JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verket har fått britiske eiere. Ørjan er spent på hva de vil gjøre med hydrogensatsingen

Hjørnesteinsbedriften i Tyssedal jobber for å bytte ut kull med hydrogen i produksjonen. Veien videre blir opp til de nye eierne.
Hovedtillitsvalgt Ørjan Andersson er i utgangspunktet positiv til at Ineos har kjøpt dem opp, men er spent på hvilke endringer det vil få for dem.

Hovedtillitsvalgt Ørjan Andersson er i utgangspunktet positiv til at Ineos har kjøpt dem opp, men er spent på hvilke endringer det vil få for dem.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

tonje@lomedia.no

Tidligere i september ble det kjent at den britiske kjemigiganten Ineos kjøper opp hjørnesteinsbedriften Eramet Titanium and Iron i Tyssedal (ETI) fra Eramet.

Prislappen er på 2,6 milliarder kroner.

Hovedtillitsvalgt Ørjan Andersson i Industri Energi-klubben er spent på hvilke endringer de nye eierne vil gjøre, og da spesielt når det kommer til hydrogenprosjektet deres.

– Et av de viktigste spørsmålene vi har som fagforening, er hva som skjer med hydrogenprosjektet. Slik jeg ser det, så er det vår framtid. Det kan gi økt produksjon og en klimagevinst som er helt hinsides, sier han.

Håper på ny giv

Verket i Tyssedal er produserer råjern og titanslagg til bruk i pigmentindustrien. Omlegging fra å bruke kull til å bruke hydrogen i produksjonen, skal kutte CO₂-utslippene med mellom 80 og 85 prosent.

Andersson håper at Ineos kan komme inn å skape litt ny giv på verket og forteller at medlemmene hans tok imot nyheten om oppkjøpet med glede.

– Oppkjøpet er ennå veldig nytt, men det er positivt at det er en stor aktør i bransjen som har kjøpt oss. Også er det positivt at de satser veldig på HMS. Det har vi også vært gode på, sier han.

Det nye navnet er Ineos Tyssedal.

Mye lest: Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

Verket i Tyssedal jobber for å realiserer et av  de mest spennende hydrogenprosjektene i Norge. Omlegging fra å bruke kull til å bruke hydrogen i produksjonen, skal kutte CO₂-utslippene  deres med mellom 80 og 85 prosent.

Verket i Tyssedal jobber for å realiserer et av de mest spennende hydrogenprosjektene i Norge. Omlegging fra å bruke kull til å bruke hydrogen i produksjonen, skal kutte CO₂-utslippene deres med mellom 80 og 85 prosent.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Trenger tid

Det er ei drøy uke siden oppkjøpet ble kjent, og Ineos jobber med å bli bedre kjent med verket i Tyssedal og få mer detaljert kunnskap om driften, ifølge Jorulf Kyrkjeeide, som tidligere har ledet hydrogenprosjektet i Tyssedal.

– De nye eierne vil sette seg inn i hydrogenprosjektet. I utgangspunktet så skal det videreføres, men det er naturlig at Ineos bruker tid på å sette seg inn i alle detaljer og status i prosjektet, sier Kyrkjeeide.

En beslutning om å bygge fullskala-anlegg kan trolig tas i 2026–2027. Det avhenger av resultatene fra pilot- og demonstrasjonsanlegg.

Verket i Tyssedal har mål om å bli klimanøytral innen 2050. 

Ineos sier i en pressemelding at ETI er et verk av god kvalitet, og at de har et erfarent driftslag. Ineos er eid av Jim Ratcliff, som er Storbritannias nest rikeste mann.

Mye delt: Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse