JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ConocoPhillips Ekofisk:

Oljearbeider Bente savner det sosiale på jobbturene: – Nå går det stort sett i arbeid, spising og soving

Mekaniker Bente Svåsand savner minglingen på plattformen om kveldene. På grunn av kronarestriksjonene går det stort sett i arbeid, spising og soving i periodene hun er på jobb.
SAVN: Arbeidsmiljøet blir påvirket av koronarestiksjonene offshore, mener mekaniker Bente Svåsand.

SAVN: Arbeidsmiljøet blir påvirket av koronarestiksjonene offshore, mener mekaniker Bente Svåsand.

Jan Inge Haga

tonje@lomedia.no

Svåsand jobber for ConocoPhillips på Ekofisk Kilo og Bravo i Nordsjøen. Det er en liten plattform med rundt 80 ansatte, hvorav 5 er kvinner. Hun kaller dem for sin familie nummer to. Men etter at koronaen kom i mars, har restriksjonene satt begrensninger for storfamilien.

– Nå er jeg mest sammen med de tre andre mekanikerne til ConocoPhillips, og det er jo bare menn. Jeg trives veldig godt i jobben, men nå savner jeg det sosiale på kveldene og de faste badstukveldene som vi jentene hadde tre ganger hver tur, sier Svåsand.

Marianne sitter ulønnet i hotellkarantene før jobb

Badstua er stengt, og den populære bingoen på lørdagene har blitt erstattet med radiobingo på lugaren. Det har blitt en ny hverdag.

– Jeg som er veldig sosial, synes at turene blir mye lengre, forteller hun.

(Teksten fortsetter etter bildet)

HJEM FRA JOBB: Mekaniker Bente Svåsand har landet på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb i Nordsjøen. Hun synes at den begrensningene på det sosiale legger en demper på jobbturene.

HJEM FRA JOBB: Mekaniker Bente Svåsand har landet på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb i Nordsjøen. Hun synes at den begrensningene på det sosiale legger en demper på jobbturene.

Jan Inge Haga

Godt treningsmiljø

Mekanikeren har jobbet på plattformen som mekaniker i fem år. Det er variert arbeidshverdag med vedlikehold, tette doer, vaktmestertjenester, smøring av ventiler og tetting av lekkasjer. Hun går fast med en annen mekaniker, og selve arbeidsdagen er ganske normal.

– Om vi skal bære noe tungt sammen må vi kanskje bryte enmetersregelen, men vi prøver å ta forholdsregler, forteller Svåsand.

Nordsjø-kokken John får mer jobb under koronakrisa

Normalt sett er har de ansatte en halvtime crossfit-trening etter arbeidstid hver dag, utenom søndagene hvor det er 30 minutter med yoga i stedet.

– Vi er en treningsplattform og har vunnet treningspriser for arbeidsplassen. Det er noe av det jeg savner. Nå er det maks fire i trimrommet, og vi skal helst ikke blande faggrupper, forteller hun.

Selv pleide hun ofte å sitte i fellesområdet etter arbeidsdagen å strikke, prate og spille spill før koronapandemien kom.

– Jeg merker veldig det sosiale, men det er jo mange som også vanligvis går på lugaren etter skiftet og har behov for å hvile etter en 12 timers arbeidsdag, sier hun.

Mye lest: Svein Atle følte livet kun var jobb og drikking. Så tok kollegaene grep

Imponert over innsatsen

Hun opplever at oljearbeiderne er veldig forsiktige for å unngå å få korona ut offshore med tanke på konsekvensene.

– Hvis alle ute hadde blitt syke måtte de eventuelt stengt ned hele driften, sier Svåsand.

Mekanikeren mener oljearbeiderne har stor respekt for restriksjonene som er innført og viser respekt for det i messa og ellers.

– Jeg synes at folk er flinke og tar det veldig seriøst. Jeg vet det er noen som synes at det er ubehagelig å fly i helikopteret med munnbind i 1,5 time og får litt klaus, men jeg synes det har gått greit, sier hun.

Svåsand bor i Odda og er redd for å smitte dem som hun er glad i. Hun er derfor veldig forsiktig og har ikke vært på fest på et halvt år.

– Hjemme er det mulig å være sosial, men man må gi beskjed om man føler seg dårlig før man reiser ut. Det er veldig kjekt at de har så tillit til oss, sier hun.

200 yrkesdykkere krever at arbeidsmiljøloven må gjelde for alle i yrket

Trives offshore

Svåsand jobber turnus med to uker jobb og fire uker fri. Hun trives med å jobbe 12 timers vakter når hun først er på jobb, og så ha fritid hvor hun har tid til fjellturer og prosjekter i hjemmet.

– I friperiodene jobber jeg på turisthytte på Hardangervidda, men kunne aldri byttet ut mekanikerjobben offshore, sier hun.

Svåsand var det eneste i venninnegjengen som ikke valgte allmennfag, og hun var det eneste jente i mekanikkerklassen hennes på videregående.

– Jeg tror at jeg trengte det. Jeg fikk veldig gode karakterer på videregående, det hadde jeg ikke på ungdomsskolen. Jeg fant endelig gnisten igjen og så fikk jeg læreplass i Nordsjøen da jeg var 18 år, forteller hun.

Svåsand opplever at hun hele veien har blitt veldig godt tatt imot, og at hun har blitt behandlet likt, både på skolebenken og på arbeidsplassen.

– Det har nok vært noen eldre som har tenkt å herregud jobbe med en dame, men så har det gått en eller to turer så har de beklaget seg- det gikk jo mer enn bra, sier hun.

Podkast: Alenemor Lene (42) fikk ikke full jobb som helsefagarbeider: – Jeg hadde panikk

Opplever god forståelse

Pressekontakt Stig S. Kvendseth i ConocoPhilips sier at tiltakene som er iverksatt, har blitt til i en prosess mellom vernetjenesten, ansatte og selskapet med helsetjenesten basert på nasjonale smittevernanbefalinger fra Folkehelseinstituttet.

– Tilbakemeldingen fra dem som arbeider på Ekofisk, er at tiltakene er på et fornuftig nivå. Det har også vært en tilpassing mellom de tiltakene vi har på land med de vi har offshore, opplyser han i en epost.

Til tross for smittefaren i storsamfunnet, har selskapet så langt unngått korona på deres lokasjoner offshore. Men Kvendseth understreker at de føler at de er godt forberedt dersom dette skulle skje.

– Sosiale restriksjoner for dem som jobber offshore, kan vel til en viss grad sammenlignes med de sosiale restriksjonene for samfunnet for øvrig. Det er restriksjoner, men stort sett går dette veldig greit og uten for store ulemper for de involverte, kommenterer han.

ARBEIDSPLASSEN: Mekaniker Bente Svåsand på Ekofisk Kilo og Bravo, hvor hun blant annet utfører diverse vedlikehold.

ARBEIDSPLASSEN: Mekaniker Bente Svåsand på Ekofisk Kilo og Bravo, hvor hun blant annet utfører diverse vedlikehold.

Privat

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse