INGEN SANKSJONER: Hurtigrutenskipet MS Fridtjof Nansen ble brukt som hotell på kaia i Hellesylt. Næringsdepartementet fastslår at det var ulovlig, men det får ingen konsekvenser.
Hurtigruten
Sosial dumping:
Hurtigruten brøt loven, får ingen sanksjoner
Hurtigrutens bruk av MS Fridtjof Nansen, som hotell med lønninger ned mot 29 kroner i timen, var lovstridig har Næringsdepartementet slått fast. Det får likevel ingen konsekvenser for rederiet.
tri@lomedia.no
– Med en sånn håndhevelse er det fritt frem for alle å bryte loven uten konsekvenser, sier Norsk Sjømannsforbunds advokat, Terje Hernes Pettersen, oppgitt.
Varslet lovbrudd
Det var Sjømannsforbundet som varslet myndighetene om Hurtigrutens lovbrudd da MS Fridtjof Nansen fungerte som hotell for Tom Cruise og filmproduksjonen. Skipet lå til kai i Norge og mannskapet var i hovedsak filippinske arbeidere som jobbet for internasjonal tariff på så lavt som 20-30 kroner per time. Etter at saken ble kjent informerte Hurtigruten at de skulle betale dem norsk lønn.
Saken endte på høyeste nivå, i Næringsdepartementet, som konkluderte med at Hurtigrutens bruk av skipet i Hellesylt var lovstridig. Det endte med at Hurtigruten valgte å bytte ut NIS-skipet med NOR-registrerte MS Finnmarken med norske lønns- og arbeidsvilkår om bord.
LOVBRUDD PÅ LOVBRUDD: På to år har Hurtigruten brutt NIS-loven to ganger. Det er visst forskjell på Kong Salomon og Jørgen Hattemaker, mener NSF-leder Johnny Hansen.
Tri Nguyen Dinh
Bruken av NIS-skipet rakk likevel å vare i over to uker og det burde få konsekvenser for rederiet, mener Sjømannsforbundet.
– Hurtigruten brøt også den samme loven i tre uker for to år siden. Reaksjonen da var den samme; Ingenting. Dersom det er fritt frem å bryte loven, som det kan se ut som er tilfelle her, så hjelpe meg for et samfunn vi skal ende opp med. Det er visst forskjell på Kong Salomon og Jørgen Hattemaker, sier leder av Sjømannsforbundet, Johnny Hansen.
Tydelig statsråd
Han hadde forventet at Sjøfartsdirektoratet skulle komme med en reaksjon da deres overordnede, Næringsdepartementet og næringsminister Iselin Nybø, kom på banen og tydeliggjorde at bruken av Fridtjof Nansen var lovstridig.
Direktoratet har vurdert saken og bestemt at Hurtigruta ikke skal ilegges noen reaksjon. I et svar til Sjømannsforbundet, der forbundet krever en reaksjon, skriver de:
«Sjøfartsdirektoratet er kjent med at Hurtigruten Cruise AS nå ikke lenger benytter seg av Fridtjof Nansen i den aktuelle virksomheten og tar det til etterretning. Sjøfartsdirektoratet vil ikke ilegge overtredelsesgebyr i saken.»
Til Maritim Logg skriver Dag Inge Aarhus, kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet:
«Vi forholder oss til tolkningen fra departementet som vårt overordnede organ, og statsrådens varsel om regelverksendring, som vi også har stilt oss positive til. Vi finner ikke grunnlag til å ilegge overtredelsesgebyr for hendelser som skjedde før rettstilstanden ble klargjort.»
– Sover i timen
Sjømannsforbundets advokat, Hernes Pettersen, stiller seg undrende til at Sjøfartsdirektoratet mener at hendelsen fant sted før rettstilstanden ble klargjort.
– Departementet klargjorde rettstilstanden i 2018, da Torbjørn Røe Isaksen i et brev til Sjømannsforbundet opplyste at han skulle ta dette opp med direktoratet. Jeg legger til grunn at møtet ble avholdt og at dette ble tatt opp.
Hernes Pettersen minner også om at næringsdepartementet i slutten av juli ga avslag på en forespørsel fra et annet cruiserederi i NIS som ville bruke et av sine skip som hotellskip. Det var et klart signal om at slik bruk er lovstridig, mener advokaten.
– Fikk ikke direktoratet med seg dette heller, som bare kom en måned før Fridtjof Nansens ulovlige operasjon ble satt i gang, spør Hernes Pettersen.
(Saken fortsetter under bildet)
FRITT FRAM: Uten sanksjoner på lovbrudd er det fritt frem for alle å bryte loven, mener NSF-advokat Terje Hernes Pettersen.
Tri Nguyen Dinh
"Ingen kommentar"
Dag Inge Aarhus har blitt forelagt disse påstandene. I en epost til Maritim Logg skriver han: «Vi har ingen flere kommentarer til denne saken nå».
Nærings- og fiskeridepartementet sendte i forrige uke et forslag på høring. Der vil de presisere forskriften om fartsområde for passasjerskip registrert i norsk internasjonalt skipsregister (NIS).
– Det fremgår imidlertid av høringsbrevet at departementet fastslår at rettstilstanden før Nansen ble brukt som hotell var at dette stred mot NIS-loven. Jeg konstaterer at både Sjøfartsdirektoratet og Hurtigruten må ha norsk lov inn med teskje før det er forstått, sier Hernes Pettersen.
Maritim Logg har bedt næringsdepartementet om et intervju om saken. «Vi viser videre til Sjøfartsdirektoratet her», skriver de i en epost.
Skipsregistrene
* NIS-registrerte skip kan ha internasjonale vilkår mens et NOR-registrert skip må bruke norske lønns- og arbeidsvilkår.
* NIS (Norsk internasjonalt skipsregister) ble opprettet for at norske skip kan konkurrere i internasjonal skipsfart.
* NOR (Norsk ordinært skipsregister) er norske skip med norske vilkår som skal operere i Norge.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen