Nedbemanning og oppsigelser
Maskinfører ble sagt opp etter 13 år – får over en halv million i erstatning
Tipp Transports saksbehandling ved fjorårets nedbemanning var så graverende feil at bedriften må betale over én million kroner i erstatning til to tidligere ansatte, mener tingretten.
HERØYA: De to Industri Energi-medlemmene jobbet med hjullastere og gravemaskiner for Tipp Transport inne på Herøya Industripark.
Arkivfoto: Kai Hovden
petter@lomedia.no
– Vi er glade for at argumentene vi brukte for disse medlemmene nådde fram i retten, og at denne dommen kan helt tydelig og klart si at arbeidsgiver har et dokumentasjonsansvar, sier forbundssekretær Harald Hageland i Industri Energi.
To Industri Energi-medlemmer ble i fjor sagt opp av sin arbeidsgiver Tipp Transport, på grunn av nedbemanning.
Nå har Nedre Telemark tingrett gitt de ansatte seieren mot sin tidligere arbeidsgiver, og Tipp må betale 610 000 og 495 000 kroner til de to tidligere ansatte.
– Dommen er et godt eksempel på hvordan domstolene vurderer nedbemanningsoppsigelser. I denne saken, som i de fleste saker, avgjøres saken på at arbeidsgiver har gjennomført en altfor dårlig prosess, forklarer LO-advokat Edvard Bakke, som representerte de to ansatte i retten.
Denne skaper debatt: Andreas og kollegaene får ikke etterbetalt lønn: – Vi ble ikke hørt
Saksbehandlingsfeil av graverende karakter
Tipp Transport er et selskap med rundt 125 ansatte som driver med transport på flere områder. De to Industri Energi-medlemmene jobbet i Maskinavdelingen som maskinfører og sjåfør. Avdelingen utfører arbeid med hjullastere og gravemaskiner for andre bedrifter i Herøya Industripark i Porsgrunn.
Da Tipp Transport ble nødt til å nedbemanne i mars i fjor ble de to medlemmene oppsagt, selv om de hadde 12 og 13 års ansiennitet ved bedriften. Etter et mislykket forsøk på å komme til enighet, gikk LO-advokat Edvard Bakke til søksmål på vegne av de to ansatte.
Siden det er tariffavtale ved bedriften, må de legge vekt på ansiennitet i utvelgelsen ved nedbemanning. For å fravike fra ansiennitetskravet, må man ha en saklig grunn.
Mye delt: Nytt håp om erstatning til oljepionerene: – En skammelig håndtering av folk som sliter
I dommen fra Nedre Telemark tingrett peker de på at hele oppsigelsesprosessen har vært lite gjennomsiktig, og at de to oppsagte ikke har fått mulighet til kontradiksjon:
«På denne bakgrunn finner retten at det foreligger saksbehandlingsfeil av så graverende karakter at det ikke er mulig å kontrollere og etterprøve utvelgelsen».
– Det som blir avgjørende her, er at saksbehandlingen er for dårlig. Når den er for dårlig, så vet man ikke om arbeidsgiver har riktig og faktisk grunnlag for å fravike ansienniteten. De benytter seg av skjønnsmessige, subjektive begrunnelser som det er umulig å etterprøve, sier LO-advokat Bakke.
Hageland fra forbundet mener dommen viser at det ikke er fritt fram for arbeidsgiverne å plukke ut de man ikke liker ved en nedbemanningsprosess:
– Det skal være etterprøvbart i alle ledd, begrunnes og kunne gjøres rede for. Dersom ikke det er gjort, er det såpass dårlig saksbehandling, at det i seg selv er fellende for arbeidsgiver, sier Hageland.
Fikk du med deg denne? Oskar (85) jobber fortsatt på verkstedet: – Jeg har ikke tenkt på noen sluttdato
(Saken fortsetter etter bildet)
KRAV: Harald Hageland i Industri Energi er glad for dommen, og mener den sender et tydelig signal om dokumentasjonskrav for arbeidsgivere ved nedbemanning.
Industri Energi
Daglig leder Morten Natedal i Tipp Transport har ikke fått satt seg skikkelig inn i dommen ennå, men sier at troen på at det er rett med faste stillinger har fått seg en knekk:
– Vi forstår stadig bedre hvorfor bedrifter leier inn arbeidskraft, og har vikarer, istedenfor å ansette dem i faste stillinger. Og det er litt trist å erkjenne at vi har tatt feil på det feltet. Vi har fram til nå bestrebet oss på å ha faste stillinger. Det er også rart fra vårt ståsted at ansiennitet trumfer alt annet, skriver han i en epost.
Man har én måned fra man får dommen til å eventuelt anke avgjørelsen. Natedal og Tipp Transport vet ikke ennå om de tar det videre eller ikke.
Mye lest: Victoria (23) fikk beskjed om å ikke sminke seg når hun skulle på intervju
Håper på bedre skolering av medlemmene
Hageland tror dommen vil gjøre flere arbeidsgivere bevisst på hvordan slike prosesser skal foregå på riktig vis, og at denne dommen i det minste vil være et godt lærestykke.
– Jeg regner med at arbeidsgiverorganisasjonene vil prøve skolere medlemmene sine på en bedre måte, når dommen blir kjent. Det vitner om en manglende kunnskap og kompetanse når det kommer til nedbemanning, sier Hageland.
Med over et år med pandemi og permitteringer, kan det komme runder med nedbemanninger i flere bedrifter utover året. Da er det viktig å vite hvilke rettigheter og krav man har som ansatt.
– Tillitsvalgte skal ivareta medlemmene i bedriften, så de må sørge for at de har påvirkning på prosessen og at den enkelte overtallige får begrunnelse og mulighet til kontradiksjon, altså rett til å korrigere bedriftens faktiske grunnlag, forteller LO-advokat Bakke.
Debatt: – Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Krav og rettigheter ved nedbemanning
Nedbemanningsprosesser skjer som regel på et saklig grunnlag, og det er heller i utvelgelsesprosessen at konfliktene og rettstvistene utspiller seg.
– De tillitsvalgte må være aktive i slike nedbemanningsprosesser. Delta i drøftinger, komme med innspill og sørge for at prosessene blir gjennomført på en forsvarlig måte, ifølge Bakke.
I en slik prosess har man også rett og krav på en del dokumentasjon og innsyn. Man har blant annet rett på en helt konkret begrunnelse for hvorfor man er sagt opp:
– Bedriften skal foreta reelle sammenligninger, så man har rett til å vite hvordan en selv er blitt vurdert og hvordan de man konkurrerer mot har blitt vurdert, forklarer Bakke.
Blant de viktigste kriteriene som forbundene ofte løfter fram i slike konflikter er avtalen om at ansiennitet skal være utgangspunktet, som står i Hovedavtalens §8-2. LO-advokatene har skrevet om alle krav og rettigheter ved en nedbemanning i denne artikkelen.