JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Karantene for oljearbeidere bosatt i utlandet:

Marianne sitter 10 dager i hotellkarantene før jobb. Nå ber oljebransjen om at tiden i karantene kuttes til seks dager

Norsk olje og gass, Industri Energi, Norsk Industri med flere ber helseministeren korte ned karanteneperioden fra ti til seks dager for oljearbeidere som bor i utlandet.
Medic Marianne Bertelsen er bosatt i Danmark og er blant dem som har brukt mange uker av fritiden sin på å sitte i karantene på hoteller i Norge før utreise til arbeidsplassen offshore.

Medic Marianne Bertelsen er bosatt i Danmark og er blant dem som har brukt mange uker av fritiden sin på å sitte i karantene på hoteller i Norge før utreise til arbeidsplassen offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

tonje@lomedia.no

Industri Energi, Fellesforbundet, Norsk olje og gass, Norsk Rederiforbund og Norsk Industri skriver i et brev til helseminister Bent Høie datert 26. november at det er «et sterkt behov for endringer i gjeldende regelverk for arbeidsreisende som ankommer Norge for å arbeide på innretninger på norsk sokkel».

«Arbeidstakerne opplever nå situasjonen som alvorlig og vanskelig, og mange arbeidstakerne befinner seg i praksis mer eller mindre i en situasjon med konstant form for karantene i sin fritid», heter det i brevet.

Les også: Marianne sitter ulønnet i hotellkarantene før jobb

Foreslår seks dagers karantene

– Det foreligger imidlertid et klart ønske fra en samlet bransje om at karantenetiden kan kortes ned til 6 døgn, i kombinasjon med to negative tester for SARS-CoV-2 (PCR-tester) etter ankomst til Norge, står det i brevet.

Det foreslås at første test tas i løpet av første døgn etter ankomst Norge og andre test tas siste døgn før utreise til sokkel, og utreise til sokkel skal da tidligst skje sjette døgnet etter ankomst Norge.

Organisasjonene skriver videre at det siden februar 2020 kun har blitt registrert rundt 10 tilfeller av koronasmitte offshore.

Dette på tross av at det skjer 3–4000 mannskapsskifter per uke ut til norsk sokkel, og at de ansatte er bosatt rundt i hele landet og i utlandet.

– Helse- og omsorgsdepartementet vurderer nå den videre oppfølgingen av brevet fra Norsk olje og gass med flere, skriver departementet i en epost.

Les også: Oljearbeider Bente savner det sosiale på jobbturene: – Nå går det stort sett i arbeid, spising og soving

Ansatte har opptil 70 karantenedøgn

I brevet pekes det på at det finnes eksempler på oljearbeidere som allerede har om lag 70 døgn i karantene hittil i år.

– Mange er bekymret for den psykososiale belastningen som karanteneregimet medfører for disse arbeidstakerne, står det i brevet.

Det inkluderer innreisekarantene til Norge og deretter innreisekarantene til hjemlandet etter endt sokkelopphold.

Det pekes på at det er særlig slitasje på grupper som helikopterpiloter, redningspersonell og sykepleiere, der en relativt stor andel er arbeidstakere bosatt i utlandet.

Les også: Industri Energi krever kompensasjon til oljearbeidere som sitter i karantene uten lønn

Bekymret for ansattes helse

Organisasjonene bak brevet mener det er nødvendig å ha et regime som er bærekraftig og som kan etterleves over lengre tid.

– Det rapporteres om stor belastning og slitasje på enkelte personellgrupper, og vi er bekymret for hvilke konsekvenser den gjentatte karanteneslitasjen kan få både for den enkelte, men også for det totale risikobilde, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi, som tok initiativ til brevet.

(Teksten fortsetter etter bildet)

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi er bekymret for de ansattes helse og sikkerheten offshore.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi er bekymret for de ansattes helse og sikkerheten offshore.

Tonje Paulsen Solem

Organisasjonene skriver at de i økende grad mottar varsler fra arbeidstakere og selskaper om at de nye reglene for innreisekarantene på 10 dager for arbeidstakere bosatt i utlandet, påvirker den enkeltes helse i negativ retning.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse