ANKE: Roy Pedersen utenfor Høyesterett mandag. Han skal selv følge saken fra innsiden.
Leif Martin Kirknes
«Acer-saken» opp i Høyesterett: – En viktig sak for oss, sier Roy Pedersen i Nei til EU
Høyesterett skal avgjøre om Nei til EU får mulighet til å saksøke Stortinget for innmeldingen av Norge i EUs energibyrå.
leif.kirknes@lomedia.no
I dag klokka 9 startet Høyesteretts behandling av den såkalte «Acer-saken», en energipolitisk EU-ordning som mobiliserte store demonstrasjoner i 2018. I EUs tredje energimarkedspakke inngår blant annet medlemskap i Agency of the Cooperation of Energy Regulators, EUs energibyrå, og forkortet altså Acer.
Nei til EU, flere politiske partier og mange røster i fagbevegelsen – da særlig i industrien – har kjempet med nebb og klør mot dette, i frykt for å miste norsk råderett over vannkraft og i tillegg risikere å få høyere strømpriser både til hjem og fabrikk.
Men mens de massive demonstrasjonene langsomt har stilnet siden energipakken ble vedtatt i Stortinget i 2018, har Nei til EU ikke gitt seg. Det er denne kampen deres som kulminerer i Høyesterett i dag, der det i praksis skal avgjøres om Nei til EU skal få lov til å gå til sak mot norsk tilknytning til Acer.
Viktig sak
I bitende kulde samlet et lite knippe Nei til EU-tilhørere seg utenfor rettsapparatets lokaler i Oslo sentrum en halvtime før saken skulle starte. Med seg hadde de plakater med teksten «Stopp suverenitetsavståelse til EU» og en pent innpakket fysisk «energipakke» de ønsket å sende i retur.
– Det er en viktig sak for oss. Det er i seg selv et poeng at saken har havnet i Høyesterett, og at Høyesterett møtes i plenum for å vurdere den litt spesielle situasjonen: hvorvidt Nei til EU som organisasjon har en rett til å reise søksmål i dette tilfellet, sier Roy Pedersen, leder i Nei til EU, og legger til:
– Så det er litt spesielt; vi får ikke prøvd innholdet i saken, men om vi har rett til å reise søksmål.
(Fortsetter under bildene)
MORGENSTUND: Nei til EU-representanter med en pakke de ikke ønsker og plakater som forklarer hvorfor.
Leif Martin Kirknes
Leif Martin Kirknes
KJØLIG: Et knippe Acer-motstandere trosset den ubarmhjertige januarkulda for å komme frem med sitt budskap mandag morgen.
Leif Martin Kirknes
Også en politisk kamp
– Hvordan tror du det går?
– Juss er juss. Men det interessante er at saken behandles i Høyesterett i plenum. Så får vi se hva som blir resultatet. Uansett er dette selvfølgelig også en politisk kamp. Og kampen om EUs energiunion og tilslutning til energibyrået Acer vil fortsette, sier Pedersen.
Mens EUs energipakke 3 er vedtatt i Stortinget, er pakke 4 vedtatt i EU. Sistnevnte er foreløpig ikke tatt opp i Stortinget, men kommer opp til behandling etter hvert.
– Det blir igjen et spørsmål om hvem som skal ha styring med kraftnettet. Den som har styring med det, har igjen styring med strømprisene. Så som politisk sak vil kampen bare fortsette, og også kanskje intensivert, i tiden framover.
(Fortsetter under bildet)
Leif Martin Kirknes
Strømpriser
Roy Pedersen mener det viktigste i saken er nasjonal kontroll med vannkrafta.
– Det med at du mister styringa over nettet betyr at du også mister styringa over strømprisa, og det vi har sagt er at over tid – ikke i morgen, men over langen -, så får vi strømpriser som går opp. Det skjer fordi vi tilknytter oss et felles marked hvor vi er dem som normalt har hatt lavest strømpriser, sier Pedersen.
Effekten av det mener han alle vil merke, fordi husholdningenes strømpriser går opp. Men han er også urolig for konkurransekraft i industrien.
– Vi har også vært veldig bekymret for kraftkrevende industri, for hvis den får en varig økende strømpris, så får det konsekvenser for tusenvis av arbeidsplasser i Norge, sier Pedersen.
(Fortsetter under bildene)
TIDLIGERE LO: Roy Pedersen gikk fra leder for LO i Oslo og over til leder i Nei til EU i november i fjor. Men også da han var i LO var han aktiv i kampen mot Acer.
Leif Martin Kirknes
INTERVJU: Det var beskjedent med oppmøtte fra media, men og to-tre andre møtte opp. Her intervjues Roy Pedersen.
Leif Martin Kirknes
Søksmål bedt avvist i 2019
Nei til EU gikk til søksmål mot statsminister Erna Solberg for måten Norge ble tilsluttet Acer i november 2018. Høsten 2019 ba Regjeringsadvokaten om at søksmålet skulle avvises. Dét spørsmålet ble behandlet i Oslo tingrett i september – oktober 2019, der tingretten støttet Regjeringsadvokaten.
Saken ble anket til Lagmannsretten, og i mars 2020 avviste de anken. Det er slik saken nå har endt i Høyesterett.
Nei til EUs rettslige argumenter er at forskriftene som gjennomfører energimarkedspakken er ugyldige, fordi organisasjonen mener Stortingets vedtak ble gjort i strid med Grunnloven. Nei til EU mener tre fjerdedels flertall i Stortinget må til i denne saken. Saken har siste dag mandag neste uke, men det kan ta noe tid før kjennelsen er klar.
(Fortsetter under bildet)
TV2: Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i intevju med TV2 utenfor Høyesterett.
Leif Martin Kirknes
Leif Martin Kirknes
Mindre makt, og Island slapp unna
Det er for øvrig også kjent, etter Acer-sakens innføring, at byrået i realiteten har endt opp med mindre makt enn først fryktet, fordi også andre land har meldt sin skepsis og deretter fått gjennomslag for innskrenket Acer-innflytelse gjennom behandlingen av energipakke 4.
Samtidig er det også verdt å nevne at Island i 2019 kom til enighet med EU på en slik måte at de inntil videre slapp å bli med i Acer. Det fikk blant annet Senterpartiet til å steile.
Les også: EUs energibyrå får ikke makten kommisjonen ønsket seg
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes