Vindkraft
Greenpeace om havvindsatsing: – Museskritt i forhold til andre europeiske land
Greenpeace-rådgiver Halvard Raavand skulle også ønske LO var enda mer på havvind-ballen.
TIL STEDE: Halvard Raavand og to øvrige fra Greenpeace fulgte havvind-pressekonferansen «live» i dag.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
– Det er skuffende. Det er ikke en satsing, sier Halvard Raavand fra Greenpeace, som overvar regjeringens pressekonferanse om havvind på Vippetangen onsdag.
Han påpeker at Skottland til sammenligning har delt ut 17 havvindkonsesjoner i januar – og at Norge nå snakker om to, samtidig som det er delt ut over 50 ny oljelisenser i januar.
– Det er ikke tvil om at dette ikke er godt nok. Vi frykter konsekvensene dette har for den norske industrien på sikt. Det her kommer til å bli et industrieventyr, og vi frykter vi ikke får være med på det, sier han.
Bakgrunn: Debatten rundt havvind har blusset opp. Jan Christian Vestre tror det hele vil ordne seg
Museskritt
Det er leverandørindustrien han særlig tenker på da. Han ønsker at de trekker seg ut av oljen og heller satser på havvind. Som det er i dag er leverandørindustrien for oljeavhengig, mener Raavand.
Samtidig som han mener det som er lagt fram i dag er for lite og for sakte, framhever han at det likevel er et skritt på veien.
– Men det er et museskritt i forhold til skrittene vi ser i andre europeiske land, påpeker han.
Kommentar: «Den glemte vannkraften. Dette er løsningen som «alle» vil ha»
Miljøhensyn
– Det later til å være litt brudulje internt i miljøbevegelsen, for og imot vindkraft til havs?
– Det er ingen tvil om at man må legge opp til en konsekvensutredningsprosess som tar miljøet på alvor og hvor vi sørger for at man ikke bygger ut havvind eksempelvis i gytefelt for fisken og en del andre hensyn. Men all energiutbygging har konsekvenser for naturen. Vi må ha mer fornybar energi og mindre fossil energi, og det vil ha noen konsekvenser. Men havvind virker å være et bedre alternativ enn for eksempel vind på land, sier Raavand.
Klubbnestor Egil (68) fortviler: Bedriften skaper mer vannkraft, men midt i strømkrisa må de permittere
Trenger oljefolka i havvind-industrien
Når det gjelder LOs holdninger til havvind opplever han det som et paradoks at LO er på ballen rundt fornybar energi og havvind, samtidig som LO på andre siden samtidig hegner om olja.
– Det er utrolig mange dyktige fagarbeidere og ingeniører i oljeindustrien. Om vi fortsetter med like stor oljesatsing som vi har nå, så kommer vi ikke til å få være med på å bygge havvind. Vi ser det går mot rekordinvesteringer i olja, og det tar opp både finansiell kapital og også den humane kapitalen som trengs for å bygge opp en havvindnæring, sier Raavand, som ønsker å prate mer med LO om dette fram mot LO-kongressen.