INGEN SANKSJONER: Hurtigrutenskipet MS Fridtjof Nansen ble brukt som hotell på kaia i Hellesylt. Næringsdepartementet fastslår at det var ulovlig, men det får ingen konsekvenser.
Hurtigruten
Sosial dumping:
Hurtigruten brøt loven, får ingen sanksjoner
Hurtigrutens bruk av MS Fridtjof Nansen, som hotell med lønninger ned mot 29 kroner i timen, var lovstridig har Næringsdepartementet slått fast. Det får likevel ingen konsekvenser for rederiet.
tri@lomedia.no
– Med en sånn håndhevelse er det fritt frem for alle å bryte loven uten konsekvenser, sier Norsk Sjømannsforbunds advokat, Terje Hernes Pettersen, oppgitt.
Varslet lovbrudd
Det var Sjømannsforbundet som varslet myndighetene om Hurtigrutens lovbrudd da MS Fridtjof Nansen fungerte som hotell for Tom Cruise og filmproduksjonen. Skipet lå til kai i Norge og mannskapet var i hovedsak filippinske arbeidere som jobbet for internasjonal tariff på så lavt som 20-30 kroner per time. Etter at saken ble kjent informerte Hurtigruten at de skulle betale dem norsk lønn.
Saken endte på høyeste nivå, i Næringsdepartementet, som konkluderte med at Hurtigrutens bruk av skipet i Hellesylt var lovstridig. Det endte med at Hurtigruten valgte å bytte ut NIS-skipet med NOR-registrerte MS Finnmarken med norske lønns- og arbeidsvilkår om bord.
LOVBRUDD PÅ LOVBRUDD: På to år har Hurtigruten brutt NIS-loven to ganger. Det er visst forskjell på Kong Salomon og Jørgen Hattemaker, mener NSF-leder Johnny Hansen.
Tri Nguyen Dinh
Bruken av NIS-skipet rakk likevel å vare i over to uker og det burde få konsekvenser for rederiet, mener Sjømannsforbundet.
– Hurtigruten brøt også den samme loven i tre uker for to år siden. Reaksjonen da var den samme; Ingenting. Dersom det er fritt frem å bryte loven, som det kan se ut som er tilfelle her, så hjelpe meg for et samfunn vi skal ende opp med. Det er visst forskjell på Kong Salomon og Jørgen Hattemaker, sier leder av Sjømannsforbundet, Johnny Hansen.
Tydelig statsråd
Han hadde forventet at Sjøfartsdirektoratet skulle komme med en reaksjon da deres overordnede, Næringsdepartementet og næringsminister Iselin Nybø, kom på banen og tydeliggjorde at bruken av Fridtjof Nansen var lovstridig.
Direktoratet har vurdert saken og bestemt at Hurtigruta ikke skal ilegges noen reaksjon. I et svar til Sjømannsforbundet, der forbundet krever en reaksjon, skriver de:
«Sjøfartsdirektoratet er kjent med at Hurtigruten Cruise AS nå ikke lenger benytter seg av Fridtjof Nansen i den aktuelle virksomheten og tar det til etterretning. Sjøfartsdirektoratet vil ikke ilegge overtredelsesgebyr i saken.»
Til Maritim Logg skriver Dag Inge Aarhus, kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet:
«Vi forholder oss til tolkningen fra departementet som vårt overordnede organ, og statsrådens varsel om regelverksendring, som vi også har stilt oss positive til. Vi finner ikke grunnlag til å ilegge overtredelsesgebyr for hendelser som skjedde før rettstilstanden ble klargjort.»
– Sover i timen
Sjømannsforbundets advokat, Hernes Pettersen, stiller seg undrende til at Sjøfartsdirektoratet mener at hendelsen fant sted før rettstilstanden ble klargjort.
– Departementet klargjorde rettstilstanden i 2018, da Torbjørn Røe Isaksen i et brev til Sjømannsforbundet opplyste at han skulle ta dette opp med direktoratet. Jeg legger til grunn at møtet ble avholdt og at dette ble tatt opp.
Hernes Pettersen minner også om at næringsdepartementet i slutten av juli ga avslag på en forespørsel fra et annet cruiserederi i NIS som ville bruke et av sine skip som hotellskip. Det var et klart signal om at slik bruk er lovstridig, mener advokaten.
– Fikk ikke direktoratet med seg dette heller, som bare kom en måned før Fridtjof Nansens ulovlige operasjon ble satt i gang, spør Hernes Pettersen.
(Saken fortsetter under bildet)
FRITT FRAM: Uten sanksjoner på lovbrudd er det fritt frem for alle å bryte loven, mener NSF-advokat Terje Hernes Pettersen.
Tri Nguyen Dinh
"Ingen kommentar"
Dag Inge Aarhus har blitt forelagt disse påstandene. I en epost til Maritim Logg skriver han: «Vi har ingen flere kommentarer til denne saken nå».
Nærings- og fiskeridepartementet sendte i forrige uke et forslag på høring. Der vil de presisere forskriften om fartsområde for passasjerskip registrert i norsk internasjonalt skipsregister (NIS).
– Det fremgår imidlertid av høringsbrevet at departementet fastslår at rettstilstanden før Nansen ble brukt som hotell var at dette stred mot NIS-loven. Jeg konstaterer at både Sjøfartsdirektoratet og Hurtigruten må ha norsk lov inn med teskje før det er forstått, sier Hernes Pettersen.
Maritim Logg har bedt næringsdepartementet om et intervju om saken. «Vi viser videre til Sjøfartsdirektoratet her», skriver de i en epost.
Skipsregistrene
* NIS-registrerte skip kan ha internasjonale vilkår mens et NOR-registrert skip må bruke norske lønns- og arbeidsvilkår.
* NIS (Norsk internasjonalt skipsregister) ble opprettet for at norske skip kan konkurrere i internasjonal skipsfart.
* NOR (Norsk ordinært skipsregister) er norske skip med norske vilkår som skal operere i Norge.
Skipsregistrene
* NIS-registrerte skip kan ha internasjonale vilkår mens et NOR-registrert skip må bruke norske lønns- og arbeidsvilkår.
* NIS (Norsk internasjonalt skipsregister) ble opprettet for at norske skip kan konkurrere i internasjonal skipsfart.
* NOR (Norsk ordinært skipsregister) er norske skip med norske vilkår som skal operere i Norge.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad