Lønnsoppgjøret 2023
Unngikk streik: Dette er den nye lønna til over 4000 oljearbeidere
Ansatte på flyttbare offshoreinnretninger har fått ny lønn etter at meklingen kom i havn i onsdag kveld.
Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.
Saipem
petter@lomedia.no
Industri Energi og Norsk Rederiforbund (NR) ble enige om ny lønn for de ansatte på Flyteriggavtalen.
– Vi har sikret at alle på denne overenskomsten har fått et godt lønnsoppgjør, sier Industri Energi-leder Frode Alfheim i en pressemelding.
Han ledet forhandlingene for LO-forbundet. Forbundene De samarbeidende Organisasjoner (DSO) og Safe er også enige med NR på sine parallelle tariffavtaler.
Økt minstelønn
Resultatet av meklingen er at minstelønnssatsene øker med 6,5 prosent, inkludert feriepenger.
For de som er lønna individuelt i den enkelte bedrift, er lønnstillegget innenfor en minimumsramme på 6,5 prosent. Men de skal uansett være sikra et lønnstillegg på minst 5,2 prosent.
Nattillegget øker med 5,50 kroner til 102,50 kroner i timen, og helligdagsgodtgjørelsen øker med 75 kroner til 2.275 kroner i døgnet.
De nye satsene gjelder fra 1. juni i år.
Flyteriggavtalen gjelder for Industri Energi-medlemmer som er ansatt på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.
LO-forbundet har i underkant av 4000 medlemmer på flyteriggavtalen. De jobber i selskaper som Nobel Drilling Norge AS, Transocean, Odfjell Drilling, Seadrill, Dolphin Drilling, Saipem, Rowan/Valaris, KCA Modu, Archer, Teekay, Sodexo, ESS og 4 service offshore.
Ifølge Alfheim har de presset på for et godt prosenttillegg for at bransjen skal være «konkurransedyktig i kampen om arbeidskraften»:
– Resultatet i årets lønnsoppgjør bidrar til nettopp det. Det gjør riggbransjen attraktiv for ungdom som skal velge karrierevei. Det er nødvendig ettersom bransjen trenger flere folk, forteller han i nevnte pressemelding.
Aktuelt: Det har vært streik i Nordsjøen i nesten tre måneder: – Vi er sjokkert over hva vi blir fortalt
Over 1600 var klare for streik
NR er ikke en del av NHO, og Industri Energi har derfor streikerett i mellomoppgjøret. Siden partene ikke ble enige under forhandlingene i mai, ble det derfor mekling.
Hvis de ikke hadde blitt enige i løpet av gårsdagen, ville over 1600 oljearbeidere bli tatt ut i streik fra i dag.
Siden det er et mellomoppgjør, har det kun vært forhandla om lønn.
Forhandlingsleder for Rederiforbundet og administrerende direktør i AKOFS Offshore, Geir Sjøberg, sier de er fornøyd med å ha blitt enige i en pressemelding:
– Det har vært krevende, men med bistand fra Riksmekleren og konstruktive forhandlinger mellom partene kom vi slutt fram til et resultat i tråd med næringen for øvrig.