GLAD DET ER OVER: Gunnar Tor Nilsen var tillitsvalgt om bord på «Remøy Viking». Han er glad for at flere års kamp om å få utbetalt penger fra rederiet til mannskapet nå er vunnet.
Fabien Baron
Full seier i Remøy-saken
Det har pågått en skikkelig kamp mellom Norsk Sjømannsforbund og eier av fartøyet og reketråleren «Remøy Viking».
I september var de siste utbetalingene gjennomført og
endelig har mannskapet fått lønnen de hadde krav på.
Ann Jorunn Olsen, områdeansvarlig for fiskeri i Norsk Sjømannsforbund, er glad for at forbundet endelig kan sette en strek over en to år lang prosess. 23 medlemmer som hadde hyre på reketråleren «Remøy Viking» har endelig fått utbetalt et innestående lønnskrav fra reder. Allerede i 2011, kom de første henvendelsene til forbundet om at ting ikke var som det skulle om bord på tråleren.
– Medlemmene hadde ikke noe å leve av. Vi startet med å veilede den tillitsvalgte, hvor det på vegne av mannskapet ble fremsatt krav om at det skulle foretas sluttoppgjør i henhold til tariffens bestemmelser.
Da den tillitsvalgte ikke nådde frem hos arbeidsgiver innen de gitte fristene, innhentet vi fullmakt fra medlemmene og tok over saken, opplyser Olsen.
Funnene var så graverende og mangelfulle at Sjømannsforbundet tok fartøyet i arrest i mai 2012, mens det var inne i Tromsø.
– Eieren av tråleren hadde vi vært borti tidligere, slik at vi var forberedt på en lang og tung sak, sier Olsen.
Det menneskelige aspektet
Ett av medlemmene om bord på reketråleren var Gunnar Tor Nilsen. Han kaller saken både lang og kjedelig. Det hele begynte etter et tokt på Svalbard på vinteren. Utstyret om bord var både mangelfullt og dårlig, og Nilsen mener at de alle satte både liv, helse og sikkerhet på spill for å fiske. Jobben utførte de uansett, men lønn så de ikke noe til.
– Etter tre måneder hadde vi ikke fått utbetalt noe. Vi kontaktet rederen som lovte at alt skulle bli betalt ut snart, men ingen fikk noe. Til slutt tok vi kontakt med Sjømannsforbundet og de hjalp oss med en gang, sier Nilsen.
Mye skade var alt gjort. Med at mange overhode ikke hadde fått lønn på flere måneder, gikk det ille for flere. Med utestående lønnsbetaling, mistet flere både hus, bil og noen ble til og med skilt.
– Det er det verste i det hele. Det menneskelige aspektet. Det å bli utsatt for en arbeidsgiver som ikke sørger for sine ansatte. Det er mange menneskeskjebner knyttet til denne saken, og det er det som er så vondt, sier Nilsen.
Gjennom hele rettssystemet
Saken har tatt forferdelig lang tid, og det tar gjerne tid når løsningene må søkes innenfor rettssystemet, kan Olsen opplyse.
– Det som fra vår side kompliserte dette var at vi i mangel på dokumentasjon måtte konstruere mannskapsoppgjør for hver enkelt tur basert på den informasjonen vi klarte å innhente fra hvert enkelt medlem, salgslagene og i tidligere fellesutgifter for fartøyet, sier Olsen.
Kravet som dannet grunnlag for arresten var nærmere 4,5 millioner brutto.
– Etter at saken hadde vært i tingrett, lagmannsrett, og til slutt av saksøkte anket til Høyesterett, kunne vi endelig med avslaget i siste rettsinstans fastslå at vi hadde vunnet frem på alle punkter for våre medlemmer, sier Olsen.
Nærmere to millioner kroner netto er utbetalt til de 23 medlemmene som ga forbundet fullmakt til å ta saken deres.
– De som trodde de skulle få en løsning med rederen uten vår hjelp sitter tilbake uten en krone, sier Olsen.
Saken har tatt lang tid, og har vært en stor belastning på dem som har vært involvert.
– Forbundet har brukt masser av tid og ressurser på denne saken, men det er vår jobb. Jeg tenker ofte på medlemmene og den forferdelige tiden de har gått igjennom. Nå er vi i mål og det er jeg glad for, sier Olsen.
Skulle ikke vært lov
Nilsen er også glad for at de involverte om bord på «Remøy Viking» vant frem og fikk i hvert fall noe igjen for det arbeidet de utførte. Dessverre var noen av kravene eldre enn tre år, og dermed foreldet, slik at det ble holdt utenfor saken.
– Dessverre fikk vi ikke alt rederen skyldte oss, men jeg er glad at saken endelig er avsluttet. Dette har vært vanskelig for oss. Det verste er at så mange fikk sine liv snudd opp ned, og at det tok så lang tid. Heldigvis er det over nå og vi kan bare takke og rose Sjømannsforbundet for all hjelp, sier Nilsen.
Det som bekymrer han mest er at rederen vil fortsette som før.
– Jeg har alt hørt at han har kjøpt ny tråler og er i gang igjen. Slike som driver med skittent spill i fiskerinæringen, burde blitt utestengt for alltid, men dessverre så er det ikke slik, sier Nilsen.
a Til slutt tok vi kontakt med Sjømanns¿¿forbundet og de hjalp oss med en gang.
Gunnar Tor Nilsen
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie