JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utflagging av oljejobber

Oljejobben til James flyttes likevel ikke til Dubai

Halliburton varslet i januar at oppgavene til ingeniør James Cameron McGivern skulle gjøres fra Midtøsten. Nå har selskapet snudd.
IKKE TIL MIDTØSTEN: For ingeniør James Cameron McGivern var det aldri aktuelt å jobbe fra De forente arabiske emirater. Han trives med norsk arbeidsliv og kontor i Tananger utenfor Stavanger.

IKKE TIL MIDTØSTEN: For ingeniør James Cameron McGivern var det aldri aktuelt å jobbe fra De forente arabiske emirater. Han trives med norsk arbeidsliv og kontor i Tananger utenfor Stavanger.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

tonje@lomedia.no

En fredag ettermiddag i januar fikk James Cameron McGivern epost om at jobben hans skulle flyttes fra Rogaland til De forente arabiske emirater i løpet av året. McGivern jobber med å optimalisere boreoperasjoner på norsk sokkel, såkalt Advanced Drilling Technology (ADT). Oljeserviceselskapet ville i utgangspunktet flagge ut 30 stillinger fra Norge. Den 18. juli ble det klart at ADT-tjenesten blir i landet.

– De ansatte er veldig godt fornøyd. Det var en god beskjed å gi i sommer. Det var mange som var bekymret for å miste jobbene sine, sier hovedtillitsvalgt Knut Nesland i Industri Energi-klubben i Halliburton.

Bakgrunn: Fikk sjokkbeskjed på e-post: Olje-jobben til James flyttes fra Norge

Ny teknologi

Det har blitt mulig å dele komplekse datamengder fra bore- og brønnoperasjoner i sanntid, og ansatte på land og ansatte på sokkelen kan ha dialog via videokonferanser. Derfor har mange arbeidsoppgaver som tidligere har blitt utført fra sokkelen, blitt samlet ved operasjonssentre på norsk fastland. Bare Halliburton har flyttet 150 arbeidsplasser til fastlandet siden starten av 2000-tallet, ifølge Nesland.

– Vi er ikke imot å flytte oppgaver på land så lenge det er godt arbeidsmiljø for både dem som jobber på havet og på land, sier Nesland

Lønna i selskapet håndteres fra India, men det at oppgaver knyttet til driften skulle flagges ut, reagerte Industri Energi-klubben sterkt på.

– Mange av tjenestene som utføres fra land, har sikkerhetskritiske funksjoner. Vi er på helt feil vei når vi holder på med å sette ut arbeidsplasser på norsk sokkel til andre land, har Nesland tidligere sagt til Magasinet.

Ikke flyttbar

Magasinet intervjuet McGivern etter at det ble klart at oppgavene hans skulle flyttes til Dubai.

– Jeg mener at det er fundamentalt for å kunne gjøre denne jobben at du har erfaring fra boring i Nordsjøen. De kan si at de vil forbedre tjenesten, men alle vet at dette handler om å spare penger, sa han da.

Skotten jobber på Halliburtons hovedkontor i Tananger, utenfor Stavanger. Han har også jobbet på sokkelen. Totalt har han 26 år i norsk oljebransje bak seg.

McGivern var tydelig på at han ikke ønsket å jobbe fra Dubai. Fordi han har lang ansiennitet fryktet han ikke at han kom til å miste jobben, men trodde han hadde kommet til å få andre oppgaver i Halliburton i Norge. Derimot var han bekymret for sine yngre kollegaer da det fortsatt var snakk om å flytte.

Mye lest: Innleide Øyvind tapte i retten – får ikke overtidsbetalt

Skapte engasjement

At Halliburton annonserte at de ville flagge ut arbeidsplasser knyttet til aktivitet på norsk sokkel, skapte stort engasjement. Industri Energi-klubben og forbundet sentralt har hatt en rekke møter om saken, blant annet med ledelsen i selskapet, olje- og energiministeren og oljeselskaper med operatøransvar.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi har flere ganger uttalt seg i saken.

– Selskapene på norsk sokkel har ansvar for å produsere olje og gass på vegne av det norske samfunnet. Og aktiviteten på norsk sokkel skal gi ringvirkninger og arbeidsplasser i Norge. Enhver utflagging av slike arbeidsplasser skal vi kjempe beinhardt imot, har han uttalt på forbundets nettsider.

Tillitsvalgt Nesland kaller saken en lagseier.

– Jeg tror ikke nødvendigvis at bransjen kommer til å slutte å se på muligheter for globalisering, legger han til.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse