JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MER AKTIVE PÅ NETT: - Vi burde bli mer aktive på nettet. Vi bør ta selvkritikk på at vi ikke var gode nok på sosiale medier under ATEA-konflikten, sier John Christian Hanssen om rekruttering av den yngre garde.

MER AKTIVE PÅ NETT: - Vi burde bli mer aktive på nettet. Vi bør ta selvkritikk på at vi ikke var gode nok på sosiale medier under ATEA-konflikten, sier John Christian Hanssen om rekruttering av den yngre garde.

Leif Martin Kirknes

EVRY sletter overtid

Hver tiende ansatte har kontrakt der de ikke får overtidsbetalt. Hver tredje måned slettes overtid over 45 timer. – Et problem i bransjen generelt er hyppig bruk av unntaksbestemmelser i arbeidsmiljøloven, sier klubbleder i EL & IT-klubben i EVRY, John Christian Hanssen.



18.02.2014
12:00
21.08.2023 17:14

Leif.Kirknes@lomedia.no

I dag skriver Aftenposten om Negotia-nestleder i Evry, Anne Kathrine Nordvang, som slår alarm om overtidsvanene i IT-bransjen. Hun kaller det et bransjeproblem.

– Det har utviklet seg en ukultur der ansatte puttes inn i såkalte «særdeles uavhengige» stillinger der de ikke har rett på overtidsbetalt og i tillegg kan unntas arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven, sier hun til avisa.

Nettverk var inne på det nevnte problemet i forrige magasinnummer. Da kunne EL & IT-klubbleder i bedriften, John Christian Hanssen, forteller samme historie:

– Et problem i bransjen generelt, er hyppig bruk av unntaksbestemmelser i arbeidsmiljøloven. Det blir mye ubetalt overtid. Det er fristende å jobbe utover normalarbeidstiden, men du må sette grenser. Det er noe vi i fagforeningen gjør. Arbeidsmiljøloven er til både for å beskytte deg mot arbeidsgiver og mot deg selv. Ellers møter folk veggen før de fyller 30, sa han om hvilke problemer klubben møter i IT-bransjen.

Sliter med rekruttering

Samtidig sliter EL & IT-forbundet med å rekruttere medlemmer i bedriften, slik Nettverk skrev i forrige magasinutgave.

– Antallet medlemmer er gradvis nedadgående. Mye av det som gjenstår er grunnfjellet, og medlemsmassen har en forholdsvis høy snittalder, sier klubbleder i IT-selskapet EVRY, John Christian Hanssen.

De er i underkant av 400 EL & IT-organiserte i EVRY. NITO er litt større, Tekna litt mindre. Negotia er størst med drøyt 1000 medlemmer.

EVRY skvises av indiske bedrifter. De tapte nylig en storkontrakt med DnB til fordel for Hindustan Computers Limited, og en viktig Posten-kontrakt gikk til Tata Consultancy Services. De norske IT-selskapene kan ikke matche indiske priser.

– Bygg og anlegg har sin sosiale dumping. Vår sosiale dumping er at jobben blir satt ut til India eller andre deler av verden.

Tapet av kontrakten vil bety færre årsverk, ifølge Hanssen.

Høy kontingent

En gang i måneden rullerer EVRYs fagforeninger på å presentere hva fagorganisering innebærer generelt. Hanssen gjorde det i januar, og det var lite engasjement.

– Det sier noe om de yngre arbeidstakerne, kanskje spesielt innen IT. De er individualister som tror de klarer seg. Det er vanskelig å få dem til å organisere seg og forstå at bedriftsmakten trenger en motmakt og vaktbikkje for å forsvare avtalefestede ting som tas som en selvfølge, slik som en femte ferieuke.

Et eksempel på en særordning nye ansatte ikke får lenger, er friordninger i romjula og påsken. Klubben hadde ikke noe annet valg enn å sluke den kamelen.

– Det er en del ting vi har i avtaleverket vi ikke ville hatt ellers, men det er det ikke alle som forstår. Se på ATEA. Litt av grunnen til at det var lunkent under konflikten der, var at en del syntes avtalene var bra. Problemet er jo at avtalene kan strykes med et pennestrøk, og hva da?

I tillegg til manglende forståelse for fagforeningens viktighet, mener Hanssen medlemskontingent på 1,2 prosent uten tak vanskeliggjør vervingen.

– Negotia, vår «hovedkonkurrent» som også er vertikal, har fast kontingent. Vi ble opprinnelig lovet tak i forbindelse med sammenslåing av EL & IT, men det ble senere fjernet, sier klubblederen.

EVRYs snittlønn er 620.000 per ansatt, EL & IT-klubben 520.000. Kontingenten blir da vel høy sammenlignet med konkurrerende forbund, påpeker Hanssen.

– Det sier seg selv at vi som skal verve på bekostning av de andre forbundene, må gjøre enda mer for å vise at vi er verdt det, sier Hanssen, som ser forbedringspotensial her.

Leder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, er også bekymret for IKT-bransjen og rekrutteringen. Han håper på grundig forarbeid før landsmøtet i 2015.

– Er EL & IT villig til å revurdere kontingenttaket?

– Det er et svært organisasjonsprosjekt på dette som ruller og går frem mot landsmøtet i mars neste år. Da har man forhåpentlig gått så grundig til verks at man har snudd alle steiner og sett på endringsbehov. En av tingene som er naturlig å se på da, er kontingenten og dens størrelse. Det har ikke vært mye støy om denne blant medlemmene, men når det gjelder rekruttering kan det nok være riktig at det er en utfordring. Problemstillingen oppfattes nok forskjellig i ulike bransjer, men vi ser på det som helhet i organisasjonsprosjektet.

Hvilket forbund?

IT-bransjen er uhyre sammensatt, og John Christian Hanssen mener det er vanskelig å si hvilket LO-forbund som er best egnet. IT omfatter stadig mer. Fremtidens bilmekanikere må trolig også ha IT-kompetanse for å kunne stille diagnose på nymotens tekno-kjøretøy. På sikt mener Hanssen det må vurderes om EL & IT er riktig forbund. Selv om det hjalp å få på plass IKT-overenskomsten, er ikke alt rosenrødt ennå. Helst vil han ha forbundsvist oppgjør for å få gjort noe med overenskomsten.

– Den er ikke spesielt god sammenlignet med Spekter. Det er litt av problemet, når du sitter der som tillitsvalgt og du vet hva du har hatt, hva du har mistet og hva du ønsker, sier Hanssen.

Handel og Kontor og Forbundet for Ledelse og Teknikk er nevnt som alternative forbund. Om det ikke skal opprettes et eget, da.

– EL & IT organiserer vertikalt. Når bunnlaget forsvinner ut i bedriftene, må du høyere opp i næringslaget for å jobbe i Norge. Du begynner da å komme inn på områdene til NITO og Tekna, som allerede organiserer elevene. Derfor er det en tøffere hverdag å verve innenfor bransjen, sier Hanssen, som mener forsøket med LO Ingeniør kanskje hadde noe for seg.

– Fagforeninger generelt må se seg rundt etter hvordan de skal organisere seg i takt med samfunnet uten å virke bakstreverske. Samfunnet endrer seg, men vi endrer oss ikke like fort, sier Hanssen. Forbundsleder Hans O. Felix ser også at noe må gjøres.

– Der har vi selvfølgelig en jobb å gjøre med å forklare viktigheten av å være organisert og at vi har et tilbud som er godt nok. Vi har et stykke å gå, sier Felix.

Vil ikke endre fleksi-ordning

Tilbake til dagens Aftenposten, hevder Negotia-representant Nordvang at også andre enn dem med «særlig uavhengige stillinger» har overtid innbakt i lønnen. Sjeldent spesifiserer kontrakter hvor mange overtidstimer det er snakk om, og Nordvang påstår de ansatte ofte ikke har kontroll over egen arbeidsdag slik loven krever. En av ti skal gå på kontrakter som sier at de ikke får overtidsbetalt.

Det finnes et fleksitidssystem med avspasering for å kompensere for dette, men ifølge Nordvang slettes det som overstiger mer enn 45 timer på tre måneder i denne banken.

EVRY sier til Aftenposten at de har ledere med særskilte uavhengige stillinger som kan planlegge egen arbeidstid, men at dette må tilpasses lederfunksjonen de ansatte er satt til å utøve. Utover dette har de ingen planer om å endre fleksitidsordningen, som er forhandlet frem i en hovedavtale. Selskapet ønsker ikke å ikke kommentere avtalen. ytterligere

Det er imidlertid lys i tunnelen på området, skal vi tro Nordvang. Press fra bedriftens tillitsvalgte skal ha båret frukter.

– Vi har en god dialog med ledelsen, det er positivt. Etter påtrykk fra oss har de nå sagt at de skal kartlegge og rydde opp i dette, sier hun.

– Det blir mye ubetalt overtid.

John Christian Hanssen

18.02.2014
12:00
21.08.2023 17:14



Mest lest

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år

Hanna Skotheim

Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

Debatt

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen


Flere saker