundet noen ganger har slitt med å etablere gode klubber i de utenlandske selskapene som kommer inn på sokkelen, opplever de ikke at det er vanskelig å organisere de ansatte.
– Vi har alltid hatt høy organisasjonsgrad i disse utenlandske selskapene. Det har alltid svart seg for dem å være medlemmer og følge tariffavtalene våre, som sikrer lønns- og arbeidsvilkår, velferdsgoder og rettigheter, sier Rettedal.
Forbundssekretær Gro Losvik (t.v), advokat Karianne Rettedal og forbundssekretær Fraser Knox i Industri Energi skal etter planen møte i Arbeidsretten for å få løst uenigheten rundt hvem som skal betale lønnen til den som fungerer som tillitsvalgt i Noble Drilling.
Jan Inge Haga
Partene enige om utfordringen
Industri Energi mener at tariffavtalen slår fast at forbundet sentralt kan opptre som tillitsvalgt, inntil en lokal avdeling er opprettet.
De viser til at det i lønnsoppgjøret i 2006 ble tatt inn en protokolltilførsel i hovedavtalen mellom Norges Rederiforbund og Industri Energi, hvor begge parter erkjente utfordringen med å få etablert et godt tillitsmannsapparat i enkelte bedrifter «med vesentlig utenlandske ansatte».
«Dersom de lokale parter ikke innen rimelig tid (2-3 mnd.) lykkes med å opprette eget tillitsvalgtapparat, slik at den sentrale organisasjon må ivareta det lokale tillitsvalgtapparatets oppgaver, kan NOPEF kreve forhandlinger med bedriften for å få dekket sine kostnader», heter det i protokolltilførselen.
Oljearbeiderforbundet NOPEF er for øvrig forløperen til Industri Energi.
Industri Energi har hatt tre lignende tvistesaker med selskaper i petroleumsnæringen i perioden 2009 til 2012, alle selskapene var fra Storbritannia.
To løste seg i tvisteforhandling med at selskapene innfridde kravet om å dekke utgiftene for at forbundet fungerte som tillitsvalgt. Den tredje saken ble behandlet av Arbeidsretten, og det ble inngått forlik under prosedyrene hvor selskapet etterkom kravet fra Industri Energi.
Advokat Karianne Rettedal har erfaring med at denne type saker pleier å gå smidigere for seg enn det har gjort med Noble Drilling denne gangen.
Jan Inge Haga
Dialog med Rederiforbundet
Da Noble Drillings rigg kom inn på norsk sokkel i mars 2021 hadde de ikke medlem i en arbeidsgiverforening, men hadde en tilslutningsavtale. Det betyr at alt av innhold i hovedavtalen og tariffavtale gjelder.
I oktober 2021 ble Noble Drilling Norway medlem i Norges Rederiforbund.
Saken som skal opp i Arbeidsretten, gjelder for perioden fra de Noble kom til Norge og fram til de ble medlem i Rederiforbundet. Hvem som skal dekke kostnadene for tillitsvalgt etter at Noble ble medlem i arbeidsgiverforeningen, vil Industri Energi forsøke å løse direkte med Norges Rederiforbund.
– Vi har ikke hatt uenighet med Rederiforbundet på dette tidligere, så der tror vi at vi kommer til enighet, sier forbundssekretær Gro Losvik.
Norges Rederiforbund er ikke part i den aktuelle arbeidsrettssaken. De ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt, ifølge deres kommunikasjonsdirektør Christine Korme.
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Opptatt av like vilkår
Industri Energi er opptatt av at norske lover og bestemmelser blir fulgt av alle selskaper på norsk sokkel, slik at ikke bedrifter som ikke betaler nok i lønn får et konkurransefortrinn.
– Vi vil jo alltid være bekymret for at utenlandske selskap ikke inngår tariffavtaler og lar ansatte gå på sitt hjemlands vilkår eller inngår tariffavtaler, men ikke følger tariffavtaler eller arbeidsmiljøloven. Da er det jo sosial dumping, sier advokat Rettedal.
Hun understreker at Industri Energi har et ansvar for å dele kunnskap og informasjon om rettigheter og plikter for å sikre at norske regler følges.
– Det er grunnleggende i fagforeningsarbeidet vårt å etablere størst mulig likhet uavhengig av ansettelsesform, virksomhet og nasjonalitet til arbeidsgiver og arbeidstaker. Da blir det like konkurransevilkår og bedre arbeidsmiljø, sier Rettedal.