Psykisk helse:
Arbeidsfolk forteller ikke sjefen at de sliter psykisk
En fersk helserapport viser at bare fjorten prosent av de som opplever psykiske helseutfordring søker støtte hos lederen sin på jobb.
37 prosent av norske arbeidstakere skulle ønske de fikk mer støtte fra arbeidsgiver enn de gjorde sist gang de hadde psykiske helseutfordringer, ifølge ny undersøkelse.
Kniel Synnatzschke
Saken oppsummert
kai@lomedia.no
Så mange som fire av ti nordmenn opplever at psykiske helseutfordringer har påvirket arbeidsevnen.
Men relativt få varsler sjefen.
Nesten halvparten av disse, 47 prosent, søker hjelp hos lege, psykolog eller en annen form for behandling.
Men det er altså bare fjorten prosent som søker støtte hos lederen på jobben.
Arbeidsgiver har et ansvar
Undersøkelsen viser videre at bare sju prosent deler disse utfordringene med en kollega, og så mange som 20 prosent søker ikke hjelp i det hele tatt.
Tallene er hentet fra Nordisk Helserapport 2025. Analyseselskapet Verian har gjort intervjuer med 4.232 personer i de nordiske landene på oppdrag fra forsikringsselskapet If.
1.031 personer fra Norge er intervjuet til rapporten.
– Arbeidsgivere har et ansvar for forebygging av helseproblemer, og for oppfølging av sykmeldte, sier arbeidspsykolog Thomas Tobro Wøien i pressemeldingen.
Han mener ledere har mulighet til å utgjøre en stor forskjell når ansatte sliter psykisk.
– Nøkkelen ligger ofte i godt samarbeid og en god dialog mellom leder og ansatt, sier psykologen.
Mye lest: Nicolai opplevde at systemet svikta da han trengte psykisk hjelp
Her kan du få hjelp
Nødnummeret: Ring 113 ved akutt selvmordsfare.
Nærmeste legevakt:
Telefon 116 117.
Kirkens SOS: Ring 22 40 00 40 eller skriv meldinger på soschat.no.
Røde Kors: 800 33 321.
Mental Helse: 116 123.
sidetmedord.no: Svartjeneste fra Mental Helse via chat.
Arbeidslivstelefonen: 225 66 700. Svartjeneste fra Mental Helse.
Fastlegen: Hvis du sliter med mental helse, kan du også kontakte fastlegen din.
Det skal være trygt å si ifra
Ifs undersøkelse viser at 37 prosent skulle ønske de fikk mer støtte fra arbeidsgiver enn de gjorde sist gang de hadde psykiske helseutfordringer. 20 prosent oppgir at de fikk den støtten de trengte.
– Det hører med til historien at ikke alle i undersøkelsen ønsker støtte fra arbeidsgiver, understreker Tobro Wøien.
Han peker på at mange arbeidsgivere er opptatt av psykisk helse, og at mange er gode på å følge opp ansatte som strever.
– Samtidig er det fortsatt ledere som synes det kan være vanskeligere å forstå psykiske lidelser enn fysisk sykdom, og som kjenner seg usikre på hvordan det er best å gå fram overfor en ansatt som strever psykisk. Det er viktig at ledere gjør det trygt å si ifra, understreker han, og legger til:
– Her kan de legge et godt grunnlag ved å bruke enhver anledning til å si tydelig fra til de ansatte at «er det noe som er vanskelig, så kom til meg, så vil jeg gjøre det jeg kan for å støtte og tilrettelegge for deg», sier psykologen.
Mye lest: Halgeir ble sendt til en krigssone – men arbeidsgiver avfeide traumene
Arbeidspsykolog Thomas Tobro Wøien i forsikringsselskapet If.
if
Se opp for berøringsangsten
Håkon Aasen Bjerkeli er forbundssekretær med spesialfeltet HMS i Forbundet Styrke. For ham, og forbundet, har psykisk helse i lengre tid vært et sentralt tema.
– Vi har jobbet parallelt i to spor. Det ene har vært å få på plass regler for det psykososiale arbeidsmiljøet, noe vi har fått til i samarbeid med LO. Det andre har vært oppmerksomhet rundt psykisk helse, som ikke nødvendigvis er arbeidsgivers ansvar men som selvsagt er helt avgjørende for at folk skal kunne fungere, forteller Bjerkeli.
Han mener det ligger et stort potensial i å ivareta arbeidstakere som opplever mindre gode dager, og løsningen er som oftest ikke at vedkommende bli sittende hjemme med sykmelding.
– Jo lenger du blir sittende hjemme, dess vanskeligere kan det bli å komme tilbake på jobb. Derfor er det viktig at kollegaer og ledere viser at de ønsker deg med på laget, mener Bjerkeli.
Utfordringen kan være at mange ledere opplever hva han beskriver som en berøringsangst i møte med ansattes psykiske utfordringer.
– Da er det viktig å være klar over at noen har sin eneste sosiale arena nettopp på jobb, minner han om.
Aktuelt: Per vil fange opp de som sliter på jobb
Sju tips til ledere
• Vær et medmenneske, ikke en behandler. Når du skal ta initiativ til en samtale med en ansatt som strever, ha som utgangspunkt at dere skal ha en god samtale. Profesjonell hjelp må den ansatte få fra andre. Det er ikke din oppgave.
• Skap trygge rammer for samtalen. Fortell hvorfor du ønsker en samtale på forhånd, og gjennomfør den på en tid og et sted der dere kan være i fred og ro.
• Lytt før du gir råd. Du trenger ikke å ha alle svarene med en gang. Det viktigste er først å få en oversikt over utfordringer og muligheter, og invitere til åpenhet. Vær en god lytter.
• Hold fokus på det som er relevant for jobben. Hvis problemene er knyttet til privatlivet, er det nok å si at du forstår at det kan være en belastning.
• Vær tydelig på at medarbeideren er ønsket. Vær tydelig på at du gjerne vil ha medarbeideren i arbeid, og at du vil gjøre det du kan for å bistå. Vær gjerne raus med tilrettelegging i starten, så medarbeider opplever seg sett og forstått – og får tillit til deg som leder.
• Planlegg tilrettelegging sammen. Spør medarbeideren hvilke arbeidsoppgaver som er overkommelige, og hvilke det er motiverende å beholde. Hvis dere planlegger tilrettelegging sammen, sikrer du at medarbeider er involvert og mest mulig motivert.
• Gjør så godt du kan. Mange ledere er bekymret for om de tar godt nok vare på medarbeidere som sliter. Om du gjør så godt du kan, er det sannsynligvis godt nok. Vær åpen, og still gjerne spørsmål som «Hva skal til for at jeg skal være den beste lederen for deg framover?».
Kilde: Arbeidspsykolog Thomas Tobro Wøien i forsikringsselskapet If
I ferd med å snu
– Utfordringen i dag, og framover, er hvordan vi kan sørge for at folk orker å stå i jobb gjennom et langt arbeidsliv. Dette arbeidslivet er det i tillegg varslet at må bli lenger, sier Bjerkeli.
Innen fysisk tilrettelegging har vi kommet langt i det norske arbeidslivet, men det gjenstår fremdeles en god del arbeid innen det psykiske.
– Vi har fjernet de tyngste løftene, og det er ikke lenger ledere som er redde for å ta tak i fysisk tilrettelegging. Men når det kommer til psykisk uhelse blir det annerledes for mange. Da kreves det en følelsesmessig involvering du ikke nødvendigvis er komfortabel med, og som er noe helt annet enn å skaffe en hev/senk-pult eller ny type vernesko, påpeker han.
Heldigvis opplever Bjerkeli at mye er på glid.
– Det har blitt mer akseptert å snakke om psykiske plager, og det er spesielt godt å se denne utviklingen i et industritungt forbund som Styrke. Det er ikke nødvendigvis de som snakker om psykiske plager som har dem selv, men de skal være der for å hjelpe kollegaene som sliter, sier han.
Åpenhet og tillit mellom ansatt og leder er avgjørende for å lykkes på veien videre, slik at arbeidsgiver skaper et rom en kan fungere i på arbeidsplassen, selv når det er tunge dager.
Psykisk helse: Sjefen hjalp Iselin tilbake i jobb
Håkon Aasen Bjerkeli i LO-forbundet Styrke mener det ligger et stort potensiale i å ivareta arbeidstakere som opplever mindre gode dager.
Frode Ersfjord / Styrke
Innsats som vil lønne seg
Det store spørsmålet er selvsagt hvordan en lykkes med å ivareta psykisk helse på jobb. Bjerkeli har tro på eksempelets makt i den sammenheng.
– Ser du at en kollega som sliter blir godt ivaretatt dersom han eller hun våger å åpne seg for sjefen, er sjansen større for at du vil velge det samme dersom det gjelder deg, sier han.
Et inkluderende arbeidsliv på alle områder er målet, noe som også i stor grad handler om å ivareta de som faller utenfor.
– Dette ser vi også gjennom forbundets arbeid med dysleksivennlig arbeidsplass, som nå blir landsdekkende. Når det først blir åpenhet om en utfordring, er sjansen større for mer åpenhet totalt sett, mener Bjerkeli.
Og innsatsen lønner seg, for både den enkelte bedrift og samfunnet.
– Ivaretar du dine ansatte, og sørger for at de har et trygt, godt og inkluderende arbeidsliv, bli de værende. Samtidig sørger det for at flere står i jobb, noe vi er helt avhengige av for å opprettholde velferdssamfunnet, understreker Bjerkeli.

Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Nå: 0 stillingsannonser