Streik på sokkelen:
Lederne anklager Equinor for streikebryteri og trapper opp streiken i Nordsjøen
Lederne har varslet om at de trapper opp streiken fra midnatt 4. oktober. Streik vil ramme produksjonen på seks felt i Nordsjøen, mener Norsk olje og gass.
Gina Krogh-plattformen til Equinor blir berørt hvis Lederne trapper opp streiken.
Ole Jørgen Bratland/ Equinor
tonje@lomedia.no
Ledernes forbundsleder Audun Ingvartsen har varslet Riksmekleren, NHO og Norsk olje og gass om at de fra midnatt 4. oktober trapper opp streiken, skriver forbundet i en pressemelding.
De vil ta ut 18 medlemmer på hver av Equinor-plattformene Gudrun, Gina Krogh og Kvitebjørn. De varsler samtidig uttak av 72 medlemmer på Neptuns Energys Gjøa-plattform.
Norsk olje og gass mener dette kan få store konsekvenser. Slik det ser ut nå må Kvitebjørn og det tilknyttede feltet Valemon, samt Gudrun og Gina Krog, stenge ned. Alle disse er operert av Equinor. Neptunes Gjøa vil måtte stenge ned som følge av uttaket. Det samme gjelder det tilknyttede Vega-feltet som er operert av Wintershall Dea Norge, skriver Norsk olje og gass i en pressemelding.
Arbeidsgiverorganisasjonen understreker at det er risiko for at om lag 8 prosent av den totale produksjonen av olje og gass på norsk sokkel faller bort som følge av det økte streikeuttaket.
Les også: Streik i oljebransjen: Equinor avviser nedstengning av Sverdrup
Anklager Equinor for streikebryteri
LO-forbundet Industri Energi og SAFE kom like før klokken 06 onsdag morgen til enighet med Norsk olje og gass på sokkeloverenskomstene operatør, boring og forpleining.
Det minste forbundet, Lederne, godtok ikke avtalen og tok ut 43 medlemmer på Johan Sverdrup-plattformen i streik.
På tross av streikeuttaket har Equinor varslet at produksjonen ikke er berørt.
– Equinor har etter vår mening ikke fulgt spillereglene i arbeidslivet ved en konflikt ved å omdisponere personell for fortsatt drift på Johan Sverdrup med redusert bemanning og kompetanse. Dermed skapes også en økt risiko for uønskede hendelser, sier Ingvartsen i pressemeldingen.
– Etter vår informasjon, er våre medlemmer flyttet til oppgaver som er mindre kritisk for produksjonen. Om Equinor hadde kjørt den opprinnelige vaktlisten, skulle plattformsjefen blitt nødt til å stenge ned produksjonen. Fra mitt ståsted er dette streikebryteri, utdyper forbundslederen overfor NRK.
(Teksten fortsetter etter bildet)
Forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne mener Equinor og Norsk olje og gass opptrer uryddig.
Lederne
Equinor avviser uryddig håndtering
Morten Eek, kommunikasjonsrådgiver i Equinor, sier til FriFagbevegelse at de ikke kjenner seg igjen i dette.
– Vi etterlever avtalene. Vi har omdisponert personell som følge av at vi har tatt ned prosjektaktivitet. Men de hullene som er i arbeidsplanene på grunn av uttaket, er fortsatt åpne, sier han.
Eek forteller at Equinor vil følge sine rutiner og starte kontrollerte nedstengninger av plattformene som eventuelt blir berørt av opptrappingen av streiken.
– Vi må komme tilbake til hvordan dette berører de øvrige ansatte ved installasjonene, sier Eek.
Les også: Her er den nye lønna til oljearbeiderne
Lederne er heller ikke fornøyd med de økonomiske rammene arbeidsgiversiden fremmet i årets hovedoppgjør.
Krever tariffavtale ved landanlegg
Lederne ønsker tariffavtaledekning for å organisere ansatte på landanlegg. Det fikk de ikke gjennomslag for under forhandlingene.
– Arbeidsgiversiden har ikke vist noen reell vilje til å finne løsning for kravet om avtaleopprettelse. Flere av våre medlemsgrupper flyttes fra sokkel til land. Slik dette har utviklet seg er det umulig for oss å ivareta medlemmenes rettigheter, sier Ingvartsen i pressemeldingen.
Krav om avtaleopprettelse for Ledernes medlemmer i denne kategorien ble første gang sendt til Norsk olje og gass og NHO i april 2017.
– Lederne opplever at arbeidsgiversiden bevisst bruker en strategi som fører til fagforeningsknusing. Det kan ikke aksepteres i norsk arbeidsliv i 2020. Denne streiken kan bli kortvarig om arbeidsgiversiden inviterer til en snarlig løsning som ivaretar det vi har bedt om under forhandlingene og meklingen, sier forbundslederen.
– Lederne krever utvidelse av tariffområdet – noe som ligger utenfor det man kan forhandle om i sokkelavtalen, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass i en pressemelding.