JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LA NED ELKO: Karoline Nystrøm var styreleder i Åmot-fabrikken Elko og ga 85 ansatte beskjed om at arbeidsplassen deres skulle legges ned i 2021. I år kan Nystrøm bli kåret til «Elektrokvinnen 2022» på fagmessen Eliaden.

LA NED ELKO: Karoline Nystrøm var styreleder i Åmot-fabrikken Elko og ga 85 ansatte beskjed om at arbeidsplassen deres skulle legges ned i 2021. I år kan Nystrøm bli kåret til «Elektrokvinnen 2022» på fagmessen Eliaden.

Leif Martin Kirknes

«Elektrokvinnen 2022» vekker reaksjoner:

La ned lønnsom fabrikk i fjor, nå er hun nominert til årets elektrokvinne. Tidligere ansatte reagerer

Daværende styreleder Karoline Nystrøm la ned fabrikken Elko med 85 ansatte i fjor. Nå kan Nystrøm bli kåret til «Elektrokvinnen 2022».27.05.2022
12:08
30.05.2022 09:50

oystein@lomedia.no

– Vi bestemte oss for å hylle de heltene vi har i elektrobransjen, sier markedsdirektør Ida Thorendahl i Elektroforeningen til FriFagbevegelse.

Thorendahl opplyser at det er første gang prisen «Elektrokvinnen» deles ut.

– Det har vært et overraskende stort engasjement. Det er så mange fine kvinnelige forbilder der ute, som bransjen har lyst å løfte fram.

Kåringen skjer 2. juni på hovedscenen under fagmessen Eliaden. Av hundre nominerte er det fem finalister:

Anita Kopseng (NEK Kabel), Hanne Moen Sporsheim (Elverdi), Heidi Lie (Bravida), Inger Vagle (Oslo Met) og Karoline Nystrøm (tidligere Schneider Electric).

– De som har nominert kandidatene er kollegaer, ledere, samarbeidspartnere og andre som syns vedkommende gjør en strålende jobb for å fremme kjønnsbalanse og mangfold i elektrobransjen. Alt fra montører til toppledere, sier Thorendahl.

La ned Elko

I 2020 skrev FriFagbevegelse om Eva Sæther og kollegene som mistet jobben til tross for solide overskudd for Elkos fabrikk på Åmot.

Åmot-fabrikken produserte stikkontakter og brytere, men eieren Schneider Electric bestemte at produksjonen skulle flyttes til Tyskland og distribusjonen til Sverige.

Som styreleder i Elko var det Karoline Nystrøm som sto foran 85 ansatte på Åmot den 16. juni 2020 og fortalte at fabrikken skulle legges ned i 2021. Hun har omtalt det som den tøffeste dagen på jobben, i et intervju med Teknisk Ukeblad.

Les kommentaren: «85 ansatte i en særdeles vellykket og lønnsom bedrift sendes ut i arbeidsløshet»

Reagerer

Nå er Karoline Nystrøm en av de fem finalistene til prisen «Elektrokvinnen 2022». Det reagerer tidligere og gjenværende Elko-ansatte på.

– Det er ufortjent, sier Evelyn Stillerud til FriFagbevegelse.

Stillerud var tillitsvalgt i Elko for EL og IT Forbundet og ansattrepresentant i styret. Hun er forundret over juryens valg.

– Enten har man få å velge blant, eller så har ikke juryen kikket særlig grundig i papirene, sier Stillerud.

– Hvorfor er ikke Nystrøm en god priskandidat, mener du?

– Hun var styreleder for en solid norsk produsent, som gikk med store overskudd. Hun valgte å legge ned en norsk produksjon i en tid der man legger vekt på norsk, kortreist, grønn produksjon.

SISTE INNSATS: De tillitsvalgte på Elko hadde en stri tørn da fabrikken skulle legges ned. Fra venstre Evelyn Stillerud (EL og IT Forbundet), Elin Kolloen (Fellesforbundet), Morten Eriksen (Fellesforbundet), Arne Fuglesteg (FLT), Gunvor Nordheim (FLT) og Eva Ranheim (Fellesforbundet).

SISTE INNSATS: De tillitsvalgte på Elko hadde en stri tørn da fabrikken skulle legges ned. Fra venstre Evelyn Stillerud (EL og IT Forbundet), Elin Kolloen (Fellesforbundet), Morten Eriksen (Fellesforbundet), Arne Fuglesteg (FLT), Gunvor Nordheim (FLT) og Eva Ranheim (Fellesforbundet).

Håvard Sæbø

Tillitsvalgte Morten Eriksen og Eva Ranheim i Fellesforbundet i Elko forteller at de er to i en liten gruppe av ansatte som fremdeles jobber i Elko. Det blir et par-tre ansatte igjen ut august, forteller de.

– Vi forstår ikke at det er mulig å nominere Karoline Nystrøm, som har lagt ned all produksjon av elektro-materiell i Norge.

De to tillitsvalgte mener at å flytte produksjonen til Tyskland var en tabbe.

– Det var strategisk uklokt, ikke minst nå i en tid hvor man legger vekt på å være selvforsynt.

Fagforeningsleder Eystein Garberg er kandidat til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Garberg sier at han ikke kjenner til hvilke kriterier som legges til grunn for nominasjonene. Han håper juryen vurderer hvilken retning de forskjellige kvinnene drar elektrobransjen. 

– Hvis man støtter billigst mulig produksjon og nedlegging av superlønnsomme fabrikker, stem på Karoline Nystrøm.

Etter hans mening burde en samla bransje boikotta Elko etter utflaggingen i 2021. 

Garberg heier på en annen av finalistene.

– Hvis man heier på seriøsitet, fagopplæring og et seriøst arbeidsliv, kan man velge Heidi Lie.

Juryen: – Nystrøm har vist vei

Heidi Lie er «den av de få jentene som har vært med på å brøyte vei for damer i bransjen, styreleder i Montørjentene og aktiv i SoMe og jobber målrettet med å rekruttere og beholde damer i elektrofagene», skriver juryen. 

Om Karoline Nystrøm, tidligere Schneider Electric, skriver juryen:

«En av bransjens få (tidligere) CEO, jobbet strategisk for mangfold gjennom handling. Hun har vist vei som CEO i en mannsdominert bransje og har utfordret bransjen på akkurat dette temaet.»

Det er Elektroforeningen som har opprettet prisen. Det er en bransjeforening for leverandører og grossister av elektroteknisk materiell, utstyr og løsninger. Sammen med fem samsvarende foreninger utgjør de Elektroforum, som eier og driver fagmessen Eliaden.

Juryen har bestått av Loveleen Brenna, grunnlegger av Seema, senter for mangfoldsledelse, Jan Grønbech, tidligere administrerende direktør for Google Norge, Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen (Efo) og Ida Thorendahl, markedsdirektør i Efo.

Les også: Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen

– Mangfold og bedre kjønnsbalanse

Talsperson for juryen, Ida Thorendahl i Elektroforeningen, ønsker ikke konkret å kommentere kritikken mot kåringen.

Hun påpeker at formålet med denne prisen er å stimulere til mangfold og bedre kjønnsbalanse i bransjen gjennom å rekruttere flere kvinner og beholde dem i jobbene.

– Det er dette som har vært grunnlaget for nominasjonen som juryen har mottatt, og foretatt sin vurdering på, understreker hun.

Stolt over nominasjonen

Karoline Nystrøm forteller at hun er stolt over å være en av de nominerte til «Elektrokvinnen 2022». Om flyttingen av Elko-fabrikken og distribusjonssenteret fra Åmot til Tyskland og Sverige skriver hun dette i en epost:

– Styrets behandling og prosessen med alle miljøaspekter, sosiale forhold og strategiske faktorer knyttet til dette var grundig og svært krevende.

Nystrøm understreker at hun har stor forståelse for at mange direkte berørte opplevde dette som vanskelig, og tap av arbeidsplassen som ubegripelig.

– Jeg vil gjerne bruke anledningen til nok en gang berømme alle ansatte ved Elko i Åmot for sin innsats og stå-på-vilje i den krevende prosessen.  

Nystrøm er ikke lenger administrerende direktør for Schneider Electric Norge eller styreleder for Elko Norge. Hun trekker blant annet fram dette om mangfold og kjønnsbalanse:

– I min egen ledergruppe økte vi kvinneandelen til 40 prosent, over fem år doblet vi selskapets samlede kvinneandel til 30 prosent, vi etablerte Elektra, et bransjenettverk for kvinner, og fikk satt i live programmer for både de eldste og yngste arbeidstakerne hos Schneider Electric.

Flere nettverk har ifølge Nystrøm blitt initiert hos andre selskaper i bransjen basert på inspirasjon fra Elektra.

– Det er mange flinke kvinner som er solide forbilder blant finalistene til Elektrokvinnen 2022, så jeg er stolt uansett hvem som til slutt vinner.

Disse kan blir årets elektrokvinne:

27.05.2022
12:08
30.05.2022 09:50Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker