JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Oljelederne tapte kampen om betalt overtid: – En gedigen skuffelse

Enkelte ledere har jobbet 200 timer i overtid i løpet av et år og krevde kompensasjon. Nå har Arbeidsretten gitt sin dom i saken.
Klubbleder for oljelederne, Andreas Julseth, er tydelig skuffa over dommen fra Arbeidsretten.

Klubbleder for oljelederne, Andreas Julseth, er tydelig skuffa over dommen fra Arbeidsretten.

Jan Inge Haga / Arkiv

Saken oppsummert

petter@lomedia.no

Siden 2018 har de kjempet for å få kompensasjon for overtida de har måttet jobbe.

Denne uka kom avgjørelsen fra Arbeidsretten for 15 offshore-ledere.

– Det er en gedigen skuffelse, sier klubbleder Andreas Julseth i den lokale Styrke-klubben om avgjørelsen.

Retten har ikke gitt lederne medhold i saken.

200 timer overtid

Lederne det er snakk om jobber på offshore-innretningen Hanne Knutsen, også kjent som Martin Linge B, for rederiet Knutsen OAS ML.

De har stillinger som kaptein, maskinsjef, overstyrmann og forpleiningssjef.

De har hatt en lønn rett over minstelønna, men har individuelt avlønnede stillinger og har frihet til å planlegge arbeidsdagen. Dermed får de ikke betalt for overtid.

Det betyr ingen kompensasjon for blant annet overtid, arbeidets kompleksitet, ansettelsestid og ansvarsområder.

Noen av lederne har registrert opptil drøye 200 timer overtid i løpet av et år uten kompensasjon, forteller klubbleder Julseth.

Det mente klubben var i strid med tariffavtalen, og tok bedriften til Arbeidsretten.

Nå har altså retten avgjort at dette var helt i orden og gitt bedriften medhold.

Dette sier dommen

I Arbeidsrettens dom skriver de at Flyteriggavtalens punkt 4.1, som lederne jobber under, ikke gir bedriften noen plikt til å lønne de individuelt avlønna noe høyere enn minstelønnssatsene.

Retten skulle kun ta stilling til om den fastsatte lønna var innenfor punkt 4.1 i avtalen – ikke hvor mye de faktisk fikk betalt.

«Etter rettens syn forelå det spesielle omstendigheter da lønna for de individuelt avlønnede ble fastsatt. Disse omstendighetene, samt de øvrige faktiske forholdene i saken, kunne etter rettens syn forklare det lønnsnivået virksomheten la seg på», skriver de.

Retten viste også til at lønnsnivået for de individuelt avlønna i bedriften ligger 10–15 prosent over minstelønna.

Veldig skuffa klubbleder

Julseth og klubben hadde et mål om å få justert opp lønna til de aktuelle lederne, samt etterbetaling for tapt overtid med saken i Arbeidsretten. Men slik gikk det ikke:

– Det er en gedigen skuffelse for de individuelt avlønna at rederiet får medhold i at det er greit å betale minimumslønn, til tross for at de i perioder har jobbet over 50 timer overtid på to ukers tur offshore, sier klubblederen.

I 2018 ble nemlig lønna til ledere satt rett over minstelønn, uten at de tok hensyn til kravene i Flyteriggavtalen, ifølge klubbleder.

Ifølge denne tariffavtalen er minstelønnssatsene basert på et gjennomsnittlig årsverk på 1460 timer. Dette reflekterer ikke ledernes faktiske arbeidsmengde, ifølge Julseth. 

– Hadde en tariffert jobbet like mye overtid som de individuelt avlønnede, ville de fått betydelig mer i lønn, sa han i en tidligere sak.

Ifølge tall fra Forbundet Styrke, tjente en stabilitetssjef i rederiet rundt 10.000 kroner mindre i måneden enn gjennomsnittet i næringen.

Kan ha ringvirkninger for flere

Seksjonsleder for tariff/kollektive saker i Forbundet Styrke, Jørn Erik Bøe, sier i en kommentar at de legger merke til at Arbeidsretten har valgt å legge vekt på Rederiforbundets syn i saken, «mens de har helt sett bort fra forbundets tanker knytta til bestemmelsene om individuell avlønning».

– Systemet med individuell avlønning har fungert i 30 år. Når vi nå er kommet dit vi er kommet, må vi vurdere om den enigheten vi trodde vi hadde, faktisk er en enighet lenger, sier han, og legger til:

– Dette kan ha ringvirkninger for andre individuelt avlønna, utover de 15 denne saken gjelder.

Siden dette er en sak i Arbeidsretten, finnes det ingen ankemulighet for Styrke og dommen blir derfor stående.

Tilfreds med dommen

Det er totalt 15 ledere det er snakk om, hvor 10 av dem er medlemmer hos Julseth og Styrke. I løpet av de sju årene saken har tatt, har det vært forhandlingsmøter på ulike nivåer uten at partene har funnet en løsning.

Bedriften Knutsen OAS ML AS er medlem i Norges Rederiforbund og har blitt representert av deres advokat, Erlend Vasshus.

– Dette er en grundig og riktig dom og vi er tilfreds med å ha fått fullt medhold, skriver han i en e-post.

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss