JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skiftarbeid:

Forsker på skiftarbeid: Her svarer de ansatte på undersøkelser hver dag

Alle aluminiumsverkene til Hydro i Norden skal delta i forskning. Målet er å utvikle skiftplaner som reduserer risiko for sykdom og ulykker.
KREVDE UNDERSØKELSE: Hovedverneombudet Yngve Eriksen ved Hydro Karmøy forteller at Industri Energis tillitsvalgte i Hydro har stått på for å få nye undersøkelser av helsa til skiftarbeiderne.

KREVDE UNDERSØKELSE: Hovedverneombudet Yngve Eriksen ved Hydro Karmøy forteller at Industri Energis tillitsvalgte i Hydro har stått på for å få nye undersøkelser av helsa til skiftarbeiderne.

Jan Inge Haga

tonje@lomedia.no

Hovedverneombudet Yngve Eriksen ved Hydro Karmøy understreker at det å jobbe skift «tar av helsa», og det har derfor vært viktig for Industri Energi i Hydro å få på plass en kartlegging av helsa til skiftarbeiderne.

– Det er ikke gjort så mange undersøkelser av helse og skiftarbeid. I Norge har vi voldsomt gamle undersøkelser, sier Eriksen.

Pilotprosjekt på Karmøy

Industri Energis tillitsvalgte i Hydro og arbeidsgiveren ble enige om å bruke Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) som uavhengig part til å gjennomføre undersøkelsene.

De er i gang med et pilotprosjekt på Hydro Karmøy og ved et verk i Sverige.

– Det er voldsomt individuelt hvordan vi reagerer på skiftarbeid, understreker verneombudet.

På Hydro Karmøy er 110 ansatte i gang med å svare på enkle sms-undersøkelser hver dag.

Les også: Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig

Ruller ut i Norden

Forskningen skal gjennomføres ved aluminiumsverk i Norge, Sverige og Island.

Prosjektet skal kartlegge risikoen for helseproblemer og ulykker knyttet til fatigue og nedsatt kognitiv funksjon som følge av skiftarbeid og fysisk og kjemisk eksponering, ifølge STAMI.

En rekke korttidsstudier skal undersøke søvn og søvnkvalitet som mål for restitusjon og hvile, forandringer i spytt knyttet til døgnrytmeforstyrrelse ved nattarbeid, endringer av reaksjonstid som følge av tretthet og slitenhet og smerter i muskler og skjelett.

Det gjennomføres også en studie fram til 2040. Der skal langtidseffekten for arbeidstakerne kartlegges.

Bærekraft-sjef Geir Schefte i Hydro Aluminium gleder seg til å få resultater fra arbeidet.

– Vi er opptatt av helsa til ansatte og interessert i å lære og å forebygge uhelse. Dette arbeidet gjør vi i tett samarbeid med tillitsvalgte, verneombud og leger, sier han.

Forsker: «Skiftarbeidere er mer utsatt for muskel- og skjelettplager»

Avhengig av skift

Schefte sier at aluminiumsindustrien er helt avhengig av at folk jobber 24 timer i døgnet 365 dager i året.

– Det er den eneste måten å drive aluminiumsproduksjon på. De ansatte produserer flytende metall, og det er ikke noe du kan skru av og på, sier han.

Hydro er etablert i en rekke industribygder i Norge. På steder som Høyanger, Årdal og Sunndal tror Schefte at det er en utbredt forståelse for hva skiftarbeid innebærer, og at folk går inn i jobbene med åpne øyne.

Slik takler du skiftarbeidet: 20 tips fra en søvnekspert

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse