JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsfest i kraftbransjen

Kraft-topp med over én million i lønnsøkning. Ansatte reagerer

Lønnshoppet til konsernsjefen er uproblematisk, mener styreleder.
Konsernsjef Christian Stav i NTE fikk mer enn én million kroner i lønnsøkning i fjor.

Konsernsjef Christian Stav i NTE fikk mer enn én million kroner i lønnsøkning i fjor.

NTE

oystein@lomedia.no

– En lønn på 3,8 millioner kroner er uhørt. Her burde styret reagere.

Slik reagerte Gunnar Løvås i Levanger SV og Khalil Obeed i Levanger Ap på at konsernsjef Christian Stav i NTE (Nord Trøndelag Elektrisitetsverk) fikk over én million i lønnsøkning i fjor.

Han fikk fikk drøyt 4,1 millioner kroner kroner i lønn og andre ytelser i kriseåret 2021 mot drøyt 3 millioner kroner i 2020.

Nettverk/Frifagbevegelse har spurt konsernsjef Stav om han vil kommentere dette.

– Da ber jeg deg kontakte styrelederen, jeg syns det er mest ryddig at det er han som uttaler seg om min lønnsutvikling.

– Høyt lønnsnivå

Styreleder Jon Håvard Solum i NTE ønsker å si to ting om konsernsjefens lønnsøkning:

– Det ene er at det ikke har vært en lønnsregulering de fem siste årene. Det andre er at han har fått regulert opp lønna til et nivå som er i tråd med det som er lønnsnivået for sammenlignbare sjefer i bransjen, sier Solum.

– Så dette er uproblematisk?

– Ja.

– Vil du si noe om lønnsnivået for sjefer i kraftbransjen?

– Ja, det syns jeg er høyt.

– Men hvordan er lønna til Christian Stav i forhold til det?

– Den er noe under gjennomsnittet.

– Er det greit, eller tenker du at han kunne tjent mer?

– Jeg tenker at vi er nødt til å markedstilpasse oss. Når noen blir forsøkt rekruttert, blir dette fort en sak. Da er det viktig at vi har en tilnærmet markedstilpasning på lønnsnivået, ellers greier vi ikke å beholde dyktige folk.

– Hvorfor tenker du at lønnsnivået ellers blant sjefer i kraftbransjen er høyt?

– Det har vel blitt sånn, over tid.

– Hvor mye mindre burde de tjent?

– Det har jeg ikke noen formening om, men det er høyt.

Denne skaper debatt: «Kraftbransjen» er det verste hun vet, svarte Rødt-politikeren. Her får hun svar tilbake

Lønnsfest

Mannen som fikk best betalt blant toppsjefene i kraftbransjen i fjor, var Finn Bjørn Ruyter. Han er konserndirektør i Hafslund Eco, Norges nest største kraftprodusent. Hafslund-sjefen hadde inntekter verdt 8,4 millioner kroner, ifølge en oversikt i Nettavisen.

Nummer to på lista er konserndirektør Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft, som tjente 7,3 millioner kroner i fjor. Tredjeplassen gikk til Arvid Moss, konserndirektør for forretningsområdet Hydro Energy, som er den tredje største operatøren av kraftproduksjon i Norge. Moss tjente 5,66 millioner kroner i 2020.

Innsikt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken

NTE-ansatte reagerer

Camilla Åmot Johansen er hovedtillitsvalgt for rundt 130 ansatte i NTE Elektro. Hun har fått sterke reaksjoner internt og også fra folk utenfor NTE, på konsernsjefens lønnsøkning.

Til Trønder-Avisa sa styreleder Jon Håvard Solum at de ikke har gjort noe med Stavs lønn på fire år.

TILLITSVALGT REAGERER: – Sammenlignet med hva resten av selskapet tjener, er konsernsjef Christian Stavs lønn altfor høy. Det mener hovedtillitsvalgt Camilla Åmot Johansen i NTE Elektro.

TILLITSVALGT REAGERER: – Sammenlignet med hva resten av selskapet tjener, er konsernsjef Christian Stavs lønn altfor høy. Det mener hovedtillitsvalgt Camilla Åmot Johansen i NTE Elektro.

Privat

– Folk stusser over den begrunnelsen, når vi i våre lønnsforhandlinger har hatt samme begrunnelse. Vi får høre at det er så dårlige tall og at økonomien i selskapet er så dårlig. Lønna til montørene hadde, inntil i fjor, ikke økt på ti år.

– Men styrelederen har vel et poeng når han sier at de må legge seg på et nivå som gjør at de beholder dyktige folk?

– Ja, det er et poeng. Men da bør det gjelde alle som jobber i selskapet. På en avdeling har vi mistet 20 flinke montører, og begrunnelsen for å slutte har blant annet vært dårlig lønn. Vi ligger langt nede på lønnsstatistikken, fordi vi har så dårlige lønnsavtaler, rett og slett.

Johansen opplyser at de har en lønnsavtale som sier at du kun får tillegg på timer som er fakturert ut til kunde.

– Alle andre bedrifter har et generelt bedriftsinternt tillegg. Vi får ikke det, for ledelsen begrunner det med at økonomien er dårlig, sier Johansen.

Hun forteller at elektroansatte har rundt 450 000 kroner i årslønn.

– Sammenlignet med hva resten av selskapet tjener, er konsernsjef Christian Stavs lønn altfor høy. Når sjefene tjener for mye, og alle andre ansatte tjener for lite, er det en feil en plass. Det er vi som er ute og jobber, som sørger for penger inn til selskapet. mener Johansen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse