JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanning

Ingen løsning i sikte for innleide oljearbeidere

To innleide oljearbeidere har krevd like lønns- og arbeidsvilkår som de fast ansatte. Men før saken blir avgjort i Høyesterett, blir den sendt til Europa.

Leif Martin Kirknes

kai@lomedia.no

Saken til de innleide arbeiderne, som er medlemmer av LO-forbundet Styrke, var oppe til behandling i Høyesterett i desember 2024.

De gikk til sak etter å ha fått lavere lønn enn kollegaene som var fast ansatte.

Hvilken lov skal gjelde?

Stridens kjerne er virkeområdet for arbeidsmiljøloven og skipsarbeidsloven. Forbundet Styrke mener det må tas utgangspunkt i virksomheten du er ansatt i, noe som i denne sammenhengen vil si bemanningsselskapet Saga Subsea.

– Våre medlemmer er ikke sjøfolk og er ikke ansatt i en virksomhet som driver sjøfart. Vi mener det er arbeidsmiljøloven som regulerer deres arbeidsforhold og de har krav på likebehandling i tråd med dette, har Karianne Rettedal, leder for juridisk avdeling uttalt tidligere om saken.

Etter at forhandlingene var avsluttet, ønsket retten at partene skulle gi sitt syn på ytterligere spørsmål. Fristen ble satt til 10. januar. Nå viser det seg at arbeiderne får forlenget ventetiden ytterligere.

Bakgrunn: Oljearbeidere fikk lavere lønn enn kollegaene

EFTA-uttalelse

Etter fristens utløp i januar har vi igjen kontaktet Høyesterett for å få vite når det kan forventes en avgjørelse.

«Høyesterett besluttet i januar at det skal innhentes en rådgivende uttalelse fra EFTA-domstolen om hvorvidt vikarbyrådirektivet gjelder for sjøfolk. Det arbeides med henvendelsen til EFTA-domstolen nå, og partene i saken vil få anledning til å gi innspill», svarer informasjonssjef Ida Dahl Nilssen i en e-post.

Dermed ser det ut til at det kan gå lang tid før noen avgjørelse ligger på bordet.

EFTA står for European Free Trade Association, eller Det europeiske frihandelsforbund på norsk.

EFTA-domstolen ble i sin tid opprettet av Norge og de andre EFTA-landene som ble en del av EUs indre marked i 1994 gjennom EØS-avtalen.

Domstolen har sitt sete i Luxembourg, og består i dag av dommere fra hvert av medlemslandene Norge, Island og Liechtenstein.

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse