JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gruppesøksmålet mot Aker BP:

Hege Berit og 230 Aker BP-kollegaer får beholde sluttpakkene

Over 230 ansatte i Aker BP tok i januar ut søksmål mot arbeidsgiveren fordi de ble fratatt avtalte sluttpakker. Nå snur oljegiganten og lar sluttpakkene være.
SLUTTPAKKE: Hege Berit Østgårs og de andre Aker BP-ansatte som tok ut søksmål mot oljeselskapet, får beholde sine skriftlig avtalte sluttpakker etter at selskapet har snudd i saken.

SLUTTPAKKE: Hege Berit Østgårs og de andre Aker BP-ansatte som tok ut søksmål mot oljeselskapet, får beholde sine skriftlig avtalte sluttpakker etter at selskapet har snudd i saken.

Jan Inge Haga

petter@lomedia.no

– Det er helt fantastisk. Men jeg er ikke så overrasket, for jeg var helt overbevist om at denne saken måtte vi vinne, sier Hege Berit Østgård.

Sammen med over 230 andre Industri Energi-medlemmer gikk hun til gruppesøksmål mot arbeidsgiveren Aker BP. Grunnen var at oljeselskapet ville fjerne skriftlige avtalte sluttpakker.

– Vi fikk gjennomslag på alle punkt, og det skulle bare mangle, sier en fornøyd klubbleder Ingard Haugeberg i forbundets pressemelding.

Han leder ABC-klubben i Aker BP, og gjennomslaget han snakker om er forliket som nå er inngått mellom Aker BP og de ansatte som tok ut søksmål.

Ville fjerne skriftlig avtalte sluttpakker

Den norske virksomheten til det internasjonale oljeselskapet BP ble kjøpt opp av Kjell Inge Røkkes Aker i 2016. For Østgård og de andre tidligere BP-ansatte var det viktig at de fikk beholde sine avtalte sluttpakker ved fusjonen.

Da Aker BP ville bryte den skriftlige, personlige avtalen BP-ansatte hadde om sluttpakke i fjor, varslet over 230 ansatte at de gikk til gruppesøksmål mot det de mente ikke var en lovlig endring.

Bakgrunn: Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

Retten ga tidligere i år medhold i at det både var grunnlag for søksmål, og at det kunne gjennomføres som gruppesøksmål.

Oljeselskapet og Industri Energi ble deretter enige om et forlik og vil i fellesskap begjære saken hevet fra Sør-Rogaland tingrett.

– Nå har vi en juridisk bekreftelse på at sluttvederlagsavtalen er en individuell rettighet for den enkelte ansatte akkurat slik vi hevdet, sier klubbleder Haugeberg.

Mye lest: Uføre Bjarne (66) har tapt i alle deler av norsk rettsvesen. Nå håper han på rettferdighet etter 17 år

Pressetalsmann Ole-Johan Faret i Aker BP skriver i en epost at søksmålet kom i en veldig krevende periode for bransjen, med investeringskutt og nedbemanninger. Men sier det var riktig å inngå forliket nå:

– I dag er derimot aktiviteten tilbake på et høyt nivå. I løpet av de neste årene planlegger vi å investere 135 milliarder på norsk sokkel, og da er det spesielt viktig at vi alle drar i samme retning, sier han.

Faret forklarer at de nå har to parallelle ordninger for alle ansatte i selskapet, der «alle ansatte i Aker BP har nå en overgangsordning ved overtallighet basert på alder og lønnsutviklingen til hver enkelt ansatt»:

– De tidligere BP-ansatte fikk ved fusjonen med Aker BP i 2016 med seg en individuell ordning ved overtallighet hvor de mottar et låst beløp som ikke blir regulert. De tidligere BP-ansatte kan likevel velge å ta i bruk den nye, felles overgangsordningen hvis den blir mest gunstig.

Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito) og Lederne knyttet seg også til søksmålet, og Faret bekrefter at det også er inngått forlik med dem.

Mye delt: Kollegaen til Joachim og Robin tok livet sitt: – Folk har blitt flinkere til å spørre hvordan andre egentlig har det

Vanskelig å saksøke egen arbeidsgiver

Klubbleder Haugeberg beskriver saken som veldig tung for de involverte. Han understreker at det å saksøke egen arbeidsgiver ikke er enkelt, men at det her har vært nødvendig:

− Jeg tror mange med meg i dag er glad for å slippe at saken kommer opp i retten, og at den er løst i minnelighet. Det som nå er viktig for oss alle er å komme oss videre, se framover og bygge et sterkt selskap for fremtiden, sier Haugeberg.

For Østgård var tiden før det ble en sak for Industri Energi den tyngste, og hun tror saken har påført organisasjonen et sår som det tar tid å hele:

– Vi har jobbet siden fusjonen med å bli ett selskap og én organisasjon. Dette har ikke hjulpet på å bygge en god og positiv kultur i et ungt selskap, sier hun.

Fått med deg denne? Først da Bjørn Steinar fikk et angstanfall på jobb, skjønte kollegene at han trengte hjelp

Sluttpakkene til de tidligere BP-ansatte varierer fra seks til 24 månedslønninger, etter hvor lenge man hadde vært ansatt før fusjonen mellom de to selskapene.

– For meg personlig, som nettopp har bikka 60, gir denne pakken en økonomisk trygghet ved neste nedbemanning. Nå er jeg ferdig med saken og fortsetter med arbeidet mitt som jeg trives godt med. En lite digresjon er at saken har resultert i at jeg er blitt tillitsvalgt i ABC-klubben, avslutter en fornøyd Østgård.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse