2020-lønnsoppgjøret i Evry tas til Arbeidsretten:
LO går til sak mot det de mener er forskjellsbehandling i lønnsoppgjøret i Evry
Tietoevry ble aldri helt enig med alle fagforeningene i 2020-lønnsoppgjøret. Nå havner oppgjøret i Arbeidsretten.
I RETTEN: Tietoevrys lønnsoppgjør skal behandles i arbeidsretten. På bildet: Torbjørn Sundal, forbundssekretær i EL og IT.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Det lokale lønnsoppgjøret i IT-selskapet Evry vakte oppsikt i 2020. «Lønnsoppgjøret var såpass spesielt at Evry-klubben må ta en diskusjon om hvor mange protest-elementer de skal ta med i uenighetsprotokollen,» skrev Nettverk i desember 2020.
Bakgrunnen var at organiserte i NITO og Tekna, samt uorganiserte, fikk høyere ramme enn forbundene EL og IT, Negotia og Alt.
Siden den tid har saken blitt løftet opp på partsnivå med LO og NHO, uten at man har kommet noe videre.
Nå tar LO saken inn for Arbeidsretten.
Kutter: TietoEvry nedbemanner igjen
– Tariffbrudd og mulig lovbrudd
Hos EL og IT Forbundet er det forbundssekretær Torbjørn Sundal som vil jobbe nærmest med advokat Edvard Bakke. Sundal forteller at EL og IT har forsøkt å komme til enighet med Tietoevry, som selskapet har byttet navn til siden 2020, og også via NHO-organisasjonen Abelia og NHO i seg selv, uten å lykkes.
Det er derfor saken ender i rettsapparatet. Sundal forklarer at Tekna og Nito har kommet best ut av oppgjøret, med uorganiserte hakk i hæl. Det tilbudet EL og IT Forbundet, Negotia og Alt har fått diktert ligger påfallende langt under dette.
– Saken går ut på at vi mener bedriften bevisst forskjellsbehandler ulike fagforeninger gjennom lønnsoppgjøret, forklarer Sundal.
Han hevder det er brudd på både hovedavtalen mellom LO og NHO og IKT-overenskomsten mellom Abelia og EL og IT Forbundet, samt potensielt også diskrimineringsparagrafer i lovverk og konvensjoner.
Les også: Evry-klubben stiller spørsmål ved nedskjæringer på 300 ansatte
2018
Da Nettverk dekket saken i 2020 sa HR-direktør Trond Vinje via en epost at Evry hadde et ønske og behov for å «prioritere enkelte grupper medarbeidere» i oppgjøret. «Innenfor handlingsrommet ønsker selskapet å prioritere ulike grupper ansatte, som er særlig ettertraktet i markedet og i tillegg innenfor grupper hvor det finnes ulogiske skjevheter. Det har vært lik dialog med fagforeningene knyttet til dette temaet,» sa han den gang.
Sundal stiller spørsmål ved hvordan selskapet helt overordnet kan mene at ansatte i selskapet som er organisert i EL og IT Forbundet, Negotia og Alt ikke er verdt å prioritere like høyt som ansatte organisert i øvrige fagforbund, samt uorganiserte i selskapet. Forhandlingene har heller ikke vært reelle, legger han til.
Sundal understreker også at det var en lignende uenighet etter hovedoppgjøret i 2018, der det også ble gitt ulikt lønnsoppgjør til ulike fagforeninger.