JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Are Solli

Are Solli

Leif Martin Kirknes

Are Solli i EL og IT Forbundet mener regjeringen står i fare for å ødelegge lærlingordningen

Forbundssekretæren er sjokkert over mye av innholdet i regjeringens nye plan for videregående skole.26.03.2021
17:09
26.03.2021 21:54

leif.kirknes@lomedia.no

– Det skuffer meg at ordet kvalitet ikke ble nevnt én gang!, sier Are Solli, forbundssekretær i EL og IT

Han er forbundets mann med hånda tettest på rattet når det gjelder elektroutdanning, og har fulgt med på pressekonferansen der regjeringens «Fullføringsreform» for videregående opplæring ble lagt fram. Han er lettere opprørt.

– Snakker ned yrkesfag

Kvalitet, innhold og framtid er ting dem som jobber tett på fag- og yrkesopplæring er opptatte av, forklarer han. Men i den nye utdanningsvisjonen fra regjeringen så han den røde tråden som en redningsaksjon mot frafall og stryk.

– Det virker som fokuset bare er på å gjennomføre utdanningen. Og hvis det er vanskelig å gjennomføre, skal det som er vanskelig bort. Det er å snakke yrkesfag langt, langt ned, mener Solli.

– I verdensklassen

Yrkesfag er en lang og verdifull utdanning, og den kan være komplisert, mener Solli. Det er ikke selvsagt at alle klarer å komme gjennom nåløyet og bli for eksempel elektriker. Det gir faglig stolthet, som igjen gjør at flinke folk søker seg til yrkesfag, framhever han.

– Norske fagarbeidere er i verdensklassen, mener Solli, men hørte ikke dét nevnt på dagens pressekonferanse.

Solli minner om at dette er arbeidere som skal kunne dra ut til kunder og gjøre en selvstendig jobb med god kvalitet og god elsikkerhet. Derfor er kvalitet essensielt, mener han.

– Vi ønsker jo at alle skal komme gjennom utdanningen og få fagbrev. Men samtidig ønsker vi absolutt å opprettholde kvalitet, innhold og statusen til fagarbeideren, sier han.

Trenger flinke, trygge arbeidere

Han blir særlig arg over forslaget om «fagbrev i skole». Det er en foreslått nødløsning for elever som ikke får læreplass, og skal bli som en utvidet variant av dagens nødløsning VG3, som EL og IT Forbundet fra før har et svært anstrengt forhold til.

Solli mener «fagbrev i skole» blir forsøkt snikinnført og at det dessuten er kontraproduktivt for lærlingordningen.

– Det er et av de verste angrepene vi har hatt på fag i yrkesopplæring siden 90-tallet. Forslaget angriper hele lærlinginstituttet, hele kvaliteten på fag og yrkesopplæringen og også statusen på fag- og yrkesopplæringen. Det er et av de verste forslagene jeg har sett på bordet på lang tid! Dette er å flytte fag- og yrkesopplæring inn i skolen, mener Solli.

Frykter færre lærlinger

Han ser for seg at bedrifter vil benytte muligheten til å ta inn færre lærlinger enn de gjør i dag, fordi de ser at staten betaler for lærlingene på skolen, og dermed er det tid og penger å spare for dem. Han tror skolene vil bejuble dette, fordi det betyr mer status og arbeidsplasser til skolesektoren. Og at fylkeskommunene vil heie på det fordi det betyr flere kommunale arbeidsplasser.

Derimot tror ikke Solli næringslivet ønsker det slik. Han tror dessuten det vil være drepen for lærlingordningen, og med i sluket går den faglige stoltheten og kvaliteten på fagarbeiderne.

– Dette synes jeg er ekstremt alvorlig. «Fagbrev som elev» er noe jeg har gått og ventet på og gruet meg til helt siden Blegen-utvalget før reform ‘94. Det er ofte en grunn til at en ikke får læreplass, og det er ikke sånn at alle har en rett til å bli elektriker. En elektriker må være selvstendig, i stand til å ta ansvar og utføre elsikkerhetsmessig trygg jobb hos kunden. Det krever en viss opplæring og omfattende kunnskap. Det går ikke an å få til dette like bra bare gjennom skolen, mener Solli.

Flashback til 90-tallet

Noe lignende skjedde i sin tid fram mot reform 94, og Solli forteller at han har gruet seg til et slikt forslag skulle dukke opp igjen helt siden den tid. Blegen-utvalget foreslo treårig yrkesfagopplæring, med spesialisering i arbeidslivet etterpå.

Legenden skal ha det til at LO-leder Yngve Hågensen og NHO-leder Karl Glad marsjerte bestemt inn på kontoret til utdanningsminister Gudmund Hernes og sa klart ifra at de heller ønsket opplæring i bedrift.

Det førte til 2+2-modellen, med toårig videregående og toårig lærlingtid.

– Det er den opprinnelige samfunnskontrakten, sier Solli.

– Dette er ikke løsningen

Han erkjenner at det er et problem med antall lærlingplasser i dag, men mener «fagbrev i skolen» ikke er løsningen på det.

Solli sier mangelen på fagarbeidere er i ferd med å vokse seg så stor at det godt mulig kan skje at bedrifter vil ønske å tiltrekke seg flest mulig lærlinger, rett og slett for sikre seg nok ansatte i selskapet framover.

– Mangelen på fagarbeidere er en av de største utfordringene Norge står overfor, og det er også en utfordring i hele Europa, sier Solli, som tror behovet for gjestearbeiderne i Norge vil øke i deres respektive hjemland, at mange følgelig vil flytte hjem, og at mangelen i Norge dermed vil eskalere ytterligere enn hva som allerede er anslått.

– Jeg tror egentlig bedriftene i løpet av kort tid kommer til å kjempe om ungdommen som kommer ut av skolen. At alle som kommer ut blir rivd og røsket i med tilbud om lærlingplass og fast stilling. De bransjene og bedriftene som gjør det slik, dit vil ungdommen søke seg, sier Solli.

• Les også: – Kampen om ungdommen har startet

Livslang læring

Han mener «skolefagbrevet» er forsøk et forsøk på å snikskolifisere fagutdanningen. Han så konseptet nevnt i statsbudsjettet, men hadde håpet det var et koronarelatert unntaksgrep. Nå fastslår han at det er foreslått permanent, uten egentlig å ha vært drøftet på forhånd.

– Den modellen har aldri vært diskutert med partene i arbeidslivet og heller ikke vært ute på høring, før den nå har blitt lagt fram i en stortingsmelding. Jeg mener det er et av de verste forslagene som har blitt lagt på bordet på lang tid. Jeg er litt usikker på om det er makkverk eller genistrek. Jeg hadde egentlig håpet det bare var et korona-blaff i statsbudsjettet, sier han.

Mye arbeid med læreplaner

Han minner også om at det er lagt mye og møysommelig arbeid med læreplanene de senere år, på oppdrag fra regjeringen, som for VG1 er satt i verk, for VG2 klar for å bli iverksatt og for VG3 snart er klar. Solli finner det baklengs at det nå kommer en stortingsmelding der det plutselig foreslås at det skal være fire faste fellesfag og resten valgfag. Regjeringen har en tendens til å komme snikende med slikt underveis mens det pågår arbeid parallelt om samme tema, mener han.

Derimot trekker Solli det fram som positivt at det gis rett til å ta fagbrev nr. 2. Muligheten har vært der før, men det er fint at det nå blir en rett, mener Solli. Han regner med at det innebærer at bedrifter nå vil få lærlingtilskudd hvis de tar inn voksenlærlinger.

– Hvis de nå bare hadde utvidet det slik at fagbrev også gir rett til å komme inn på universitet eller høyskole, hadde det vært veldig bra. Hvis vi skal tenke på livslang læring, bør yrkesfaglig opplæring gi generell studiekompetanse, legger han til.

26.03.2021
17:09
26.03.2021 21:54Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige

Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.

Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.

Jan-Erik Østlie

Erna ønsker å bli statsminister igjen

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Martin Guttormsen Slørdal

Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler Aasland

Kommentar

Kai Hovden

«Når det gjelder strøm, synes det å bli feil uansett hva regjeringen gjør»


Flere saker