JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

Martin Guttormsen Slørdal

Bortvist fra arbeidsplassen

Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om en fryktkultur i olja

Advarer om kontrakter som svekker ansattes rettigheter.03.10.2023
07:00
10.10.2023 11:13

petter@lomedia.no

martin.slordal@lomedia.no

Det Erlend Overvik trodde var en filleting, ble et mareritt for kranføreren.

I 2018 havnet han i en diskusjon på Equinor-plattformen Oseberg B. Kranføreren ville ikke utføre en oppgave som Equinors logistikksjef på plattformen ba ham gjøre. Overvik nektet fordi han mente at han ikke var kvalifisert. Ordvekslingen som fulgte ble ufin.

Hendelsen gjorde at Overvik ble bortvist fra arbeidsplassen, hvor han de siste 14 årene hadde jobbet for boreselskapet KCA Deutag Drilling.

Kranføreren ble også bortvist fra arbeidsgiverens andre kunde, Vår Energi. Det gjorde at arbeidsgiveren KCA sa opp Overvik.

– Det sparket totalt føttene under meg. 30 års karriere gikk rett i grus der og da, fortalte han da Magasinet skrev om hans historie i fjor.

Bortvist fra arbeidsplassen

Flere operatørselskap i oljebransjen bruker såkalte bortvisningsklausuler i kontraktene sine med underleverandører.

Det gjør at operatøren kan nekte ansatte i leverandørbedriften å få jobbe på plattformen.

Den går på siden av et normalt arbeidsforhold, fordi det ikke er arbeidsgiveren som bortviser, men en av kundene, som da ikke har samme ansvarsforhold for den ansatte.

Kranfører Erlend Overvik mente påstandene mot ham var uriktige og at han aldri ble spurt om sin opplevelse av situasjonen. Han tok saken til retten og vant. Hordaland tingretts dom av 4. november 2021 kalte Equinors grunnlag for bortvisning for bagateller.

Bakgrunn: Erlend vant i tingretten og vil tilbake på jobb, men får ikke lov

Men dommen påvirket ikke bortvisningsvedtaket automatisk, siden kranføreren ikke er ansatt hos operatøren. Ett år etter seieren i tingretten fikk han i oktober i fjor endelig ta på seg arbeidstøyet og klatre inn i kranhuset på ny.

– Latterlig arrogant

Tillitsvalgt Tore Hegerberg i Industri Energi-klubben i KCA Drilling har fulgt Overvik i saken.

Måten klausulen i kontrakten har blitt brukt, mener han i beste fall viser en manglende kunnskap om arbeidsmiljøloven, stillingsvern og kravet til kontradiksjon.

Selv etter seieren i tingretten tok det ti måneder før kranføreren var tilbake i jobb.

– Det synes jeg er forkastelig og latterlig arrogant av arbeidsgiver og av operatørselskap. Equinor som statsselskap burde få en direkte instruks fra sin hovedeier, staten, om å følge arbeidsmiljølovens bestemmelser.

Hegerberg anslår at han som tillitsvalgt i KCA har vært borti 15–20 saker som handler om bortvisningsvedtak, siden han ble klubbleder på heltid i 2009.

Ofte har ansatte tatt til ordet eller varslet om forhold og hendelser som ikke kunden ville skulle se dagens lys, forteller Hegerberg.

– Klausulen og misbruken av den har ført til en fryktkultur. De holder på med bortvisninger uten at de viser til noen grunn. Valg av personale på sokkelen i Norge må ikke avhenge av dagsformen til en mellomleder.

Reaksjon: Equinor åpner for bruk og kast av ansatte, mener Rødt. Nå krever de svar

Magasinet har over en lengre periode og gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra KCA Drilling Norge uten å lykkes, og Vår Energi ønsker ikke kommentere saken. Equinors svar kan du lese lenger ned.

– Svekker oppsigelsesvernet

LO-advokat Edvard Bakke.

LO-advokat Edvard Bakke.

Arkivfoto: Sissel M. Rasmussen

LO-advokat Edvard Bakke har hatt flere saker om bortvisningsklausuler. Han har forståelse for at operatører som Equinor vil kunne godkjenne og eventuelt bortvise nøkkelpersonell.

– Problemet med slike saker er at operatørselskapene tar beslutninger av stor betydning uten at den det gjelder får vite begrunnelsen, får mulighet til kontradiksjon eller til å gi sin side av saken, sier han.

Bakke påpeker at når en bruker slike klausuler er terskelen for å ikke godkjenne eller bortvise noen langt lavere enn saklighetskravet som gjelder for oppsigelser.

– Når arbeidsgiveren, altså operatørselskapenes leverandører, da aksepterer at denne klausulen benyttes, svekkes oppsigelsesvernet til de ansatte. Det er mildt sagt problematisk.

Det er sjelden slike saker kommer til domstolene fordi de ofte ender med forlik.

Frykter store mørketall

Forlikene gjør at klausulene er lite prøvd for retten, samtidig som partene etter et forlik ofte er ilagt taushetsplikt. Hegerberg understreker at det kan være flere ansatte i hans selskap som har blitt bortvist uten at han er kjent med det.

Både fordi det kan være medlemmer som ikke har kontakta klubben og fordi omtrent halvparten av de ansatte ikke er medlemmer.

I rundt halvparten av sakene som Hegerberg har fått på sitt bord siden 2009, har arbeidstakeren blitt flyttet til en annen kunde uten at de var i rettssystemet.

Og ifølge Hegerberg er det Equinor som har brukt klausulen mest.

– Flere av sakene har siden 2009 blitt avgjort med forlik, fram til for to år siden da vi gikk hele veien og fikk Erlend tilbake i krana, sier den tillitsvalgte.

Hegerbergs jobb med bortvisningssaker har gjort at han har blitt kontaktet av mange andre tillitsvalgte med samme problemer. Og spesielt etter at Erlend fortalte sin historie i Magasinet Industri Energi i fjor.

OFFSHORE: I oktober fikk Overvik komme tilbake til kranhuset og Nordsjøen.

OFFSHORE: I oktober fikk Overvik komme tilbake til kranhuset og Nordsjøen.

Privat

– Kan bryte loven

LO-advokat Bakke forstår at leverandørbedrifter er opptatt av å sikre millionkontrakter og et godt forhold til oppdragsgiver for mulige framtidige jobber og kontrakter.

Han advarer likevel mot at slike bortvisningsklausuler kan føre til at arbeidsgivere bryter loven.

– Når leverandøren går til oppsigelse uten å reelt vurdere om kravet til saklig oppsigelsesgrunn i loven er oppfylt, svekker det oppsigelsesvernet og er lovstridig. Det er i strid med arbeidsmiljølovens paragraf 1–9 å innskrenke stillingsvernet på en sånn måte, sier han.

LO-advokaten mener leverandørene må sørge for at det skjer en forsvarlig prosess med innsyn og mulighet til kontradiksjon når kunden vil bruke klausulen for å for eksempel bortvise noen.

Ifølge Bakke er det ikke nytt at arbeidstakernes rettigheter svekkes og forhandles vekk i anbudsprosesser, men i disse tilfellene svekkes stillingsvernet.

Han mener i tillegg at oppdragsgiverne har et selvstendig ansvar for at de som jobber på deres lokasjoner, har gode og trygge arbeidsforhold og et lovlig stillingsvern.

Og kanskje spesielt statseide Equinor med deres posisjon og mulige påvirkningsmakt i bransjen.

– Klausulene er et problem for å sikre stillingsvernet til de ansatte hos leverandørene. Men når de først har de klausulene, har de et ansvar for at det sikres en skikkelig prosess med innsyn, kontradiksjon og en ryddig saksbehandling. Erlends sak viser at det ansvaret tok de ikke, sier advokaten.

Opprettholder klausulene

Equinor er den soleklart største operatøren på norsk sokkel. Det statseide selskapet er blitt framlagt påstandene og kritikken Hegerberg og Overvik kommer med i denne artikkelen.

Pressetalsperson Gisle L. Johannessen har i e-post forklart at de ikke vil kommentere en dom fra en rettstvist der de ikke er part, og at de ikke kommenterer på personalsaker enkeltvis.

På spørsmål om bruken av disse klausulene på generelt grunnlag, skriver selskapet at de har et overordnet ansvar for sikkerheten på deres installasjoner.

De forbeholder seg derfor retten til å påvirke hvem som jobber for dem, enten direkte eller indirekte, med saklig begrunnelse.

Vi følger opp at folk har forventet kompetanse og atferd for at vi skal oppnå en trygg og god arbeidsplass, med en sunn sikkerhetskultur. Dette er ivaretatt i våre kontrakter med leverandører som har personell på våre installasjoner, skriver selskapet i en e-post.

Da Magasinet omtalte saken første gang skrev Johannessen at kontraktene med leverandørene er basert på industristandarder, og at klausuler og regler på dette området ikke har vært endret de senere år.

På spørsmål om hvor mange bortvisningsvedtak selskapet har gjort de siste årene, svarer talspersonen; «Jeg har dessverre ikke mulighet for å telle antall saker for deg».

Han skriver at klausulene ikke brukes ofte, og at når de brukes er det for å håndtere saker som blant annet berører arbeidsmiljø, sikkerhet, likestilling eller etterlevelse av regelverk.

– Hvilke rutiner har dere for å sikre en god og ryddig prosess ved bruk av slike klausuler?

– Vi etterstreber å behandle slike saker grundig og på en måte som ivaretar arbeidsmiljøet og den det måtte gjelde sitt krav om rettferdig behandling, skriver Johannessen.

Dette er saken

Operatørselskaper, som Equinor og Aker BP, drifter oljeplattformer i Nordsjøen.

Operatørene kjøper tjenester av underleverandører, som KCA Deutag, som gjør at de i perioden det er avtalt arbeid har ansatte i fast rotasjon på plattformene.

Når operatørselskapene og leverandørene i oljebransjen blir enige om en jobb som skal gjøres, skrives det en kontrakt mellom dem.

I disse kontraktene kan de også bli enige om ulike klausuler for jobben, for eksempel en såkalt bortvisningsklausul, som åpner for at operatørene kan bortvise leverandørens ansatte fra plattformen.

Utdrag fra kontrakten med Equinor med den aktuelle klausulen:

«When Company has reasonable reason to do so, Contractor shall remove personell performing Work for Contractor».

Kilde: Dommen i Erlend Overviks rettssak mot arbeidsgiver i Hordaland Tingrett

Utdrag fra kontrakten med Vår Energi med den aktuelle klausulen:

«COMPANY shall have the right to require (in writing and stating the reasons therefore) CONTRACTOR to remove any personell assigned to the WORK who do not conduct themselves properly or who are unqualified or negligent in performing their respective tasks».

Kilde: Dommen i Erlend Overviks rettssak mot arbeidsgiver i Hordaland Tingrett

03.10.2023
07:00
10.10.2023 11:13

Dette er saken

Operatørselskaper, som Equinor og Aker BP, drifter oljeplattformer i Nordsjøen.

Operatørene kjøper tjenester av underleverandører, som KCA Deutag, som gjør at de i perioden det er avtalt arbeid har ansatte i fast rotasjon på plattformene.

Når operatørselskapene og leverandørene i oljebransjen blir enige om en jobb som skal gjøres, skrives det en kontrakt mellom dem.

I disse kontraktene kan de også bli enige om ulike klausuler for jobben, for eksempel en såkalt bortvisningsklausul, som åpner for at operatørene kan bortvise leverandørens ansatte fra plattformen.

Utdrag fra kontrakten med Equinor med den aktuelle klausulen:

«When Company has reasonable reason to do so, Contractor shall remove personell performing Work for Contractor».

Kilde: Dommen i Erlend Overviks rettssak mot arbeidsgiver i Hordaland Tingrett

Utdrag fra kontrakten med Vår Energi med den aktuelle klausulen:

«COMPANY shall have the right to require (in writing and stating the reasons therefore) CONTRACTOR to remove any personell assigned to the WORK who do not conduct themselves properly or who are unqualified or negligent in performing their respective tasks».

Kilde: Dommen i Erlend Overviks rettssak mot arbeidsgiver i Hordaland Tingrett
Mest lest

Kronikk

En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.

En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.

Gorm Kallestad / NTB

Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Colourbox

Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert

Hanna Skotheim

Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før

REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.

REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.

Jan Inge Haga

30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Jan Inge Haga

Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

Jan-Erik Østlie

Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

Tormod Ytrehus

Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over

Eirik Dahl Viggen

– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Colourbox

Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Jan-Erik Østlie

Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

Ole Martin Wold

LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Ole Palmstrøm

Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

Hanna Skotheim

Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?

JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.

JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.

Morten Hansen

Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok

Martin Guttormsen Slørdal

Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen

Lina Winge

– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Werner Juvik

Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere


Flere saker