JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PIONERER: Oljearbeiderne som var med på starten av Norges oljeeventyr håper Stortinget nå vil gi dem erstatning og anerkjennelse for de harde forholdene de arbeidet under.

PIONERER: Oljearbeiderne som var med på starten av Norges oljeeventyr håper Stortinget nå vil gi dem erstatning og anerkjennelse for de harde forholdene de arbeidet under.

Håvard Sæbø

Nytt håp om erstatning til oljepionerene: – Mange har fått skader fra en cocktail av kjemikalier, sier FrP-politiker

Politikere på både venstre- og høyresiden har tatt pioneroljearbeiderenes sak opp i Stortinget. Nå kan endelig en erstatning for yrkesskader være innen rekkevidde for pionerene.24.03.2021
10:37
24.03.2021 10:37

petter@lomedia.no

– Jeg ble opprørt da jeg fant ut hvordan mange norske pioneroljearbeidere har blitt behandlet, mange har blitt syke og fått skader fra en cocktail av kjemikalier offshore, og oljeselskapene har dekket over det, sier stortingsrepresentant Gisle Meininger Saudland fra FrP.

Han fremmet en interpellasjon til stortingsmøtet 11. mars, der han spurte statsråd Torbjørn Røe Isaksen om han ville sette ned en kommisjon for å kartlegge omfanget av yrkesskadde pioneroljearbeidere.

Samme dag fremmet fem representanter fra Arbeiderpartiet et representantforslag om «nødvendige endringer i regelverket for yrkesskade». De ber blant annet om en vurdering av en mulig særordning for oljepionerene inntil nytt regelverk er på plass, i likhet med det blant annet Nordsjødykkerne tidligere har fått.

– Hvorfor er det behov for en egen kommisjon? Er det et stort hull i gjeldende regelverk for yrkesskadde arbeidere som gjør at pionerene i olja ikke omfattes? Da må jo hullet tettes, jo før, jo heller, sa Ap-representant Lise Christoffersen under debatten om Saudlands spørsmål.

Christoffersen reiste også spørsmålet om hvem som skal regnes som pioneroljearbeidere, og dermed omfattes av en eventuell erstatning.

Aktuelt: Over 1100 har søkt Nav om å få godkjent covid-19 som yrkessykdom

Vil være Norge verdig

Pioneroljearbeiderne var med på starten av oljeindustrien, i likhet med nordsjødykkerne. Dykkerne fikk sin oppreising for arbeidsforholdene de ble utsatt for i 2014, men dette omfattet ikke de andre oljearbeiderne som var med på å bygge industrien.

– En kommisjon tror jeg er en god idé. I og med at det lever mennesker i dag som jobbet under disse forholdene, så vil det bety mye for dem å bli tatt på alvor, sier tidligere oljearbeider Ketil Karlsen.

I 1978 begynte Karlsen på borerigg i Nordsjøen. I løpet av ti år på ulike rigger, var han aktiv som tillitsvalgt og verneombud. Senere arbeidet han som HMS-ansvarlig i Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF), forløperen til Industri Energi, og har totalt 30 års erfaring med HMS-arbeid på sokkelen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VERDIG: Tidligere oljearbeider og HMS-koordinator i NOPEF Ketil Karlsen, mener en anerkjennelse til pioneroljearbeiderne vil være oljenasjonen Norge verdig. Bildet er fra 2008.

VERDIG: Tidligere oljearbeider og HMS-koordinator i NOPEF Ketil Karlsen, mener en anerkjennelse til pioneroljearbeiderne vil være oljenasjonen Norge verdig. Bildet er fra 2008.

Karlsen husker godt de tøffe forholdene i det norske oljeeventyrets spede begynnelse.

– Jeg ble selv sendt i land med helikopter to ganger de første to årene. En gang med innslått kinnbein og full av smertestillende, slik at jeg sovnet på flyplassen. Den andre gangen ble jeg syk av å puste inn varm dieseldamp, forteller Karlsen.

I en periode var det én hjemsendelse med helikopter i uka fra riggen der Karlsen jobbet, og sikkerhetskurs ble ikke obligatorisk før etter Alexander Kielland-ulykken, ifølge Karlsen.

– Jeg ble ikke akkurat imponert av sikkerhetskurset, for å si det sånn. Men det var sånn det var, og det har blitt bedre. Jeg ser at veldig mye av det vi har holdt på med både i min tid og senere tid i forbundet, har bidratt til at det har blitt bedre. Men jeg har en opplevelse av, når jeg ser tilbake på det, at som menneske så var du ganske verdiløs.

Den anerkjennelsen pioneroljearbeiderne kan få ved at Stortinget tar opp saken, mener Karlsen er gull verdt. Spesielt med tanke på hvor viktig oljeindustrien har vært for velstanden vi har i Norge i dag.

– Det hadde vært verdifullt hvis Stortinget hadde tatt tak i det. Det hadde gitt oljeindustrien og oljenasjonen et annet bilde. Det å bli anerkjent i den viktigste og mest innbringende industrien vi har hatt i moderne tid, det vil være verdig den nasjonen som vi liker å se oss som.

Les også: Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

Regjeringen: Skal vurdere endringer i yrkesskadelovverket

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen levner ingen tvil om at flere tidligere oljearbeidere kan ha fått helseplager på grunn av forhold i arbeidsmiljøet.

– Vi vet at arbeidsmiljøet i tidlig norsk petroleumsvirksomhet kunne være tøft. Noen oljearbeidere opplever også at de ikke får den oppfølgingen de fortjener. Myndighetene har fulgt opp dette området gjennom mange år gjennom tilsyn, kunnskapsutvikling og utredning og oppfølging av tidligere oljearbeidere, sier Isaksen.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen mener det er utformingen og praktiseringen av yrkesskadeforsikringsordningen de må se nærmere på, og ikke en ny kommisjon eller kompensasjonsordning for oljepionerene.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen mener det er utformingen og praktiseringen av yrkesskadeforsikringsordningen de må se nærmere på, og ikke en ny kommisjon eller kompensasjonsordning for oljepionerene.

Jan-Erik Østlie

Arbeids- og sosialministeren kunne under debatten fortelle at han har vært i kontakt med justisminister Monica Mæland, for å se på mulige endringer i regelverket til yrkesskadeforsikringsloven. Flere av de tidligere oljearbeiderne har slitt med å få sine skader godkjent som yrkesskader, og har dermed heller ikke fått erstatning.

– Derfor er det eventuelt utformingen og praktiseringen av yrkesskadeforsikringsordningen, og ikke en ny kommisjon eller kompensasjonsordning vi må se nærmere på. For å ha et bedre grunnlag for å vurdere dette, må vi oppsummere og systematisere kunnskap, sier Isaksen.

– Hva forventer dere at vil komme ut av dette arbeidet?

– Det er for tidlig å si noe om, men jeg syntes interpellasjonen ga en god diskusjon, svarer ministeren.

Les også: Vidar (68) brakk ryggen på jobb, men får ikke erstatning: – Her har staten sviktet, mener Ap-politiker

(Saken fortsetter etter bildet)

EVENTYRET: Da oljeeventyret startet på 70-tallet, var det tøffe forhold for oljearbeiderne.

EVENTYRET: Da oljeeventyret startet på 70-tallet, var det tøffe forhold for oljearbeiderne.

Håvard Sæbø

Ap vil snu bevisbyrden

I 1990 ble yrkesskadeforsikringen lovfestet. Det innebærer at forsikringsselskaper håndterer saken, dersom en arbeidstaker blir skadet og søker om erstatning.

Det er arbeideren selv som må bevise at skaden de søker erstatning om, skjedde på grunn av arbeidet de har gjort, for eksempel i Nordsjøen.

Ifølge Karlsen har dette vært spesielt vanskelig for dem som fikk løsemiddelskader som følge av jobben.

– Svakheten når det kommer til disse typer skader, var at det ikke var noe system på den medisinske siden som fanget opp de som ble syke av dette. Og det ble dermed ikke loggført. Det har vært vanskelig i ettertid, fordi du ikke har hatt noen tall eller fakta å vise til. Da blir det påstander, og det tjener jo ingen.

De fem Ap-politikerne peker blant annet på denne «omvendte bevisbyrden» i sitt forslag, og vil snu om på dette. Både for pioneroljearbeiderne og dagens oljearbeidere, men også for alle andre arbeidstakere.

– Arbeiderpartiet vil snu bevisbyrden i yrkesskadesaker, ha like rettigheter for menn og kvinner, like rettigheter for norske og utenlandske arbeidstakere, strengere kontroll med useriøse arbeidsgivere, fortalte Lise Christoffersen under debatten.

FrP-representant Gisle Saudland håper den tverrpolitiske enigheten om pionerenes anerkjennelse under stortingsdebatten, vil bære frukter.

– Jeg ønsker ikke at dette skal være en partipolitisk valgkampsak og har selv derfor aldri dratt noen partipolitiske kort. Hvis alle avstår fra det så tror jeg faktisk vi kan avslutte denne saken en gang for alle, og gi de skadde den anerkjennelsen og kompensasjon de fortjener.

Saudland kan ikke si nå om FrP støtter hele forslaget fra Ap, men er opptatt av at de i fellesskap skal finne løsningen for pionerene.

– Forslaget til Arbeiderpartiet omhandler flere ting. Men her er det mange veier til mål, og jeg er rede til å samarbeide med alle gode krefter for å gi en oppreisning til pioneroljearbeiderne, sier FrP-politikeren.

Mye lest: Tillitsvalgt Jørgen jubler: 700 ansatte får etterbetalt årevis med overtidskroner

– En skammelig håndtering av folk som sliter

Karlsen synes det er fint om dette kan føre til en positiv endring både for pionerene og nåværende oljearbeidere.

– Oppmerksomhet rundt disse spørsmålene vil sikkert gi litt annen innstilling fra dem som behandler slike saker. Mye er kjempefint, men noen av dem som håndterer regelverket, synes kun å ha ett stempel å trykke på søknaden, og det står det «nei» på. En skammelig håndtering av folk som sliter, sier den tidligere oljearbeideren.

24.03.2021
10:37
24.03.2021 10:37Mest lest

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

Katharina Dale Håkonsen

Kiwi-ansatte gruet seg til å håndtere panten. Så fant Roy en løsning

Ole Martin Wold

Nav strammet inn bruken av hjemmekontor. Da byttet Elise jobb

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

Kathrine Geard

Finn (75) snudde ryggen til kona et øyeblikk. Det ble starten på en enorm leteaksjon

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Sissel M. Rasmussen

Olav Rune og kollegaene jobber i kulda for å unngå permitteringer

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

Tormod Ytrehus

– LO-leiinga høyrer ikkje på grasrota og tillitsvalde, men følger partipisken

Ingun Alette Mæhlum

Dilani (34) og familien har vært innestengt i kirka i åtte år

Kommentar

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Håvard Sæbø

«Tajik har grunn til å smile. Pensjon fra første krone er en suksess»

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

Hanna Skotheim

Hagen til rusavhengige i Oslo kan forsvinne

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Sidsel Valum

– Tvungen lønnsnemnd er også et nederlag for meg, sier kunnskapsministeren

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

De flyr milliardærer og statsministeren. Nå krever pilotene tariffavtale

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

Ole Palmstrøm

Dette forventer NTL av statsbudsjettet

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Håvard Sæbø

Kampen mot sosial dumping: Her er regjeringens nye tiltak

Debatt

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

André Kjernsli

«Matkøene blir større, og listen over milliardærer blir lengre»

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Tonje Karenina Pettersen/NTL

Navnedebatten i NTL: Nye forslag på bordet

Kronikk

De aller rikeste, som Kjell Inge Røkke, betaler omtrent 11 prosent skatt av inntekten sin, skriver Tiril Halvorsen og Trine Østereng.

De aller rikeste, som Kjell Inge Røkke, betaler omtrent 11 prosent skatt av inntekten sin, skriver Tiril Halvorsen og Trine Østereng.

Lise Åserud / NTB

«Det er ikke rikfolk som betaler mest skatt i Norge»

NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

Gulled Jibril

Flyr må permittere: – Vi tenker på våre kolleger som mottar varsler, sier tillitsvalgt

Debatt

Spørsmålet vi står igjen med er hvor sterk streikeretten er for ansatte i offentlig sektor, skriver Guro Elisabeth Lind.

Spørsmålet vi står igjen med er hvor sterk streikeretten er for ansatte i offentlig sektor, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Bruken av tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken er farlig»


Flere saker