JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljearbeidere tapte sak om kompensasjon for ulønna karantene

De måtte ta av fritiden under pandemien og vil ha betalt. Retten er uenig.
650 oljearbeidere ble pålagt av arbeidsgiver å bruke fritid på karantene under pandemien, uten å få betalt for det. (Illustrasjonsfoto)

650 oljearbeidere ble pålagt av arbeidsgiver å bruke fritid på karantene under pandemien, uten å få betalt for det. (Illustrasjonsfoto)

Arkivfoto: Sissel M. Rasmussen

petter@lomedia.no

I september møttes LO-forbundet IE & FLT (tidligere Industri Energi) og Norges Rederiforbund i retten for den første saken om kompensasjon.

Bakgrunnen var 650 oljearbeiderne som ble pålagt å sitte i karantene på fritida under pandemien.

Det mener forbundet at de skal ha økonomisk erstatning for. Men Sør-Rogaland tingrett er ikke enige.

– Vi er svært skuffet og deler ikke tingrettens syn, sier Karianne Rettedal, advokat og leder for juridisk avdeling IE & FLT på forbundets nettsider.

Bakgrunn: 650 arbeidere krever kompensasjon for ulønnet karantene

Pilotsak med to britiske oljearbeidere

Saken som ble ført i Sør-Rogaland tingrett denne høsten var det første pilotsøksmålet LO-forbundet tar for sine medlemmer.

Det gjelder to britiske oljearbeidere som ble pålagt å sitte i karantene før de kunne reise ut på jobb for riggselskapet Transocean.

Forbundet har krevd økonomisk kompensasjon i form av 12 timer betaling for hver dag de var i innreisekarantene.

Transocean har bestridt kravet og vist til at det er den ansattes risiko og ansvar å stille på arbeidsstedet til utreise.

Tingretten var enig med riggselskapet og arbeidsgiversiden.

– Tingretten har i liten grad vurdert lønnsforholdet, som vi mener omfatter hele arbeidssyklusen. Når du ikke får avviklet avtalt og opptjent fritid utløser det krav på kompensasjon. Tingretten har ikke vektlagt dette, sier Rettedal på forbundets sider.

Fritid i friperioden er en del av kompensasjonen du får etter å ha jobba, etter tariffavtalen.

Vurderer anke

Ifølge advokat Rettedal har ikke retten vurdert «i særlig grad særlig grad hvem som er nærmest til å bære risikoen for kravet om karantene»:

– De berørte satt utelukkende i karantene fordi de skulle møte på arbeid. Arbeidsgiver styrte når karantene skulle gjennomføres og hvordan, sier hun, som ikke er enig med vurderinga av bestemmelsene i tariffavtalen.

– Tariffhistorien og utviklingen i disse er ikke hensyntatt av tingretten.

Nå vil LO-forbundet IE & FLT se gjennom dommen og vurdere å anke den til lagmannsretten.

Les hva Norges Rederiforbund mener om dommen lenger ned i saken.

Måtte bruke fritida i isolasjon og karantene

LO-forbundet organiserer ansatte innen både land- og petroleumsindustri i Norge. Under koronapandemien ble oljearbeidere som jobber ute på norsk sokkel satt i ulønna karantene og isolasjon før de kunne dra ut på arbeidsplassen.

Særlig oljearbeidere som er bosatt i utlandet, hadde under pandemien omfattende, inngripende belastning over lang tid, ifølge forbundet.

Blant dem finnes det mange som jobbet turnus med to uker på jobb etterfulgt av fire uker fri.

Den ulønnede hotellkarantenen og restriksjonene spiste mye fritida de vanligvis har hjemme med familie og venner.

I 2020 intervjuet Magasinet Industri Energi danske Marianne Bertelsen som jobbet som medisinsk ansvarlig, såkalt medic, på boreriggen Maersk Invincible.

Hun fortalte om en psykisk tung periode og etterlyst kompensasjon for tapet av fritid.

Marianne Bertelsen måtte sitte i ulønnet karantene på et flyplasshotell på Sola før hun kunne reise ut på jobb for Mærsk. FriFagbevegelse har ikke fått bekreftet om Bertelsen er med på søksmålet.

Marianne Bertelsen måtte sitte i ulønnet karantene på et flyplasshotell på Sola før hun kunne reise ut på jobb for Mærsk. FriFagbevegelse har ikke fått bekreftet om Bertelsen er med på søksmålet.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Mener dommen er grundig og god

LO-forbundets motpart i saken, Norges Rederiforbund, er naturlig nok fornøyd med hva tingretten falt ned på.

– Tingrettens dom fastslår tydelig at myndighetenes karantenepåbud rettet seg mot den enkelte innreisende, og at Transocean på sin side gjennom dekning av kostnadene med karanteneoppholdene la til rette for de ansattes karantenegjennomføring.

Det uttaler Rederiforbundets advokater Are Gauslaa og Thomas Aa. Rasmussen som representerte Transocean i saken, på deres nettsider.

Videre skriver de at retten gikk grundig til verks og at de ikke fant noe i tariffavtalen som støttet kravet fra arbeiderne.

– Tingrettens dom er grundig, god og etter denne sides oppfatning klart riktig. Vi noterer oss rettens uttalelse om at avgjørelsen ikke har bydd på tvil, sier advokatene.  

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse